Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kokkolan kaupunki: Suomen liput sunnuntaina salkoon Lucina Hagmanin kunniaksi

Kaupunki pyrkii saamaan 1. syyskuuta liputuspäiväksi koko maassa.

Kuvassa liehuva Suomen lippu.
Kuva: Anssi Leppänen / Yle
Ari Vihanta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkola kehottaa kaupunkilaisia nostamaan sunnuntaina Suomen liput salkoon.

Kaupunki haluaa edistää paikallisella liputuksella sisäministeriöön kesäkuussa jättämäänsä aloitetta, että ensimmäisenä päivänä syyskuuta liputettaisiin tasa-arvoisen koulutuksen puolesta Lucina Hagmanin kunniaksi.

Kälviäläislähtöinen professori Lucina Hagman oli opettaja ja koulunjohtaja, Martta-järjestön ja Naisasialiitto Unionin perustajia ja yksi maailman ensimmäisistä naiskansanedustajista. Hän oli myös ensimmäinen suomalainen nainen, joka sai professorin arvonimen.

Kaupunki toivoo, että kokkolalaiset liputtaisivat aamu kahdeksasta iltayhdeksään. Liputus toteutetaan myös kaupungin omissa virastoissa ja kiinteistöissä.

Lucina Hagman syntyi 5. kesäkuuta 1853 Kälviällä ja kuoli 6. syyskuuta 1946 Helsingissä. Syyskuun ensimmäinen päivä valikoitui liputuspäiväksi, koska se oli vuosikymmenien ajan koulujen alkamisen päivä maassamme. Vaikka koulujen alkamista onkin Suomessa aikaistettu, katsoi Kokkolan kaupunginhallitus syyskuun alun osuvaksi ajankohdaksi juhlistaa naista, joka työllään on vaikuttanut suomalaiseen, tasa-arvoa ja oppijaa kunnioittavaan oppimiskäsitykseen.

Lue lisää:

Kokkola ehdottaa tasa-arvoiselle koulutukselle omaa liputuspäivää

Suosittelemme sinulle