Hyppää sisältöön

Monen autoilijan toive toteutuu – peräkärryn kanssa saa kohta ajaa satasta

Kun tieliikennelaki uudistuu, myös matkailuautojen ja pakettiautojen ajoneuvokohtaiset nopeusrajoitukset poistuvat.

Peräkärryn kanssa ajava ei enää ensi kesänä ole teiden tukko. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kesäkuussa 2020 astuu voimaan uusi tieliikennelaki, joka muuttaa merkittävästi ajoneuvojen nopeuksia. Uusi laki nimittäin sallii, että peräkärryä vetävä henkilö- tai pakettiauto saa ajaa 100 kilometrin tuntivauhtia. Nykyään nopeusrajoitus on 80 kilometriä tunnissa.

Muutos koskee henkilö- tai pakettiautoa, joka vetää enintään 750 kilogramman painoista jarrutonta perävaunua. Tällaisia perävaunuja ovat ne tavallisimmat peräkärryt, joita ihmisillä on käytössään.

Useat vuokraavat peräkärryn, jos ei itse sallaista omista. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Lakimuutosta perustellaan sillä, että autot ovat kehittyneet ja liikenteen sujuvuus paranee.

– Ajoneuvotekniikka on vuosikymmenten aikana kehittynyt, mikä mahdollistaa suuremmat nopeudet. Nopeuden kasvattamiseen ei myöskään arvioitu liittyvän sellaista liikenneturvallisuusriskiä, etteikö muutosta voisi tehdä. Sujuva liikenne on myös turvallista, sanoo liikenneneuvos Kimmo Kiiski liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Kiiskin mukaan merkittävää on myös liikenteen sujuvuuden paraneminen. Kun peräkärryä vetävä ajoneuvo ajaa satasen alueella kahdeksaakymppiä, ovat takana tulleet joutuneet hidastamaan ja tekemään ohituksia. Ohitusten ainakin pitäisi vähentyä muutoksen myötä.

Onnettomuudet voivat lisääntyä

Ajoneuvojen nopeuden kasvu lisää aina onnettomuusriskiä. Tämä on ollut ministeriössä tiedossa, kun uutta lakia on sorvattu.

– On aivan selvä asia, että kun nopeudet nousevat, onnettomuusriski kasvaa. Sen me tiedostamme, sanoo liikenneneuvos Kimmo Kiiski.

Kiiskin mukaan pienten peräkärryjen kanssa ei suurempia ongelmia ole liikenneturvallisuudessa ollut, mikä osaltaan vaikutti päätökseen muuttaa maksiminopeuksia.

Kuormasta voi irrota tavaroita, jotka aihuettavat vaaraa muille tiellä liikkujille. Kuva: Liikkuva poliisi

Peräkärryt harvoin irtoavat autosta. Merkittävimmät ongelmat pienissä peräkärryissä liittyvätkin liikenneneuvos Kimmo Kiiskin mukaan kuormaamiseen. Huonosti kiinnitetty kuorma saattaa liikkua tai jopa irrota, mikä voi aiheuttaa vaaraa muille tiellä liikkujille.

Kun nopeus nousee 80:sta 100 kilometriin tunnissa, on kuorman irtoamisen vaara suurempi. Siksi autoilijan pitää huolehtia entistä tarkemmin kuorman kiinnityksestä.

– Korostan sitä, että pakko ei ole ajaa sataa kilometriä tunnissa, vaikka nopeusrajoitus sen sallisi. Ajoneuvolla voi suuremmasta rajoituksesta huolimatta ajaa sadan kilometrin nopeusrajoituksen tiellä kahdeksaakymppiä tai vähemmän, jos olosuhteet tai ajoneuvon kuormaus sitä edellyttävät, sanoo Kiiski.

Kokemattomuus ja huonokuntoisuus ongelmana

Monella kuskilla oma peräkärry saattaa olla käytössä ani harvoin. Koska niitä ei tarvitse katsastaa, voi peräkärryn kunto olla melkein mitä tahansa.

– Suurimman osan vuodesta kärry viettää takapihalla kuusen alla. Renkaat voivat olla hyvinkin vanhat ja kuljettaminen epäammattimaista, sanoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Kun nopeus kasvaa, pitää kuorman kiinnittäminen tehdä entistä huolellisemmin. Kuva: Yle / Marjut Suomi

Peräkärryn vetämistä käytännössä ei yleensä opiskella ajo-opetuksessa, eikä moni kuski vedä kärryä vuoden aikana kertaakaan.

Kun nopeus nousee, korostuu Valtosen mukaan kuorman sitomisen tärkeys.

– Huonosti kuormattu kärry voi lähteä heilahtelemaan, jolloin kuljettaja voi äkkiä menettää koko ajoneuvoyhdistelmän hallinnan.

Huomio renkaisiin

Iäkkäässä peräkärryssä voi Valtosen mukaan olla hyvinkin vanhat renkaat, jolloin ne voivat hajota kesken matkan. Kun rengas hajoaa sadan kilometrin tuntivauhdissa, vaikutus ajoneuvon hallintaan on huomattavasti erilainen verrattuna 80 kilometrin tuntinopeuteen.

Toisaalta Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen näkee uudistuksessa myös hyviä puolia.

– Kaksikaistaisella tiellä ohitustarve vähenee.

Uusi tieliikennelaki tuo muutoksia maksiminopeuteen tulee myös pakettiautoille ja matkailuautoille. Niiltä ajoneuvokohtaiset nopeusrajoitukset poistuvat kokonaan.

– Pakettiautolla ja matkailuautolla saa esimerkiksi moottoritiellä kesäaikana ajaa 120 kilometriä tunnissa. Jarrutonta peräkärryä tai venetraileria vetävällä maksiminopeus on 100 kilometriä tunnissa, kunhan sen massa ei ylitä 750 kiloa.

Muutokset tulevat voimaan 1.6.2020.

Lue ja katso seuraavaksi: Pelkäätkö peruuttaa peräkärryllä? Ei se niin vaikeaa ole – katso video!

Suosittelemme sinulle