Amazonin sademetsiä poltetaan nyt soijan- ja naudankasvatuksen tieltä ennennäkemätöntä tahtia.
EU-komissaari Jyrki Katainen kertoo Ylelle, ettei EU harkitse tällä hetkellä pakotteita tai muita kauppapoliittisia painostuskeinoja Brasiliaa vastaan.
– Tällä hetkellä meillä ei ole suunnitelmia erilaisista pakotteista, koska metsäpaloja on myös Etelä-Euroopassa, Venäjällä ja eri maissa, joten kauppapolitiikka ei ole oikea ratkaisu. Sen sijaan me haluamme poliittisesti käydä vakavia keskusteluja muun muassa Brasilian johdon kanssa metsittämisestä ja metsäkadon estämisestä.
EU on myös keskustellut Brasilian ja muiden alueen maiden kanssa avun tarjoamisesta. Apu voisi olla esimerkiksi teknistä tukea tai rahaa. Toistaiseksi avunpyyntöjä ei ole tullut.
Kataisen mukaan kesällä sovittu Mercosur-kauppasopimus EU:n, Brasilian ja kolmen muun välillä antaa EU:lle enemmän vipuvartta vaikuttaa asioihin. Sopimus on vielä ratifioimatta.
– Jos meillä olisi kauppasopimus ratifioituna, EU:lla olisi suuremmat muskelit vaikuttaa Brasilian ja muiden maiden esimerkiksi metsityspolitiikkaan ja kestävään kehitykseen, hän sanoo.
Helsingin Sanomat kertoi aiemmin, että EU suunnittelisi hätäkokousta lauantaille Brasilian tilanteen takia, mutta tällaista kokousta ei Kataisen mukaan ole suunnitteilla.
Katainen kertoo Ylelle, että komissio oli keskustellut Brasilian metsäpalotilanteesta sisäisessä G7-valmistelukokouksessaan perjantaina.
Ympäristöministeri: Mietittävä laajasti erilaisia toimia
Brasilian sademetsäpalot ovat saaneet myös kotimaan poliitikot huolestumaan.
Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan lisätoimia myös EU-tasolla on mietittävä.
– On hyvä miettiä laajasti erilaisia toimia, miten me voisimme saada tähän akuuttiin tilanteeseen painostusta, sekä kauppapoliittisia keinoja ja varmasti myös diplomaattisia keinoja tässä kannattaa nyt tehdä. Ja myös EU-tasolla yhdessä miettiä, sanoo Mikkonen Ylelle.
Pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoo tiedotteessa olevansa huolissaan metsäpaloista ja kuvailee tilannetta erittäin vakavaksi.
– Ne uhkaavat koko maapalloa, eivät vain Brasiliaa tai Etelä-Amerikkaa. Tilanne on erittäin vakava ilmaston kannalta ja nyt pitää toimia.
Rinne kertoo olleensa yhteydessä Eurooopan komissioon torstai-iltana ja odottavansa EU:lta toimia jo perjantaina.
– EU:n puheenjohtajamaana Suomi vaikuttaa kaikin mahdollisin keinoin ilmastonmuutoksen torjuntaan ja seuraa tilannetta erityisen tarkasti.
Brasilian on syytä tehdä kaikkensa, jotta koko sivilisaation kannalta vaaralliset palot saadaan loppumaan, Rinne lisää.
Hän sanoo olevansa huolestunut siitä, miten Brasilia suhtautuu tällä hetkellä omiin metsiinsä.
Myös esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron on ilmaissut huolensa asiasta.
Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ehdottaa, että EU ja Suomi selvittäisivät pikaisesti mahdollisuuden kieltää brasialaisen naudanlihan tuonnin.
Poliitikot kommentoivat ahkerasti Twitterissä
Myös esimerkiksi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kirjoittaa Twitterissä, että Suomen kunnianhimon ilmastopolitiikassa tulee ulottua myös ulkopolitiikkaan.
Opetusministeri Li Andersson (vas.) on Ohisalon kanssa samoilla linjoilla.
Myös oppositiossa olevan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on ottanut kantaa tilanteeseen Twitterissä. Orpo vaatii EU:ta tuomitsemaan "Brasilian teot".
Useat muutkin poliitikot ovat vaatineet esimerkiksi kauppapoliittisia toimia tilanteen ratkaisemiseksi.
Uutista korjattu 23.8.2019 kello 19: Lauantaina ei pidetä EU-hätäkokousta toisin kuin Helsingin Sanomat aiemmin kertoi.
Lisää aiheesta:
Brasilian presidentti syyttää kansalaisjärjestöjä Amazonin maastopaloista (22.8.)