Hyppää sisältöön

Sähkötupakan käyttäjä kuoli mystiseen keuhkosairauteen Yhdysvalloissa

Maassa on tullut tietoon lähes 200 sairaustapausta, joiden yhteyttä sähkötupakkaan tutkitaan.

Ihmisiä polttamassa sähkötupakkaa New Yorkissa. Kuvan henkilöt eivät liity uutiseen. Kuva: Alba Vigaray / EPA

Yhdysvalloissa tutkitaan sähkötupakan yhteyttä vastikään sattuneeseen kuolemantapaukseen.

Illinoisin osavaltion terveysviranomaiset kertoivat perjantaina, että potilas oli joutunut sairaalaan vakavan ja selittämättömän hengitystiesairauden vuoksi. Hän oli polttanut äskettäin sähkötupakkaa. Potilas kuoli sairauteensa.

Sähkötupakan käyttäjä hengittää laitteen kautta nikotiinipitoista höyryä. Sähkötupakka on kasvattanut suosiotaan muun muassa tupakoinnin lopettamista yrittävien keskuudessa, sillä sitä ei ole pidetty niin haitallisena kuin perinteistä tupakkaa.

Kesäkuun lopulta alkaen 22:ssa Yhdysvaltojen osavaltiossa on tullut tietoon ainakin 193 tapausta, joissa keuhkosairauden epäillään olevan yhteydessä sähkötupakointiin tai esimerkiksi kannabiksen käyttöön vaporisaattorilla eli höyrystämiseen tarkoitetulla laitteella. Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaavan viranomaisen CDC:n mukaan monet sairastuneista ovat nuoria ja nuoria aikuisia.

– Sairauden vakavuusaste on hälyttävä. Meidän on levitettävä sanaa, että sähkötupakointi voi olla vaarallista, Illinoisin terveysviraston johtaja Ngozi Ezike sanoi.

WHO varoitti viime kuussa sähkötupakasta

Vaikka sairaustapaukset vaikuttavat samanlaisilta, CDC:n virkaa toimittavan apulaisjohtajan Ileana Ariaksen mukaan ilmassa on vielä paljon kysymyksiä. Toistaiseksi on epäselvää, onko tapauksilla yhteinen syy vai ovatko ne eri sairauksia, joiden ilmenemismuoto on samanlainen.

Illinoisissa ainakin 22 ihmistä on viranomaisten mukaan sairastunut poltettuaan sähkötupakkaa tai käytettyään muita tuotteita vaporisaattorilla. Sairastuneet ovat olleet iältään 17-38-vuotiaita.

Washington Post -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan sairastuneilla on ollut yskää, hengenahdistusta ja heikotusta. Jotkut ovat oksennelleet ja sairastuneet ripuliin. Oireet ovat pahentuneet päivien tai viikkojen kuluessa.

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti viime kuussa sähkötupakan vaaroista. WHO:n mukaan sähkötupakointi on kiistatta haitallista terveydelle ja tuotteita tulisi sen vuoksi säännellä.

WHO:n mukaan ei ole kunnollisia todisteita puoltamaan väitettä, jonka mukaan sähkötupakka auttaisi tupakoitsijoita lopettamaan perinteisten savukkeiden polttamisen.

Suosittelemme sinulle