Hyppää sisältöön

Laukaan villinautalauma saatiin jo melkein kiinni – toimittajien auto säikytti ne takaisin metsään

Viranomaiset ja tilan omistaja toivovat työrauhaa nautojen kiinni ottamiseen.

Karanneita nautoja metsässä Vehniällä Laukaassa.
Karanneita nautoja metsässä Vehniällä Laukaassa 20. elokuuta. Kuva: Tommi Anttonen / Lehtikuva
Minna Matintupa

Laukaassa Vehniän kylässä sijaitsevalla maatilalla pidätettiin jo hengitystä perjantaina iltapäivällä. Keväästä asti omilla teillään liikkunut lähes 30-päinen nautalauma lähestyi lupaavasti sille tehtyä aitausta.

Viisi nautaa oli jo aitauksen sisällä ja loput 22 pälyilivät portilla, uskaltaisivatko mennä perässä. Aitaukseen on tuotu runsaasti rehua houkuttelemaan pitään metsälaitumien varassa eläneitä eläimiä takaisin kotiin.

Hyvin alkanut tilanne kariutui kuitenkin maakunnan sanomalehden toimittajien vierailuun. Yllättäen pihaan ajaneen vieraan auton ääni sai naudat suunniltaan ja pakenemaan takaisin metsään.

– Toimittajatkin saivat aikamoisen lähdön täältä. En hermostu kovin usein, mutta nyt kyllä kiehahti, tunnustaa suurriistavirka-avun yhteyshenkilö Jari Halttunen. Hän on yhdessä tilan väen, talkoolaisten ja Laukaan viranomaisten kanssa järjestellyt lehmien kiinnotto-operaatiota jo useiden vuorokausien ajan.

Pienikin vieras ääni voi säikäyttää naudat pakoon

Vielä alkuviikosta Laukaan viranomaiset varautuivat siihen, että lähitalojen pihoille ja teille eksynyt lauma täytyisi hävittää nopeasti. Viime päivien aikana eläimet ovat kuitenkin pysyneet metsässä ja tilan lähellä, joten suunnitelmaa muokattiin rauhanomaisemmaksi.

Viimeisin ajatus oli rauhoittaa tilan alue talkoolaisten hyörinästä ja odottaa, josko naudat palaisivat vapaaehtoisesti tuttuun pihapiiriin. Tämän päivän perusteella vaikuttaa siltä, että suunnitelma voisi onnistua, kunhan alue saataisiin täysin rauhoitettua ulkopuoliselta liikenteeltä.

Aitaukseen viedään nyt lisää rehua ja jäädään uudelleen odottamaan. Halttunen uskoo, että naudat palaavat, jos mikään ulkopuolinen tekijä ei häiritse niitä. Eläimet ovat erittäin säikkyjä, eivätkä päästä ihmisiä lähelleen.

Suosittelemme sinulle