Hyppää sisältöön

Poliisi on kuullut ampumisista epäiltyjä miehiä, "Hyvin on pärjätty puolin ja toisin" – Ylen tieto: Poliisipartio ei ehtinyt käyttää asetta

Poliisi ei kerro tässä vaiheessa, ovatko miehet kiistäneet useat murhan yritykset, joista heitä epäillään. Miehet otetttiin sunnuntai-iltana kiinni Ikaalisissa takaa-ajon päätteeksi.

Poliisioperaatio Porvoossa sunnuntaina 25. elokuuta.
Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Päivi Happonen

Keskusrikospoliisi aikoo vaatia huomenna Porvoon ampumistapauksesta epäiltyjä miehiä vangittaviksi. Oikeudenkäynti pidetään huomenna tai torstaina.

Tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho kertoi Ylelle tiistaina iltapäivällä kello 15, että poliisi "on suorittamassa kuulustelua" parhaillaan.

Ylen saaman tiedon mukaan Porvoon teollisuusalueelle mennyt poliisipartio ei ehtinyt käyttää asetta, kun he joutuivat ampumisen kohteeksi.

Kaksi poliisia loukkaantui ampumavälikohtauksessa sunnuntain vastaisena yönä. Toinen poliiseista on edelleen sairaalassa, hänen vammansa ovat vakavat.

Poliisi epäilee ruotsalaisveljeksiä useista murhan yrityksistä. Toinen miehistä on ruotsalainen, toisella on Ruotsin ja Suomen kansalaisuus.

Miehet saatiin kiinni takaa-ajon jälkeen sunnuntai-iltana Ikaalisissa.

Yle haastatteli tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-ahoa tiistaina.

Miten kuulustelut ovat sujuneet?

En halua lähteä kertomaan kuulustelujen sisältöä. Tähän on monia syitä.

Voitteko kertoa edes sen, ovatko miehet kiistäneet epäillyt rikokset?

On parempi, etten lähde sitäkään avaamaan.

Kuinka paljon kuulusteluja tehdään?

Lähiviikkojen aikana tehdään lukuisia kuulusteluja.

Miltä näyttää tilanne nyt, oliko poliisille viritetty ansa?

Edelleen on auki asioita. Ei me tuohon yksittäiseen kantaan oteta kantaa. Voi olla, että meillä on jo ollut joku käsitys alusta lähtien, ja voi olla, että se on muuttunutkin.

Me nyt selvitämme sitä, kuinka paljon tässä on taustalla mahdollista suunnitelmaa. Näihin kysymyksiin saamme vastauksia lähipäivien ja lähiviikkojen aikana.

Miten epäillyt ovat käyttäytyneet? Ovatko he olleet myötämielisiä poliisia kohtaan vai kenties yrittäneet väkivaltaa harjoittaa poliisia kohtaan?

Heidän käytös on ollut ihan asiallista yleisellä tasolla.

En ole saanut korviini sellaista, että mitään välikohtauksia olisi tapahtunut tai muuta tällaista. Ihan hyvin on pärjätty, puoli ja toisin.

MTV kertoi eilen, että toiselta poliisilta vietiin ase ampumistilanteessa Porvoon teollisuusalueella. Miten kommentoitte tätä?

En lähde kommentoimaan tätä asiaa tässä vaiheessa.

Missä useista murhan yrityksistä epäillyt miehet ovat tällä hetkellä?

Sen voin kertoa, että heidät on kuljetettu eilen Tampereen poliisivankilasta Etelä-Suomen alueelle.

Missä poliisivankilassa he ovat nyt?

Tuota en halua kommentoida, ettei tule mitään häiriötekijöitä toimintoihin. Tämä tilanne voi kuohuttaa mieliä. Pojat on kaapissa, ja se on suurelle yleisölle tärkeintä.

Nämä kuljetukset ovat työturvallisuusasia. Täytyy muistaa, mistä heitä epäillään. Siirto on aina heikoin lenkki. Turvallisuustaso on korkeampi, kun heitä siirretään. Heitä on helpompi käsitellä, kun he ovat neljän seinän sisällä.

Ruotsalaismedioissa on kerrottu, että murhan yrityksistä epäillyt miehet olivat väijyssä poliisipartiota ja alkoivat ampua heitä, kun poliisipartio tuli paikalle. Miten kommentoitte tätä?

En lähde kommentoimaan naapurimaan tiedotusvälineissä olleita tietoja.

Meillä on loukkaantuneet poliisit virallisesti kuulematta. Meidän täytyy mahdollistaa heille (loukkaantuneille poliiseille) se, ettei me pureksita valmiiksi etukäteen heidän sanomaansa.

He (loukkaantuneet poliisit) ovat parhaat asiantuntijat tässä asiassa. Muiden on turha viisastella sivusta.

Milloin loukkaantuneita poliiseja kuullaan?

Lähitulevaisuudessa. Sen tarkemmin en sitä kerro, haluan rauhoittaa sen tilanteen.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan epäillyt ovat veljekset. Sosiaalisessa mediassa on julkaistu myös mahdollisten epäiltyjen nimiä. Vahvistaako poliisi epäiltyjen nimet?

Suomessa poliisilla on selvät sävelet esitutkintalaissa, milloin epäiltyjen nimiä julkaistaan. Tässä tapauksessa ei ole niitä elementtejä tässä vaiheessa. Silloin jos vaarallinen rikoksentekijä on karussa, nimi voidaan julkaista. Nyt ei ole niin.

Mitä poliisi voi kertoa epäillyistä?

He ovat syntyneet vuosina 1989 ja 1994. Toinen on Ruotsin kansalainen, toisella on sekä Ruotsin että Suomen kansalaisuus.

Mistä miehiä tarkkaan ottaen epäillään?

Porvoon tapahtumien osalta poliisi epäilee miehiä kahdesta murhan yrityksestä. Tampereen seudulla sunnuntai-iltana tapahtuneen takaa-ajotilanteen osalta heitä epäillään murhan yrityksistä, ja lisäksi muun muassa törkeistä liikennelainsäädäntöön liittyvistä rikoksista.

Tuliko takaa-ajossa vammoja poliiseille?

Poliisia kohti ammuttiin takaa-ajon aikana noin kymmenkunta laukausta. Kolme poliisin autoa vaurioitui takaa-ajossa, mutta henkilövahinkoja ei syntynyt.

Missä vaiheessa tutkinta on?

Esitutkinta on lähtökuopissa. Tässä vaiheessa tehdään esimerkiksi teknistä tutkintaa ja vihjeiden läpikäyntiä. Lähitulevaisuudessa siis kuullaan loukkaantuneita poliiseja. Epäiltyjä kuullaan tänään.

13:21 Korjattu tieto toisen epäillyn syntymävuodesta.

Lue lisää

Ruotsalainen kriminologi: Ilmeisesti järjestäytynyt ruotsalainen rikollisuus oli asialla Porvoossa

Kaksi Ruotsin kansalaista otettu kiinni, tehtävä liittyi omaisuusrikokseen – Nämä asiat tiedämme Porvoon ampujista ja poliisin tutkinnasta

Ylen tieto: Porvoon epäillyt ampujat puhuvat suomea – Lehtitiedot: epäillyt ovat veljeksiä ja asuneet Suomessa

Suosittelemme sinulle