Hyppää sisältöön

Kaksinkertainen The International -mestari Jesse "JerAx" Vainikka kertoo syyt OG:n menestykseen – "Taikatemppumme ovat henkisellä puolella"

Vainikka antaa kunniaa myös joukkueen kanssa toimineelle suomalaiselle urheilupsykologille Mia Stellbergille.

Jesse Vainikka The International -turnauksessa.

Kaksinkertainen The International -voittaja Jesse "JerAx" Vainikka on väsynyt, mutta rentoutunut vuorokausi historiallisen toisen TI-mestaruuden jälkeen.

– Jos vertaa aikaisempaan, on voitto nyt paljon helpompi käsitellä. Viimeksi oli todella tyhjä olo, mutta nyt tilanteen on ehkä sisäistänyt paremmin. Hyvä ja todella motivoitunut olo, Vainikka kertoo Yle e-urheilun haastattelussa Shanghaissa.

Hallitsevana mestarina turnaukseen lähtenyttä OG:ta ei useissa ennakkoarvioissa nostettu turnauksen voittajasuosikkien joukkoon. Vainikka myöntää, että edes hän ei uskonut OG:n nousevan toisen kerran peräkkäin turnauksen päätteeksi lavalle voittajina.

– Harjoituspelit menivät aika tavalla mönkään. Oli sellainen joko_–_tai-fiilis, että turnaus joko menee täysin roskakoriin tai sitten käy jotain tällaista. En kyllä ajatellut, että voitamme.

OG aloitti turnauksen pudotuspelit palauttamalla Aegis-kilven kunniapaikalleen. Kuva: Lehtikuva

Heikosti sujuneista harjoitusotteluista huolimatta joukkue löysi pelinsä jo heti lohkovaiheessa. B-lohkon voittokaan ei vielä hälventänyt epäluuloja joukkueen mahdollisuuksista, mutta lohkovaiheen ottelut toivat kaivattua itsevarmuutta.

– Lohkot olivat melko epätasapainoiset. Toisessa lohkossa olivat ne kaikki joukkueet, joille olimme hävinneet harjoituspeleissä. Lohkovoitto ei tuntunut sen takia niin merkittävältä asialta, mutta se toi positiivista fiilistä.

Katso Jesse Vainikan haastattelu artikkelin kuvaa klikkaamalla tai Yle Areenassa.

Menestyksen taustalla suomalaispsykologi

OG on ensimmäinen joukkue, joka on onnistunut uusimaan The International -voittonsa. Vainikka kertoo joukkueen menestyksen salaisuuden löytyvän vahvasta henkisestä puolesta.

– Taikatemppumme tulevat henkiseltä puolelta. Keskitymme pelin lisäksi myös henkiseen vahvuuteen joka päivä täysillä. Jos sitä henkeä ei olisi, ei olisi myöskään OG:ta.

Kuva: Valve

Joukkueen tukena turnaukseen valmistauduttaessa ja turnauksen aikana oli myös suomalainen e-urheilupsykologi Mia Stellberg.

– Mia sanoi itse, ettei halua ottaa kunniaa menestyksestä itselleen. Minusta kuitenkin tuntuu, että Mian mukanaolo oli juuri sitä, mitä joukkue tarvitsi. Mialta tuli paljon hyviä muistutuksia oikeisiin asioihin keskittymisestä, mikä auttoi meitä useasti. Ihan sama mitä turnauksessa tapahtuisi, on hyvä, että taustalla on ammattilainen auttamassa eteenpäin.

Myös maanmies Topias "Topson" Taavitsaisen huima paineensietokyky kerää Vainikalta ylistystä.

– Uskomatonta, että Topiaksen voittoprosentti on kahden TI:n jälkeen 100%. Topias pystyy turnauksessa ylittämään itsensä verrattuna muihin otteluihin ja kykenee keskittymään pelaamiseen paineen allakin. Kyllä se yllätti minutkin.

Taavitsainen esitti turnauksen loppuottelussa vakuuttavia otteita:

Luvassa maajoukkuepelejä Matumbamanin kanssa

Joukkueen kalenterissa on seuraavaksi luvassa lomailua.

– Pidempi breikki on tarpeen varmasti useammalle joukkueen jäsenelle, Vainikka sanoo ja nauraa.

Joukkueen carry-pelaaja Pham jäi viime mestaruuden jälkeen useamman kuukauden mittaiselle sapattivapaalle, mutta tällä kertaa edes Vainikka ei tiedä australialaisen tulevaisuudensuunnitelmista. Mikäli tuuraajaa tai korvaajaa tarvitaan, samaan rooliin olisi kenties tarjolla myös suomalainen The International 2017 -voittaja Lasse "Matumbaman" Urpalainen.

– Meillä on tulossa maajoukkueturnaus, jossa pääsemme pelaamaan Lassen kanssa. Toivottavasti suunnitelma myös toteutuu, koska Lassen kanssa on mukava pelata.

Vaikka Taavitsainen päätyi OG:n riveihin nimenomaan maajoukkuepeleissä esitettyjen näyttöjen kautta, ei OG:n suomalaisinvaasiota kannata vielä odottaa.

– Ajatuksen tasolla tuntuu, että Topias ja Lasse eivät ehkä sopisi yhteen joukkueen core-pelaajina. Täytyy ensin kokeilla, niin sitten tietää.

Lisää aiheesta:

Uskomatonta! Jesse "JerAx" Vainikka ja Topias "Topson" Taavitsainen voittivat toisen peräkkäisen Dota 2 -maailmanmestaruuden

Kommentti: Jesse Vainikka ja Topias Taavitsainen ovat Suomelle arvokkaampia kuin NHL-kiekkoilijat

Suosittelemme sinulle