Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa koulut varautuvat joukkoampumisiin mutkaisilla käytävillä, erikoissuunnitelluilla luokkahuoneilla ja kissanhiekalla täytetyllä ämpärillä

Washington Post -lehden mukaan lukukauden alkaessa Yhdysvalloissa keskustellaan jo luodinkestävistä koulurepuista oppilaille.

Yhdysvaltain historian tuhoisin high school -ampuminen tapahtui keväällä 2018 Parklandissa, Floridassa. 19-vuotias ampuja tappoi 17 ihmistä, joista 14 oli oppilaita. Uhrien 1-vuotismuistotilaisuutta vietettiin 14. helmikuuta. Kuva: Cristobal Herrera / EPA

Ensimmäisessä maailmansodassa kaivettiin juoksuhaudoista mutkittelevia, ettei hautaan päässyt vihollissotilas kyennyt tulittamaan kerralla kuoliaaksi montaa sotilasta.

Nyt samaa on alettu käyttää koulurakennusten suunnittelussa Yhdysvalloissa.

Länsi-Michiganissa sijaitseva Fruitport High School (lukio) on päättänyt, että koulun käytävät rakennetaan mutkitteleviksi. Niissä on erityisiä suojapuomeja, jotka auttavat suojautumaan ja pakenemaan ulos, turvaan kouluampujan luodeilta. Washington Post -lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Fruitportin lukioon rakennetaan myös erityissuunniteltuja luokkahuoneita, jotka voidaan tarvittaessa sulkea nopeasti ja joissa oppilaat voivat suojautua tulitukselta tarkkaan suunniteltuihin kulmauksiin.

Koulun johto on vakuuttunut, että mutkittelevat käytävät suojaavat ampujalta.

– Jos menen FPH:hon tarkoituksena ampua paljon ihmisiä, menen sinne sisään tietäen, että näkyvyys on rajoitettu. Tämä vähentää mahdollisuutta vahingoittaa, sanoo koulun kiinteistöhoitaja Bob Szymoniak.

Koulurakennuksen peruskorjauksen syy ovat kaikkialla Yhdysvalloissa tapahtuneet joukkoampumiset, Szymoniak sanoo. Sellaisia ovat muun muassa El Pason joukkoampuminen elokuun alussa Walmartin kauppakeskuksessa, Sandy Hookin alakoulussa tapahtunut silmitön ammuskelu Connecticutissa vuonna 2012 ja Marjory Stoneman Douglas -high schoolin joukkoampuminen Parklandissa, Floridassa vuonna 2018.

Viime vuonna kymmeniä ammuskeluja eri puolilla maata

Viime vuonna Yhdysvalloissa ammuskeltiin 24 koulussa. Niissä joko kuoli tai loukkaantui koululaisia ja koulujen henkilökuntaa. Washington Postin tietojen mukaan noin 228 000 oppilasta on joutunut kohtaamaan aseellista väkivaltaa koulupäivän aikana sitten vuoden 1999. Tuolloin Columbinen lukion tuhoisassa joukkomurhassa kaksi miestä ampui hengiltä 12 oppilasta ja yhden opettajan sekä haavoittivat 21 muuta. Lopuksi tekijät ampuivat itsensä.

Jeffersonin piirikunnan kouluissa Coloradossa opettajille on jaettu ämpäreitä, joissa on kissanhiekkaa siltä varalta, että heidän luokkansa joutuisivat olemaan motissa pitkän aikaa pääsemättä wc-tiloihin.

Tänä vuonna ennen koulujen alkamista laajaa keskustelua on käyty siitä, pitäisikö oppilaiden alkaa käyttää luodilta suojaavia koulureppuja.

– En tiedä, onko tämä uusi normaali, Bob Szymoniak pohtii.

Tämän vuoden tuorein tapaus on toukokuulta, jolloin 18-vuotias opiskelija kuoli ammuskelussa Coloradossa. Lisäksi useita ihmisiä haavoittui. Tapauksessa ammuskelijoita oli kaksi.

Koulu sijaitsee Highland Ranchissa, Denverin esikaupunkialueella. Se on melko lähellä surullisen kuuluisaa Columbinen taajamaa, jossa 15 ihmistä kuoli vuonna 1999.

Lue myös:

"Aioin kaatua taistellen" – 12-vuotiaan urheus kouluampumisen keskellä herätti keskustelun siitä, millainen Yhdysvalloista on tullut lapsille

Ystävänpäivä erotti ystävykset iäksi – Floridan kouluampumisesta selvinnyt Sarah ei nuku ja pelkää paukahduksia

Suosittelemme sinulle