Turun uuden konserttitalon paikkaa suunnitellaan parhaillaan. Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen valmistelee esitystä, joka tulee kaupunginhallituksen käsittelyyn syksyn aikana. Siinä käydään läpi erilaisia paikkavaihtoehtoja konserttitalon rakentamiseksi.
Kaupunginhallitus päätti keväällä, että vanhaa konserttitaloa ei peruskorjata. 1950-luvulla rakennetun konserttitalon peruskorjauksen kustannukset olisivat suuret. Uuden rakentaminen tulee kannattavammaksi.
Vertailussa tutkitaan kaupunginteatterin viereistä Hämähäkkitonttia, Turun linnan ympäristöä sinne rakennettavan historian museon läheisyydessä sekä Turun ratapihaa ja tulevaa elämyskeskusta. Nämä kaikki vaihtoehdot olivat vertailussa jo silloin, kun uuden konserttitalon rakentamisesta päätettiin.
Nyt esille nostetaan myös kauppahallin viereinen tontti, Martinsillan kolmio sekä Ursininkadun ja Eerikinkadun kulma.
Timo Hintsanen ei suostu sanomaan, onko jokin vaihtoehdoista todennäköisempi kuin muut, mutta mainitsee silti kaksi paikkavaihtoehtoa.
– Elämyskeskus on vertailussa ihan varmasti mukana. Sen läheisyys Logomoon on tärkeä asia. Hyvin paljon suosiota on saanut myös Hämähäkkitontti, Hintsanen sanoo.
Hämähäkkitontin mahdollisuuksia konserttitalon rakentamiseen selvitettiin jo vuosia sitten. Hintsanen kuitenkin toteaa, että silloin tonttia arvioitiin kongressi- ja musiikkitalon näkökulmasta. Nyt, kun siitä suunnitelmasta on luovuttu, tilanne on erilainen.
Rakennuspaikkaa valitessa arvioidaan kokonaisvaltaista kaupunkikehitystä.
– Minkälaista lisäarvoa paikka tuo alueelle, miten se tukee alueen olemassa olevia palveluita ja sen kehittymistä. Tässä ei arvioida pelkästään sitä, mahtuuko rakennus tontille tai saadaanko parkkipaikat ja julkinen liikenne toteutumaan, Hintsanen sanoo.
Konserttitalo tekisi ratapihan alueesta vetovoimaisen kulttuurikeskittymän
Elämyskeskus-hankkeen johtaja Ilkka Kilpimaa ottaisi konserttitalon mieluusti ratapihan alueelle.
– Jos meillä olisi alueella Logomo, areena, konserttitalo ja muut pienemmät kulttuuriin liittyvät toimijat, se olisi loistava kokonaisuus. Euroopan mittakaavassa ei ole lähtökohtaisesti samanlaista kokonaisuutta. Se olisi todella tärkeä kaupungin vetovoimatekijöitä mitattaessa, Kilpimaa sanoo.
Konserttitalohanke voi kuitenkin vaikuttaa elämyskeskuksen aikatauluihin. Alkuperäisen suunnitelman mukaan elämyskeskuksen rakentamisen pitäisi käynnistyä vuoden kuluttua.
Kilpimaa pitää sitä mahdollisena, mikäli asiat menevät erinomaisesti.
– On hyvä, että konserttitalo tulisi erilliseen rakennukseensa, joten se ei vaikuta välttämättä muuhun kokonaisuuteen. Rakentamisen aloittaminen ensi vuonna edellyttää kuitenkin myös päätöksiä ratapihan alueen nykyisten toimintojen siirrosta. Siihen liittyy vielä kysymysmerkkejä, Kilpimaa sanoo.
Hänen mukaansa elämyskeskushanke on toistaiseksi edennyt suunnitelmallisesti. Parhaillaan käynnissä on asemakaavatyö ja samalla käydään vuokrasopimusneuvotteluja sekä tehdään suunnitelmia rakennusliikkeiden kilpailuttamiseksi.
Asemakaavatyö on Kilpimaan mukaan hyvässä vaiheessa: aineisto on tarkoitus viedä lautakuntaan tämän vuoden puolella.
Lue lisää:
Turku rakentaa uuden konserttitalon vanhan peruskorjauksen sijaan