Hyppää sisältöön

Laukaan karkulaisnaudat ovat asettuneet aitaukseensa

Viikonloppuna aitaukseen ruualla houkuteltu villi nautalauma näyttää rauhoittuneen ruokintapaikalleen Laukaan Vehniällä.

Laukaan villinautalauma saatiin houkuteltua karkumatkalta takaisin aitaukseen.
Kuva: Jari Halttunen
Virpi Kotilainen

Nautojen kiinniottoa varten rakennettuun aitaukseen on ruuan perässä tullut 29 eläintä, kertoo Laukaan ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalainen.

Suurriistavirka-avun talkoolaiset ovat vielä tarkastaneet maastoa, eikä metsästä ole löytynyt enää yhtään karkulaista. Naudat ovat olleet karkuteillä keväästä lähtien.

Naudoille rakennettiin nyt pyöreä aitaus, jotta levottomat eläimet eivät kerääntyisi nurkkiin vaan kiertäisivät ympyrää, Lappalainen sanoo.

Naudat pidetään kylläisinä ja tyytyväisinä ruoka- ja juomatarjonnalla. Tilan ympäristö on rauhoitettu kaikelta ylimääräiseltä liikenteeltä - jopa kuumailmapalloyrittäjiä on pyydetty välttämään ilmatilaa, ettei nautalauma säikähtäisi, kuten aiemmin on käynyt.

Tilan pihattoa on viikonlopun aikana korjailtu ja sen seiniä vahvistettu, jotta naudat saadaan siirrettyä aitauksesta pihattoon. Eläinlääkäri tarkastaa naudat vielä ennen kuin ne viedään pois tilalta.

Jukka Lappalainen arvioi, että naudat pysyvät aitauksessa vielä ainakin viikon. Suurriistayhdyshenkilö Jari Halttunen puolestaan kertoo, että tilan kanssa tavoitteeksi on asetettu, että naudat saataisiin teurasautoon loppuviikosta.

Laumassa on myös muutamia vasikoita ja nuoria nautoja, jotka välitetään toisille lihakarjatiloille kasvamaan.

Suosittelemme sinulle