Hyppää sisältöön

Juho Urhemaa oli vain 15-vuotias, kun hän aloitti yrittäjänä – kaikki alkoi turhautumisesta

20-vuotias tamperelainen unelmoi siitä, ettei hänen tarvitsisi koskaan tehdä töitä muille.

Nuori yrittäjä Juho Urhemaa: "Ihan huippusiistiä!"
Nuori yrittäjä Juho Urhemaa: "Ihan huippusiistiä!"

Juho Urhemaan yrittäjän ura alkoi turhautumisesta keväällä 2015. Tuolloin 15-vuotias tamperelainen päätti saada itselleen kesätöitä. Hän lähetti monia työhakemuksia, mutta mikään ei napannut.

– Mua alkoi ärsyttää se, ettei ole töitä saatavilla. Menin sellaiselle 4H-yrityskurssille. Se lähti oikeastaan sitä kautta.

Urhemaa perusti Piha-apuri-nimisen yrityksen. Tampereen 4H-yhdistys auttoi löytämään puutarha-apua tarvitsevia, ja siitä Urhemaa on kiitollinen. Asiakkaita oli alussa kymmenkunta.

Ensimmäiset yrittäjänä tienatut eurot tuntuivat hienolta.

– Oli tosi siistiä, että pystyi menemään kavereiden kanssa syömään ja ostamaan omilla rahoilla mopobensat.

"Yritykseni tuottaa pihapalveluita. On pensasleikkuuta, nurmikonleikkuuta ja kitkentää, terassin pesua, maalausta. Oikeastaan kaikkea, mitä nyt tulee pihanhoidosta mieleen. Töistä on tullut koko ajan vaativampia, kun asiakkaat huomasivat, että teen hyvää työjälkeä. Viimeisimpinä on tullut tehtyä piharakentamista ja laatoittamista." Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Toisena kesänä töitä oli jo sen verran, että tarvittiin joku tuuraamaan yrittäjää lomapäivien ajaksi.

– Mun veli perusti siihen rinnalle oman yrityksen. Molemmat laskuttaa asiakkaita erikseen, mutta tehdään kuitenkin yhdessä hommia.

Nyt takana on viides yrittäjäkesä puutarhatöissä eikä loppua näy. Markkinointia ei ole tarvittu, sillä uudet asiakkaat ovat löytyneet vanhojen asiakkaiden suosittelujen kautta.

Mitäs yrittäjä, kaverit sanovat

Juho Urhemaan vanhemmat eivät ole yrittäjiä eikä lähipiiristä löydy muitakaan esikuvia. Silti yrittäjyys on kiinnostanut pienestä pitäen.

– Muistan, että olen jo alakoulussa ajatellut, että vitsi, yrittäjänä olisi siisti olla. Saisi päättää mitä tekee ja kenties myös työajat. Ja sitähän se on. Se on ihan huippusiistiä.

Vuoden 2018 alusta Urhemaa on ollut arvolisäverovelvollinen eli yrityksen liikevaihto on yli 10 000 euroa vuodessa.

Vaikka Urhemaa ansaitsee kavereitaan enemmän kesäyrittäjänä, ei hän ole törmännyt kateellisiin reaktioihin. Kaverit ovat ennemminkin olleet todella kiinnostuneita ja kyselleet vinkkejä, josko heistäkin olisi yrittäjiksi.

– Mitäs yrittäjä, ne sanovat. Miten tuo homma toimii ja miten olen onnistunut, sitä ne kysyvät.

"Asiakaskunta on kasvanut koko ajan. Ekana kesänä mulla oli 5–10 asiakasta. Nyt luettelossa on 50–60 asiakasta. Nykyään töitä on jo niin, että saa tehdä niin paljon kuin jaksaa ja joutuu jo muutamista työjutuista kieltäytymään. Se on vaan lähtenyt vierimään eteenpäin." Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Uskallusta ja päättäväisyyttä

20-vuotiaan Urhemaan kokemukset yrittäjänä kiinnostavat. Hän on antanut haastatteluja ja käynyt puhumassa erilaisissa tilaisuuksissa. Torstaina hän on mukana valtakunnallisen Yrittäjän päivän päätapahtumassa Tampereella.

Yrittäjän päivää on vietetty vuosittain syyskuun 5. päivä vuodesta 1997 lähtien. Tänä vuonna teemana on lapset ja yrittäjyys.

Yle lähettää Areenassa torstaina kello 12 alkaen suorana tunnelmia tilaisuudesta, jossa 240 alakoululaista tutustuu yrittäjyyteen erilaisissa tehtäväpisteissä.

Lempääläläisen Moision koulun 4.-luokkalaisia.
Katso suora lähetys: Millaisia neuvoja tähtitubettajat Elina (8) ja Sofia (11) antavat yrittäjäksi haluaville lapsille? Tämä selviää Tampereella, jossa 240 nelosluokkalaista kiertää mielenkiintoisilla tehtävärasteilla Yrittäjän päivän päätapahtumassa Mediapoliksessa.

Juho Urhemaa neuvoo muita yrittäjäksi haluavia nuoria olemaan rohkeita ja päättäväisiä.

– Pitää uskaltaa vaan mennä. Mikään ei ole ollut parempaa kuin uskaltaa tehdä. Virheistä oppii. Ei kukaan voi hoitaa hommia täydellisesti aina.

Viime syksynä ylioppilaaksi kirjoittanut Urhemaa on aloittanut yrittäjyyden ja tiimijohtamisen opinnot Tampereen ammattikorkeakoulussa tänä syksynä.

– Siellä opetellaan juuri niitä asioita, joita haluan oppia, lisää yrittäjyydestä ja liiketaloutta. Musta tulee tradenomi. Sitten täytyy katsoa uusiksi, missä mennään.

Haaveena itsensä ja muiden työllistäminen

Juho Urhemaa tietää jo, mikä yrittäjyydessä on hienointa – vapaus päättää omasta aikataulusta ja tekemisistään.

– Jos onnistuu, niin kyllä se kantaa poikaa. Se on motivoinut eteenpäin.

"Yrittäjä saa tehdä pitkää päivää, ja sitä on myös tullut tehtyä. Sen kanssa on ollut vähän opettelemista. Viime kesänä tuli jo vähän liian pitkiä työpäiviä välillä. Siitä kyllä oppii tietämään ne omat rajat. " Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Hyvä palaute auttaa jaksamaan. Tosin joskus tulee pyyhkeitäkin, jos esimerkiksi aikataulu muuttuu sääolosuhteiden takia ja projekti venyy. Toisinaan sattuu virheitä, josta pitää sopia asiakkaan kanssa.

– Ne aiheuttavat kyllä stressiä, mutta kyllä siitä selviää.

Urhemaa sanoo, että hänellä on nälkä yrittäjyyteen.

– Ihan unelma olisi, ettei tarvitsisi mennä kenellekään muulle töihin. Vaikka välillä on tosi haastavaa ja rankkaa, niin kyllä tää on mun juttu.

"Alan nyt tämän syksyn osalta lopettelemaan hommia, kun koulu on just alkanut. Teen enää ihan yksittäisiä viikonloppukeikkoja, mitä opintojen ohella kerkeää. Haluan ehdottomasti jatkaa yrittäjänä. Koulusta saa varmaan paljon vinkkiä ja hyötyä. " Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Urhemaa haluaa kasvattaa yritystään hallitusti niin pitkälle kuin mahdollista.

– Ehdottomasti haluaisin joku päivä palkkalistoille tyyppejä töihin. Asiakkaita ja töitä alkaa olemaan sen verran. Siihen vähän markkinointia lisää, niin olisi kyllä mahdollisuutta viedä hommaa eteenpäin.

Piha-apuri Urhemaa voisi toimia jatkossa talviaikaankin. Yrittäjä on pohtinut investointia aurauskalustoon.

– Toinen mitä olen miettinyt, että jos tähän ottaisi kylkeen siivouspalvelua niin yksityisille kuin yrityksille tai taloyhtiöille rappukäytäväsiivousta.

"Mulla on ideoita, miten voisin kasvattaa tätä hommaa ja miten tästä voisi saada palkan täyspäiväisesti ja voisi ehkä muitakin työllistää. Olen sitä mieltä, että elämä näyttää, mihin sitä kannattaa lähteä." Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Lue myös:

Koululaisten yrittäjyyskasvatus alkaa kantaa hedelmää – kaverukset kehittivät vesiurheilusta itselleen kesätyön

Mitä tapahtuisi, jos lapset johtaisivat yhteiskuntaa? Sitä testataan pienoiskaupungeissa ympäri maata

Suosittelemme sinulle