Riippumaton tutkimusorganisaatio ICCT:n eli International Council on Clean Transportation julkaisi alkuvuonna raportin, jonka mukaan henkilöautojen todellinen kulutus on keskimäärin 39 prosenttia ilmoitettua suurempi.
Kuluttajan ei kohta enää tarvitse arvuutella autonsa todellisia kulutuslukemia, sillä autonvalmistajien on varustettava jokainen nestemäisellä polttoaineella kulkeva uusi auto kulutuksen tallentavalla järjestelmällä ensi vuoden loppuun mennessä.
Polttoaineenkulutusta ja energiankulutustietoja mittaava ja tallentava OBFCM- eli On-Board Fuel and energy Consumption Monitoring -järjestelmä tulee ensimmäisenä pakolliseksi jo ensi vuoden aikana tyyppihyväksyttäviin uusiin autoihin.
Auton ostajalle OBFCM näkyy viimeistään vuoden 2021 alussa, jolloin järjestelmä on oltava EU:n alueella uutena myytävissä autoissa.
Tieliikenteen Tietokeskuksen erityisasiantuntija Hanna Kalenojan mukaan uusi vaatimus on sekä kuluttajan että autonvalmistajien etu. OBFCM:n myötä saadaan kulutustietoa isosta määrästä ajoneuvoja mitattuna todellisessa liikenteessä.
– Jos ajatellaan päästöjen ja kulutuksen ilmoittamiseen ja mittaamiseen liittyvää lainsäädäntöä, niin lähtötilannehan oli vielä muutama vuosi sitten se, että meillä oli täysin teoreettinen laboratoriomittaus NEDC.
Pelkästään laboratoriossa mitatut kulutukset johtivat siihen, että valmistajien ilmoittamat kulutuslukemat olivat vuoteen 2016 saakka vuosi vuodelta enemmän pielessä.
Ajoneuvoteknologian vaikutukseen ilmanlaatuun sekä ilmastoon erikoistunut ICCT selvitti, että ero todellisen ja ilmoitetun kulutuksen välillä nelinkertaistui vuosien 2001-2017 välillä.
Näkyy joko suoraan auton näytöstä tai kännykästä
Lähes kaikilla automerkeillä on jo nyt ollut ajotietokoneissaan erilaisia kulutusta näyttäviä ja mittaavia järjestelmiä, mutta yhtenäistä standardia, johon kuluttaja voisi aidosti luottaa, ei ole tähän saakka ollut. OBFCM:n mukana sellainen tulee.
Osa autonvalmistajista ei vielä paljasta tai edes tiedä, miten kuluttaja voi seurata järjestelmän keräämää tietoa. Jotain kuitenkin jo tiedetään.
Esimerkiksi Mercedes-kuljettaja voi seurata oman autonsa lukemia suoraan autonsa näytöltä. Lisäksi kuka tahansa voi käydä netistä katsomassa mallikohtaisesti, millaisia kulutuslukemia milläkin merkin automallilla on eri puolilla maailmaa ajettu.
Volvo puolestaan ilmoittaa, että kulutuslukemia ei voi lukea suoraan auton näytöstä, mutta asiakas voi seurata tietoja Volvo On Call -järjestelmän kautta omalla mobiililaitteellaan.
Traficomin tarkastaja Jussi Alantie sanoo, että ajoneuvon valmistajan on huolehdittava vain, että järjestelmä tallentaa ajoneuvolta edellytettävät käyttöikäiset arvot. Valmistajien on myös huolehdittava, että ajoneuvolta edellytetyt tietyt parametrit ovat luettavissa tiettyjen tiedonsiirtostandardien mukaisesti. Muuten teknistä toteutustapaa ei ole määritelty.
– Tiedot olisi oltava luettavissa esimerkiksi OBD-lukijalla. Todennäköisesti nuo tiedot tulevat näkymään ajotietokoneen näytöltä, kuten useissa autoissa on jo nykyään, mutta se ei ole edellytys.
Tiedot pysyvät tallessa omistajalta toiselle
OBFCM-järjestelmä tallentaa kulutustietoja ajoneuvossa moottorinohjausyksikön eli ECU:n tuottamilla tiedoilla. Vuoden 2021 alusta on uusien autojen moottoriohjausyksikön säilytettävä koko auton elinkaaren aikaiset kulutustiedot.
Tiedot saa nollata vain poikkeustapauksissa kuten, jos järjestelmään tulee käyttöhäiriö tai moottorinohjausyksikkö täytyy vaihtaa. Kova pakkanen ja kylmäkäynnistykset eivät siis saa olla syy jättää tietoja tallentamatta. Valmistajille ei jätetä mitään takaportteja kulutuslukemien kaunisteluun.
– Järjestelmä tallentaa ajoneuvon käyttöhistorian ajan polttoaineen kulutuksen ja kokonaisajomatkan ilman mitään poikkeuksia, Traficomin Alantie toteaa.
Tieliikenteen Tietokeskuksen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja sanoo, että autonostaja pystyy vastaisuudessa vertailemaan jopa saman automallin samalla moottorilla olevia mallivaihtoehtoja. OBFCM:n myötä ei enää tarvitse arvailla, onko esimerkiksi automaattivaihteisto käsivalintaista vaihtoehtoa vähemmän vai enemmän kuluttava.
– Jos kuluttaja haluaa valita energiatehokkaan auton, niin hän pystyy löytämään tietoa enemmän kuin vain ne tyyppihyväksynnän päästötestiarvot. Ja, jos ajaa vaikka paljon maantieajoa, niin pystyy valitsemaan jopa sellaisen auton, joka sopii juuri hänen tyyppiseensä ajamiseen.
Kalenojan mukaan OBFCM-järjestelmällä on myös kauaskantoisempia vaikutuksia tutkimuksen ja tuotekehityksen tietolähteenä.
– Ajoneuvoteollisuudellakaan ei ole aikaisemmin ollut mahdollisuutta auton koko elinkaaren jatkuvan seurannan menetelmiin. Nyt kun sitä tietoa tulee, niin ollaan askel lähempänä sitä todellisen kulutuksen mittaamista.
Jutun neljänneksi viimeisestä kappaleessa korjattu sana manuaalivaihteistö automaattivaihteistoksi.