Hyppää sisältöön

KRP: Porvoon poliisiampujat ovat "vaarallisia ja aseistautuneita" – katso poliisin tiedotustilaisuus suorana kello 17

Keskusrikospoliisi on ollut vaitonainen ampumisesta, jossa kaksi poliisia haavoittui viime yönä.

Poliiseja tiellä E12 Hämeenkyrössä 25. elokuuta 2019. Poliisi otti kiinni kaksi henkilöä Tampereenseudulla tapahtuneen takaa-ajon päätteeksi. KRP epäilee, että kiinniotetut liittyvät Porvoon sunnuntain vastaisen yön ampumatapaukseen.
Keskusrikospoliisi kertoo lisää tietoa Porvoon ampumisista
Annika Martikainen,
Inka Haukka

Edelleen karkuteillä olevat Porvoon poliisiampujat ovat vaarallisia ja aseistautuneita, varoittaa Keskusrikospoliisi (KRP) Twitterissä. Samalla se muistuttaa, että tällä hetkellä poliisin tiedossa ei kuitenkaan ole mitään konkreettista uhkaa.

Poliisi selvittää edelleen teosta epäiltyjen henkilöiden olinpaikkaa. Keskusrikospoliisi kaipaa yleisövihjeitä Porvoon Koneistajantiellä tapahtuneisiin ampumisiin liittyen.

Poliisi tiedottaa asiasta seuraavan kerran iltapäivällä kello 17. Tiedotustilaisuutta voi seurata suorana Areenassa, klikkamalla tämän jutun pääkuvaa ja TV1:llä.

Poliisin tekninen tutkinta Ölstensin teollisuusalueella Porvoossa jatkui tänään päivällä, kertoi paikalla olut Ylen toimittaja Emil Johansson.

Koneistajatie 1:n edessä oli puoli kahdentoista maissa aamupäivällä poliiseja tekemässä tutkintaa hanskat kädessä. Poliisi ei ole vahvistanut ampumisen tarkkaa sijaintia.

– Poliisi kielsi minua menemästä rakennuksen pihaan, kertoi Johansson.

Koneistajantiellä sijaitsevassa toisessa varastohallissa moottoripyöräänsä säilyttävä Vesa Karinaho kertoi Johanssonille, että poliisi kävi pyytämässä pääsyä hallin tiloihin, jotta he pääsisivät katsomaan valvontakameranauhoja.

Olitko paikalla? Otitko uutistapahtumasta kuvan tai videon? Lähetä se meille osoitteeseen uutisvinkki@yle.fi. Lisätietoa löytyy osoitteesta yle.fi/uutisvinkki.

Koneistajantie 1, jossa poliisi teki ennen puoltapäivää teknistä tutkintaa. Poliisi ei ole vahvistanut ampumisen tarkkaa sijaintia. Kuva: Emil Johansson / Yle

Kahta poliisia ammuttiin hälytystehtävän yhteydessä Koneistajantiellä Porvoossa puolen yön jälkeen. Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii tapausta murhan yrityksinä.

Epäiltyjä tekijöitä on useita eikä heitä ole vielä saatu kiinni. Poliisi on ollut vaitonainen epäiltyjen tuntomerkeistä.

Haavoittuneet poliisit ovat sairaalahoidossa ja heidän tilansa on vakaa, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Lue lisää: Poliisiylijohtaja Kolehmainen Porvoon ampumisesta: Väkivalta poliisia kohtaan on väkivaltaa meitä kaikkia kohtaan

Poliisi vaitonainen ampujien etsinnästä

Johansson kuvaili tilannetta Koneistajantiellä puoliltapäivin rauhalliseksi. Paikalla olleet poliisit eivät suostuneet kommentoimaan, mistä epäiltyjä tekijöitä etsitään parhaillaan.

– Taustalla tapahtuu, poliisi kommentoi Koneistajantiellä.

Rikoskomisario Mikko Salminen toteaa STT:lle, ettei tapahtumasta poliisin arvion mukaan aiheutunut erityistä vaaraa sivullisille.

– Meillä ei ole semmoista erityistä tietoa, että siinä olisi ollut sivullisvaaraa, Salminen sanoo.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Portugalilainen Alfredo Rodrigues yöpyi Koneistajantiellä sijaitsevassa hostellissa viime yönä, kun ampuminen tapahtui. Hän ei kuitenkaan nähnyt tai kuullut mitään yön aikana.

Rakennusmiehenä työskentelevä Rodrigues on Suomessa kahden kuukauden työkeikalla. Forenomin hostelliparakki sijaitsee noin 400 metrin päässä rakennuksesta, jota poliisi tällä hetkellä tutkii.

Näin poliisioperaatio eteni yöllä

Poliisiautoja ja ambulansseja Eestinmäen päiväkodin pihalla 25. elokuuta Porvoossa heti ampumavälikohtauksen jälkeen. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Eestinmäen ja Ölstensin kaupunginosissa oli yöllä mittava poliisioperaatio, jossa oli mukana toistakymmentä poliisiyksikköä, mukaanlukien panssaroituja ajoneuvoja. Poliisit olivat raskaasti aseistettuja ja etsinnöissä oli mukana viranomaisten helikopteri.

Ilta-Sanomien (siirryt toiseen palveluun)mukaan Porvoon moottoritiellä oli yöllä kymmeniä poliisin autoja ja moottoripyöriä. Lehden mukaan poliisit sulkivat Porvoosta ulos meneviä teitä ja tarkistivat autoja.

Johanssonin mukaan tunnelma oli rauhallinen varhain aamulla Eestinmäen alueella, vaikka poliiseja oli paljon paikalla. Useita poliisiautoja oli parkissa Eestinmäen päiväkodin sekä ST1-huoltoaseman pihassa. Poliisit kävivät sisällä päiväkodissa.

Johansson kertoo, että laajamittainen poliisioperaatio Eestinmäen alueella päättyi puoli seitsemän maissa aamulla, kun viimeiset poliisiyksiköt poistuivat.

Poliisioperaatio Koneistajantiellä Porvoossa 25. elokuuta.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo, että poliisien ampumiseen johtaneiden tapahtumien kulku on tiedossa pääpiirteittäin, mutta tutkinta tarkemmista yksityiskohdista jatkuu koko ajan. Koska tutkinta on käynnissä, Kolehmainen ei voi mennä yksityiskohtiin.

Tutkinnallisista syistä Kolehmainen ei pysty kertomaan, ovatko epäillyt tekijät vielä Porvoon alueella vai pääsivätkö he pakenemaan poliisin saartorenkaan läpi.

Uusimaa-lehti uutisoi aamulla virheellisesti, että tekijät olisi jo saatu kiinni, mutta Itä-Uudenmaan poliisi kiisti myöhemmin tiedon.

Toinen poliisiampuminen tänä viikonloppuna

Kyseessä on jo toinen tapaus tänä viikonloppuna, kun poliisia ammutaan. Jyväskylässä poliisia ammuttiin ilma-aseella kasvoihin. Poliisi loukkaantui tilanteessa, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa.

Porvoossa yöllä tapahtunut ampuminen on huomioitu isosti myös ruotsalaismedioissa.

Ampumisesta ovat uutisoineet netissä etusivullaan muun muassa Expressen (siirryt toiseen palveluun) ja Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun). Myös uutistoimisto TT seuraa Porvoon tapahtumia.

Porvoossa oli meneillään suuri poliisioperaatio varhain sunnuntaina 25. elokuuta. Tutkintaa tehtiin Ölstensin teollisuusalueella.
Eestinmäen kaupunginosassa oli yön aikana valtava operaatio, jossa raskaasti varustautuneet poliisit ovat pysäyttäneet autoja moottoritiellä ja paikalla on ollut helikopteri. Lähde: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Poliisin mukaan ammuskelun tapahtumapaikka on eristetty tutkinnan vuoksi. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Kahta poliisia on ammuttu tehtävän yhteydessä Porvoossa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Porvoossa oli yöllä käynnissä iso poliisioperaatio. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suosittelemme sinulle