Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

KD:n Essayah sivaltaa Rinteen hallitusta vaalilupausten pettämisestä: Satasen opintorahakorotus suli 1,5 euroksi, eläkeläisten vappusatanen muutamiksi kympeiksi

Rintasyöpäleikkauksesta toipuva Sari Essayah on valittu KD:n puheenjohtajaksi jatkokaudelle puoluekokouksessa Oulussa.

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah
KD:n puheenjohtaja Sari Essayah eduskuntapuolueiden puheenjohtajatentissä Suomi-Areena -tapahtumassa Porissa 16. heinäkuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kristillisdemokraatit terävöittää oppositiopolitiikkaansa.

Puolueen puheenjohtajaksi uudestaan valittu Sari Essayah sanoo kristillisten korostavan viestissään alueiden puolustamista ja vastuullista talouspolitiikkaa.

Essayah huomauttaa poliittisessa katsauksessaan, että Antti Rinteen (sd.) vihervasemmistolaiselle hallitukselle on olemassa vaihtoehto, nimittäin perussuomalaisten, kokoomuksen, keskustan ja kristillisten muodostama yhteishallitus.

– Kolme oppositiopuoluetta pystyisivät muodostamaan hallituspuolue keskustan kanssa tukevan 113 edustajan enemmistöhallituksen. Tämä varmaankin muistetaan myös hallituksen palavereissa ja hallituspuolueiden puoluetoimistoilla.

Rinteen hallituksella on eduskunnassa 117 paikkaa. Essayahin mukaan nykyhallituksen alkutaivalta on leimannut kinastelu siitä, mitä Säätytalolla oikein sovittiinkaan asioista.

Rintasyöpäleikkauksesta toipuva Essayah kukitettiin toiselle jatkokaudelle Oulun puoluekokouksessa lauantaina. Essayah on johtanut nyt oppositiossa olevia kristillisiä vuodesta 2015. Hänellä ei ollut puheenjohtajavaalissa vastaehdokkaita.

Essayah vitsaili kiitospuheessaan puolueen tilanteesta vielä kuukausi sitten: puheenjohtaja on sairauslomalla ja eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Päivi Räsästä uhkaa rikostutkinta. Myös puoluesihteeri Asmo Maanselkä on ollut vakavasti sairaana.

– Kävimme eilen illalla Asmon kanssa läpi kokouksen juoksutusta ja kysyin, miten sinä Asmo jaksat? Hän nosti paitaa ja näytti komeaa arpeaan. Sanoin, että minä en aio näyttää omaani. Olemme kuitenkin kristillisdemokraatteja, nauratti Essayah puolueväkeä.

Essayah uskoo, että nämä vaikeat kokemukset ovat hitsanneet puoluetta vain yhteen.

Miten keskusta suostuu maaseudun kurittamiseen?

Kristillisten puheenjohtajan mielestä Rinteen hallitusohjelma on rakennettu hataralle pohjalle. Hyvinvointivaltio tarvitsee kestävästi toteutettua taloutta ja korkeaa työllisyysastetta, mutta hänestä hallituksen toimet ovat ristiriidassa tämän tavoitteen kanssa.

– Veronkiristykset, erityisesti energian ja liikenteen osalta, kotitalousvähennyksen rajaaminen ja entisten työllistämismallien purku ilman tietoa uusista tulevat heikentämään työllisyyskehitystä.

Essayah katsoo, että valtion tuottavan omaisuuden myynti ja pysyvien lisämenojen kasvattaminen tulevat pahentamaan alijäämää. Hän muistuttaa, että samaan aikaan kansainvälinen taloussuhdanne on kääntymässä laskuun.

Essayah arvostelee hallituksen toimien rankaisevan erityisesti haja-asutusalueiden asukkaita.

– Asumisen, energia ja liikkumisen suunnitellut veronkiristykset osuvat heihin kipeästi. Taipuuko keskusta tosiaan Rinteen hallituksessa tälle haja-asutusalueiden kurittamiselle? Essayah hämmästelee.

Elinvoimainen maaseutu tarvitsee Essayahin mukaan nyt puolustajan, joten KD aikoo kunnostautua tässä asiassa kuluvalla vaalikaudella. Kristilliset tulevat kalastelemaan ääniä keskustan perinteisillä vesillä.

Rahaa löytyy kyllä avustajakunnalle ja puoluetukeen

Sari Essayahin mukaan nykyinen hallitus on ehtinyt jo perua useita keskeisiä vaalilupauksiaan, vaikka se saamaan aikaan lisää merkittävästi julkisia menoja.

– Eläkeläisille luvattu vappusatanen on muuttumassa muutamiksi kympeiksi. Opintotuen 100 euron korotus muuttui 1,5 euron indeksikorotukseksi. Nopeat ratayhteydet Itä-Suomesta, Turusta ja Tampereelta Helsinkiin muuttuivat selvittelyksi, Essayah listaa.

Essayah sivaltaa, että valtiosihteereiden ja erityisavustajien määrän kasvattamiseen sekä puoluetukeen on löytynyt enemmän rahaa kuin yliopistoille.

Essayah harmittelee puolueväelle eduskuntavaalien tuloksen maistuneen hyvän kampanjan jälkeen karvaalta. Kristilliset kasvatti kevään vaaleissa äänimääräänsä 15 000 äänellä, mutta ei onnistunut saamaan läpi uusia kansanedustajia.

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtajaksi valittiin puoluekokouksessa Peter Östman, puolueen eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja.

Muokattu kello 17.55: Lisätty tieto KD:n varapuheenjohtajan valinnasta.

Lue lisää: Syöpäleikkauksesta toipuva Sari Essayah jatkaa KD:n johdossa, punnitsi puolueen toiveet ja oman jaksamisen: Hoidot jatkuvat, suhtaudun optimismilla

Rintasyöpäleikkauksesta toipuva Sari Essayah hakee jatkokautta kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi

Suosittelemme