Hyppää sisältöön

Kaksi Ruotsin kansalaista otettu kiinni, tehtävä liittyi omaisuusrikokseen – Nämä asiat tiedämme Porvoon ampujista ja poliisin tutkinnasta

Poliisin mukaan Pirkanmaalla kiinniotetut miehet liittyvät Porvoon tapaukseen, jossa ammuttiin kahta poliisia. Tapausta tutkitaan kahden murhan yrityksenä.

Poliisi kertoo, että sunnuntain takaa-ajo kesti noin puoli tuntia ja että pakoautosta oli ammuttu kohti poliisia. Kuva: Mika Kanerva / Lehtikuva

Porvoon poliisiampumisten tutkinta jatkuu. Poliisi otti sunnuntaina Pirkanmaalla kiinni kaksi ruotsalaista miestä, jotka ovat syntyneet vuosina 1989 ja 1994. Heitä epäillään kahdesta murhan yrityksestä.

Kokosimme yhteen, mitä tiedämme tässä vaiheessa viikonlopun tapahtumista.

1. Kaksi miestä otettu kiinni

Poliisi otti eilen illalla puoli yhdeksän aikaan kiinni kaksi miestä Ikaalisissa takaa-ajon päätteeksi. Poliisi kertoo, että takaa-ajo kesti noin puoli tuntia ja että pakoautosta oli ammuttu kohti poliisia. Kiinniotetut liittyvät Porvoossa sunnuntain vastaisena yönä sattuneeseen ampumatapaukseen, jossa kahta poliisia ammuttiin.

2. Kiinniotetut Ruotsin kansalaisia, molemmat puhua suomea

Poliisi kertoi maanantaina, että epäillyt ovat vuosina 1989 ja 1994 syntyneitä Ruotsin kansalaisia.

Ylen tietojen mukaan molemmat miehet puhuvat suomen kieltä. Poliisi vahvisti maanantaina, että toinen heistä on ruotsin ja suomen kaksoiskansalainen.

Miehiä epäillään kahdesta murhan yrityksestä.

Poliisi ei ole vahvistanut, liittyykö tapaukseen järjestäytynyt rikollisuus. Esitutkinta jatkuu nyt muun muassa epäiltyjen kuulustelemisella, teknisillä tutkimuksilla ja vihjeiden läpikäymisellä.

3. Vaatteita, kenkiä ja lasinsiruja tiellä

Epäillyt pakenivat poliisia, ampuivat poliisin ajoneuvoja kohti sekä ajoivat niitä päin. Kolme poliisin ajoneuvoa vaurioitui takaa-ajon aikana, mutta henkilövahinkoja ei sattunut.

– Tehokkaan viranomaisyhteistyön avulla epäillyt saatiin kiinni alle 24 tunnissa ilman henkilövahinkoja. Yhteistyö oli tiivistä esimerkiksi Itä-Uudenmaan ja Sisä-Suomen poliisilaitosten kanssa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Huhta-aho Keskusrikospoliisista.

Silminnäkijähavaintojen mukaan kaahailevaa ja holtittomasti ajanutta Volvoa oli seurannut arviolta noin 20–30 poliisin yksikköä.

– Niiden joukossa oli karhuryhmän autoja, panssaroitu auto, maijoja, moottoripyöräpoliiseja sekä poliisin siviiliautoja, kuvailee silminnäkijä.

Saavuttuaan Hämeenkyrön ja Ikaalisten välillä sijaitsevalle Sarkkilan alueelle silminnäkijä havaitsi tiellä vaatteita, kenkiä ja lasinsiruja. Lisäksi ainakin yhdestä poliisiautosta oli puskuri hajonnut.

– Kun tulimme paikalle, jossa epäillyt oli ilmeisesti jo otettu kiinni, huomasimme poliisien menevän poliisikoirien kanssa metsässä ja lisäksi poliisit virittelivät droneja paikalla. Jotakin poliisi vaikutti etsivän maastosta.

4. Omaisuusrikokseen liittyvä hälytystehtävä

Kaksi poliisia haavoittui ampumisessa Porvoossa Koneistajantiellä puolenyön jälkeen sunnuntaina. Poliisi sai kello 0.22 tavanomaisen hälytystehtävän teollisuusalueelle. Kun poliisit pääsivät paikalle puoli yhden aikaan, heitä vaadittiin luopumaan aseistaan. Tämän jälkeen heitä kohti ammuttiin välittömästi.

– Poliisipartio meni Koneistajantielle tavanomaiselle omaisuusrikokseen liittyvälle tehtävälle. Tapahtumien kulusta poliisilla on hyvä käsitys, mutta epäiltyjen kuulemisella ja muulla esitutkinnalla uskotaan saatavan vielä lisätietoa asiaan, Huhta-aho sanoi maanantaina.

5. Hälytyksen oli tehnyt "mielenkiintoinen henkilö"

Poliisi ei tutkinnallisista syistä kerro, ovatko poliisit käyttäneet aseitaan tilanteessa. Poliisin mukaan alkuperäisen hälytyksen oli tehnyt "mielenkiintoinen henkilö". Ampumisen kohteena on poliisin mukaan ollut nimenomaan viranomainen.

6. Poliiseilla ei ole hengenvaaraa

Molemmat loukkaantuneet poliisit ovat olleet sairaalahoidossa. Toinen poliisi pääsi sunnuntaina pois sairaalasta. Toinen poliisi on haavoittunut vakavasti, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan suojavarusteet saattoivat pelastaa poliisien hengen.

Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Kari Rantala, Itä-Uudenmaan apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen ja keskusrikospoliisin rikoskomisario Kimmo Huhta-aho keskusrikospoliisin tiedotustilaisuudessa Vantaalla 25. elokuuta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

7. Poliisin tiedottaminen herätti kysymyksiä

Poliisin varovaista tiedottamista on sekä arvosteltu että kiitelty sosiaalisessa mediassa.

Tutkinnallisista syistä poliisi oli hyvin niukkasanainen sunnuntaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Poliisin mukaan lisätietojen kertominen olisi vaikeuttanut tutkintaa. Poliisi ei halunnut kertoa, mitä kaikkea se tiesi epäillyistä ja näiden liikkeistä, koska takaa-ajo oli vielä kesken.

Lue aiheesta lisää:

Nainen ajoi autoa, kun yhtäkkiä takaa lähti ohittamaan epäiltyjen poliisiampujien auto – silminnäkijät kertovat harvinaisesta operaatiosta

Ylen tieto: Porvoon epäillyt ampujat puhuvat suomea – Lehtitiedot: epäillyt ovat veljeksiä ja asuneet Suomessa

KRP: Porvoon poliisiampumisista epäillyt saatu kiinni Tampereen seudulla – ampuivat poliisia kohti ja ajoivat poliiseja päin

Porvoon ampumisen selvittely jatkuu – monia kysymyksiä vielä auki

Tutkija Porvoon ampumisesta: Poliisin työ muuttunut vaarallisemmaksi 2000-luvulla – "Näkyy selkeä virkamiehen vahingoittamistarkoitus, jopa ansoittamista"

Ruotsalainen kriminologi: Ilmeisesti järjestäytynyt ruotsalainen rikollisuus oli asialla Porvoossa

Suosittelemme sinulle