Hyppää sisältöön

Maailman hiilivarastot liekeissä

Kesän aikana maastot ja metsät ovat olleet tulessa eri puolilla maailmaa. Mikä paloja selittää?

Amazonin alueella palaa nyt ennätyksellisen laajasti. Metsäpaloja on Brasiliassa syttynyt noin 85 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Tulipalot huolestuttavat koko maailmaa, sillä neljäsosa maailman metsien hiilivarastosta on sitoutunut Brasilian sademetsiin.

(Kuva: Carl de Souza / AFP)

Tuhojen laajuus on valtava esimerkiksi Amazonasin osavaltiossa. Siellä avaruuteen vapautuu hiilidioksidi- ja lämpösäteilyn takia seitsemän kertaa enemmän energiaa kuin viime vuonna, kertoo Helsingin yliopiston apulaisprofessori Markus Kröger.

(Kuva: Carl de Souza / AFP)

Sammutustöitä tehdään myös Boliviassa. Siellä metsää on viime päivinä tuhoutunut yli 750 000 hehtaaria.
Maastopalot ovat tuhonneet laajoja sademetsäalueita myös Paraguayssa, ja Venezuelassa on koettu jo yli 25 000 metsäpaloa.

(Kuva: AFP)

Myös muuta maailmaa ovat vaivanneet metsä- ja maastopalot. Kesän aikana muun muassa Indonesiassa, Gran Canarialla ja Siperiassa on roihunnut.

(Kuva: Abdul Qodir / AFP)

Osaltaan metsäpaloja selittää pahentunut kuivuus ja kuumuus.

(Kuva: Carl de Souza / AFP)

Kuivuus ja lämpö menevät yleensä käsi kädessä. Lämpö jo itsessään lisää haihduntaa ja kuivattaa maaperää. Metsäpaloalueilla sateet ovat myös olleet vähäisiä.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Ilari Lehtonen

Kuivalla kaudella metsää palaa luonnostaan, mutta ainakin Brasiliassa metsää raivataan myös tahallaan. Tuhojen kiihtyminen on Helsingin yliopiston trooppisen metsänhoidon professorin Markku Kannisen mukaan täysin ihmisen aiheuttamaa.

(Kuva: AFP)

Paloja sytytetään Brasiliassa pääasiassa siksi, että länsimaihin myytävät naudanliha ja soijarehu saisivat lisää viljelypinta-alaa. Brasilian avaruustutkimuskeskuksen INPEn julkaisemien tilastojen mukaan tämän vuoden aikana on havaittu lähes 73 000 metsäpaloa.

(Kuva: AFP)

Ilmaston lämpenemisen myötä kuivuus lisääntyy, mikä taas lisää metsäpaloja kuivilla alueilla.

(Kuva: Rogerio Florentino / EPA)

Pääsääntöisesti jo kuivat alueet ovat kuivumassa entisestään ja monilla sateisilla alueilla on odotettavissa entistä rankempia sateita. Sateiden osalta ilmastonmuutos näyttäisi siis voimistavan ääripäitä.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Ilari Lehtonen

Jatkossa esimerkiksi Välimeren alueella ja Kalifornian alueella on Ilari Lehtosen mukaan entistä kuivempaa. Hänen mukaansa myös Brasiliassa ennakoidaan kuivuuden lisääntyvän ainakin joillain alueilla.

(Kuva: Joedson Alves / EPA)

Tekijät

Saga Mannila, Elina Bäckman

Lähteet

BBC
Reuters