Hyppää sisältöön

Nainen ajoi autoa, kun yhtäkkiä takaa lähti ohittamaan epäiltyjen poliisiampujien auto – silminnäkijät kertovat harvinaisesta operaatiosta

Poliisi otti kiinni kaksi henkilöä epäiltynä Porvoon ampumatapaukseen liittyen.

Poliiseja tiellä E12 Hämeenkyrön ja Ikaalisten välillä 25. elokuuta. Poliisi otti kiinni kaksi henkilöä Tampereen seudulla tapahtuneen takaa-ajon päätteeksi. Kuva: Mika Kanerva / Lehtikuva

Hämeenkyrössä asuva Henna-Maria Lehto alkoi ihmetellä sunnuntaina illalla, miksi ulkoa kuuluu pillien ääntä.

Lehto asuu lähellä Vaasantietä ja hän meni ikkunaan.

– Näin omasta ikkunasta, kun poliisiautoja meni yli kymmenen. Ensin maijoja, sitten moottoripyöräpoliiseja ja maastokuvioisia poliisiautoja.

Lehto luuli ensin, että tiellä on sattunut onnettomuus. Sitten hän kuuli, että poliisit ajavat takaa epäiltyjä Porvoon poliisiampujia.

Harvinaisen operaation syy selvisi pian.

Keskusrikospoliisi kertoi Twitterissä poliisin ottaneen kiinni kaksi henkilöä Ikaalisissa lähellä Hämeenkyröä puoli tuntia kestäneen takaa-ajon päätteeksi sunnuntai-iltana puoli yhdeksän maissa. Kiinnioton yhteydessä ammuttiin poliisia kohti.

Miehet olivat polvistuneena ja he paiskasivat kättä toisilleen.

Lauri

KRP epäilee, että kiinniotetut henkilöt liittyvät Porvoossa viime yönä tapahtuneeseen ampumatapaukseen. Kiinni otetut ovat Ruotsin kansalaisia ja syntyneet vuosina 1989 ja 1994.

Hämeenkyrö on 10 000 asukkaan kunta puolen tunnin päässä Tampereesta.

– Täällä ei yleensä tapahdu tällaista, että näin monta poliisia menee, Henna-Maria Lehto sanoo.

Sosiaalisessa mediassa on liikkunut paljon kuvia pidätystilanteesta. Eniten kopioitu kuva on peräisin mediatietojen mukaan Snapchatissa liikkuvasta videosta.

Töiden jälkeen kuului laukaus

Johanna Kortet lähti töistä Parkanosta kahdeksalta. Hän tuli Ikaalisten Sarkkilaan juuri, kun pakoauto oli ilmeisesti saatu pysäytettyä eikä paikalla ollut vielä useita poliiseja.

Sivupeilistä näin, että ulkoa kuulunut laukaus osui ilmeisesti poliisiautoon.

Johanna Kortet

Kortet lähti ajamaan pitkin ohituskaistaa ja ajatteli, että paikalla on onnettomuus. Mutta pian selvisi, että hän on väärässä.

– Poliisi hyppäsi ohituskaistan kaiteelle iso ase olalla melkein auton viereen. Jarrutin ja ulkoa kuului pamaus. Sivupeilistä näin, että ulkoa kuulunut laukaus osui ilmeisesti poliisiautoon, koska siitä sammui valot.

Kortet lähti ajamaan pois kohti Hämeenkyröä säikähtäneenä, koska ei tiennyt, mistä on kyse. Vastaan tuli paljon poliisiautoja.

– Viime yönä ei tullut paljon nukuttua, Kortet sanoo.

Kymmenen minuuttia myöhemmin työkaveri Lauri tuli kohdalle, kun epäillyt oli saatu kiinni.

– Miehet olivat polvistuneena ja he paiskasivat kättä toisilleen.

Laurin käsityksen mukaan ele vaikutti läpyltä. Asiaa ei ole saatu vahvistettua vielä poliisilta.

Epäillyillä oli Laurin mukaan molemmilla luotiliivit ja he olivat isokokoisia ja tatuoituja.

Tielle oli heitelty Laurin mukaan vaatteita, valkoiset kengät ja iso keittiöveitsi.

Takaa lähti ohittamaan epäiltyjen auto

Eerika näki tilanteen myös läheltä.

– Olin ajamassa Ylöjärveltä päin kolmostietä Hämeenkyröön. Takaani lähti ohittamaan vihreä Volvon farmarimallinen auto, joka ajoi noin 200 kilometriä tunnissa.

Tuomas Leppänen kuvasi, kuinka pakoautoa ajettiin pyörätiellä. Kuva: Lukijan kuva / Tuomas Leppänen

Auto ajoi Eerikan mukaan hetken vastaantulevien ohituskaistalla ja palasi sitten takaisin oikealle kaistalle. Perässä tulivat karhuryhmän autot valot vilkkuen.

Eerika ei ehtinyt nähdä auton kyydissä olevia henkilöitä.

– Aluksi ajattelin, että olipa törkeä ohitus, mutta kyllä sitten asiat selvisivät, kun perässä tuli kaksi mustaa pakettiautoa valot vilkkuen.

Uni ei tullut heti illalla. Eerika seurasi paikallista Facebook-ryhmää, jossa harvinainen poliisioperaatio oli puheenaihe.

– Mietin, että onnea oli, ettei ihmisvahinkoja syntynyt.

Poliisi tutki paikkoja yöhön asti

Kyröskoskella asuva Marko Kuusinen näki takaa-ajossa olleista poliisiautoista ainakin toistakymmentä ja karhuryhmän auton.

– Noin kello 20.30 takaa-ajojoukkoon tuli mukaan iso miehistönkuljetuskopteri, joka lensi matalalla talomme ylitse.

Poliisit katkaisivat melkein heti kiinnioton jälkeen talviuimareiden saunan risteyksestä kokonaan liikenteen. Liikenne oli silminnäkijän mukaan poikki noin kello 23 asti. Kuusinen asuu risteyksen tuntumassa.

– Kuulin silminnäkijältä, että tuosta oli löytynyt kolme pistoolia ja puukko, hän kertoo Ylelle.

Näistä oli myös kuvia sosiaalisessa mediassa.

Paikalla oli illalla myös paloautoja. Marko Kuusinen kävi nukkumaan puolilta öin.

– Edelleen ne poliisit olivat tuossa risteyksessä, vaikkakin päästivät jo liikennettä siitä läpi.

Ruotsin kilvissä

Sunnuntaina illalla Ylen haastattelema silminnäkijä kertoi havainneensa illalla kovaa vauhtia kaasuttavan Volvon.

– Olimme juuri kääntymässä Tampereen Lielahden risteyksestä Vaasaan kolmostielle, kun huomasimme hyvin lujaa ajavan hopeanharmaan Volvon, joka oli Ruotsin kilvissä. Se meinasi osua edellä ajavaan autoon, tööttäili ja pisti kaasua vielä lisää, nainen kertoi Ylelle.

Saavuttuaan Hämeenkyrön ja Ikaalisten välillä sijaitsevalle Sarkkilan alueelle silminnäkijä havaitsi tiellä vaatteita, kenkiä ja lasinsiruja.

Lisäksi ainakin yhdestä poliisiautosta oli puskuri hajonnut.

– Kun tulimme paikalle, jossa epäillyt oli ilmeisesti jo otettu kiinni, huomasimme poliisien menevän poliisikoirien kanssa metsässä ja lisäksi poliisit virittelivät droneja paikalla. Jotakin poliisi vaikutti etsivän maastosta.

Samoista etsinnöistä kerrotaan myös muualla sosiaalisessa mediassa.

Lue lisää:

KRP: Porvoon poliisiampumisista epäillyt saatu kiinni Tampereen seudulla – ampuivat poliisia kohti ja ajoivat poliiseja päin

Tutkija Porvoon ampumisesta: Poliisin työ muuttunut vaarallisemmaksi 2000-luvulla – "Näkyy selkeä virkamiehen vahingoittamistarkoitus, jopa ansoittamista"

Kaksi Ruotsin kansalaista otettu kiinni, tehtävä liittyi omaisuusrikokseen – Nämä asiat tiedämme Porvoon ampujista ja poliisin tutkinnasta

Suosittelemme sinulle