Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Poliisi aloittaa Räsästä ja al-Taeeta koskevan esitutkinnan – epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Jo aiemmin kerrottiin, että tutkinta Juha Mäenpäästä lähtee valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Päivi Räsänen, Hussein Al-Taee ja Juha Mäenpää.
Päivi Räsänen, Hussein al-Taee ja Juha Mäenpää ovat poliisin esitutkinnan kohteena. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta
Jari Strömberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin poliisi kertoo aloittaneensa esitutkinnan kolmesta kansanedustajasta.

Jo aiemmin poliisi kertoi, että Juha Mäenpään (ps.) tutkinta lähtee valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Samassa yhteydessä kerrottiin myös, että poliisi epäilee myös Päivi Räsästä (kd.), Hussein al-Taeeta (sd.) kiihottamisesta kansaryhmää vastaan. Heidän osaltaan poliisi vielä harkitsi tutkinnan mahdollista rajaamista.

Tutkinnan rajaaminen tarkoittaa sitä, että poliisi voi lopettaa tutkinnan asian vähäisyyden perusteella. Tällöin juttu ei lähde syyteharkintaan lainkaan.

Nyt poliisi on siis päättänyt aloittaa esitutkinnan kaikissa kolmessa tapauksessa.

Poliisi tiedottaa tutkintatapauksista näin:

Tapaus Päivi Räsänen:

"Poliisille tehdyn rikosilmoituksen perusteella selvitetään, onko kansanedustaja syyllistynyt kesäkuussa julkaisemallaan Twitter-viestillä rikokseen. Viesti kuvaa Helsinki Pride -tapahtumaa synnin ja häpeän nostamiseksi ylpeyden aiheeksi sekä kyseenalaistaa kirkon osallistumisen tapahtumaan. Ilmoittajan mukaan viesti on vähemmistöihin kohdistuva suvaitsemattomuuden ilmaus."

Tapaus Hussein al-Taee:

"Kansanedustajan Facebook-viesteistä tehtiin tutkintapyyntö Valtakunnansyyttäjänvirastolle, josta se siirrettiin poliisille. Tutkintapyynnön mukaan kansanedustaja on syyllistynyt rikokseen viesteillään, joissa mainitaan eri etnisiä ryhmiä. Helsingin poliisi suoritti Valtakunnansyyttäjänviraston ohjeesta esiselvityksen siitä, onko syyteoikeus vanhentunut vuosina 2011–2012 julkaistujen viestien osalta."

Tapaus Juha Mäenpää:

"Kansanedustaja piti eduskunnan täysistunnossa kesäkuussa puheenvuoron, jossa hän käsitteli turvapaikanhakijoita. Poliisille on tehty rikosilmoituksia, joiden mukaan kansanedustaja syyllistyi puheenvuorollaan kiihottamiseen kansaryhmää vastaan. Kansanedustaja vertasi puheessaan tiettyyn etniseen ryhmään ja tiettyyn uskontokuntaan kuuluvia turvapaikanhakijoita torjuttaviin eli haitallisiin vieraslajeihin."

Mahdolliset syytetoimet eduskunnan äänestettäväksi

Poliisi kertoo, että se aloittaa esitutkinnan tehtyään arvion täyttääkö teko mahdollisesti rikoksen tunnusmerkistön. Jos rikoksella epäillään olevan poliittinen tai laissa tarkoitettuun ihmisryhmään kohdistuva motiivi, esitutkinnan alkamisesta tehdään ilmoitus syyttäjälle. Syyttäjä ilmoittaa asiasta Valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Jos syyttäjä päätyy syyteharkinnassa syytteen nostamiseen, on eduskunnan äänestettävä, antaako se suostumuksen asettaa kansanedustaja syytteeseen valtiopäivätoimessa tehdystä teosta.

Lue myös:

Poliisi epäilee kolmea kansanedustajaa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – "Voi olla, että Räsäsen ja al-Taeen tutkinta rajataan"

Suosittelemme sinulle