Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Poikkeuksellinen painivääntö ratkesi – Kuosmanen löi Savolaisen kovien panosten MM-karsinnassa: "Aikamoinen soppa taustalla"

Tasainen MM-edustuspaikan valinta ratkesi tiistaina Elias Kuosmasen hyväksi.

Elias Kuosmanen
Elias Kuosmanen elättelee toivoa siitä, että hän saa vielä näyttöpaikan olympialaisiin. Kuva: AOP
Jarkko Ala-Huikku,
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Elias Kuosmanen on valittu edustamaan Suomea painin MM-kisoissa 97-kiloisten kreikkalais-roomalaisessa painissa. Kuosmanen vei Kuortaneella käydyn tasaisen MM-karsinnan Arvi Savolaista vastaan voitoin 2–1.

Savolainen vei ensimmäisen ottelun voiton pistein 5–3. Vajaan puolen tunnin tauon jälkeen käyty toinen ottelu ratkesi sen sijaan Kuosmaselle 2–1. Panokset kolmanteen erään olivat korkealla: pidemmän korren ja MM-edustuspaikan vei lopulta Kuosmanen pistein 5–2.

– Kyllä minulla oli hyvä vire tänään. Tänään olin lopulta vähän parempi, mutta Arvi antoi kyllä loistavan vastuksen. Tässä oli aikamoinen soppa taustalla ja olin henkisesti latautunut tähän karsintaan. Tuntui että paini oli koko ajan vahvaa, Kuosmanen kommentoi.

Katsastusottelu oli poikkeuksellinen erityisjärjestely, sillä nuorten maailman- ja Euroopan mestari Savolainen, 20, ja kaksinkertainen EM-pronssimitalisti Kuosmanen, 23, ovat olleet todella tasaväkiset kilpakumppanit. Valinta kahden kovan painijan välillä on herättänyt keskustelua laajasti painipiireissä.

– En halua sitä asiaa tässä kommentoida. Niiden ihmisten kanssa, keitä siihen liittyy, jätetään se meidän väliseksi asiaksi, Kuosmanen sanoo.

– Jälkeenpäin voin sanoa, että tämä kasvatti henkisesti ja antoi tähän päivään aika paljon voimaa.

Kreikkalais-roomalaisen painin vastuuvalmentaja Marko Yli-Hannuksela kertoo, että hän esitti Arvi Savolaista valittavaksi suoraan Suomen edustajaksi ilman katsastusottelua. Painiliiton valmennusjohtoryhmä kuitenkin halusi, että miesten paremmuudesta käydään karsinta.

– Lähtökohtaisesti meillä on kaksi erinomaista painijaa kenestä valita. Nyt kun päädyttiin tällaiseen karsintasysteemiin ja vietiin se läpi, on Elias paikkansa ansainnut. Meillä on hyvä mies viedä sinne kisoihin, kertoo Yli-Hannuksela.

MM-paikasta sinnikkäästi kamppaillut kaksikko on kavereita niin harjoituksissa ja vapaa-ajalla. Kuosmanen ylistääkin MM-kisakoneesta ulos jäänyttä ystäväänsä.

– Arvi on loistava nuori painija. Meillä on tiukkoja matseja treeneissä joka päivä ja tuetaan hyvin toistemme kehitystä. Arvin päivä tulee ihan varmasti vielä, Kuosmanen sanoo.

Savolaisella vielä maailmanmestaruus puolustettavanaan

Arvi Savolainen teki kolmannessa ottelussa omien sanojensa mukaan "tyhmän virheen", joka kostautui hänelle nopeasti Kuosmasen tehtyä peräkkäin kaksi kahden pisteen suoritusta. Kuosmanen oli kolmannessa ottelussa silminnähden hyvävoimaisempi.

– Siinä oli tiukka tilanne ja minun piti tehdä kovaa painetta. Arvi vastasi siihen, mutta hänen painopisteensä karkasi liian eteen. Vaihdoin suuntaa, sain hänet vedettyä taakse ja pääsin taakse, Kuosmanen kertaa.

Savolainen myönsi, että hän ei ollut ratkaisun hetkillä aivan parhaimmillaan.

– Tänään eivät jalat toimineet lopussa niin hyvin, tuli turhia lisäaskelia, jotka söivät sitä jaksamista.

Arvi Savolainen
Arvi Savolainen Kuva: AOP

MM-kisapaikan lipeämisestä huolimatta nuori painija suhtautui tappioon ja karsintatapaan ymmärtäväisesti.

– Itse olen onnellisessa asemassa, ettei tarvitse itse tehdä noita valintoja. Minä vain painin ja katson mihin se riittää. Muut saavat spekuloida senkin edestä.

Savolaisen ohjelmassa on myöhemmin syksyllä alle 23-vuotiaiden MM-kilpailut, jossa hän puolustaa viimevuotista mestaruuttaan.

Syyskuun puolivälissä alkavissa aikuisten MM-kisoissa on jaossa suorat maapaikat Tokion olympialaisiin sarjojen kuudelle parhaalle painijalle.

Jos Kuosmanen saa maapaikan, ei se tarkoita suoraan sitä, että hän pääsee edustamaan Suomea Tokioon.

– Meillä on erikseen vielä valintajärjestelmä, koska kyseessä on maapaikka, mikäli olympiapaikan MM-kisoista ottaa. En ota siihen sen kummemmin kantaa. Katsotaan kisojen jälkeen, jos aihetta on, vastuuvalmentaja Yli-Hannuksela toteaa.

Suomen joukkue painin MM-kisoihin 14.–22.9.2019:

Naiset:

62 kg: Petra Olli, Lappajärven Veikot

Miehet:

Vapaapaini:

86 kg: Ville Heino, Porin Paini-Miehet
125 kg: Jere Heino, Porin Paini-Miehet

Kreikkalais-roomalainen paini:

60 kg: Lauri Mähönen, Lapin Veikot
77 kg: Niko Erkkola, Ilmajoen Kisailijat
87 kg: Rami Hietaniemi, Nurmon Jymy
97 kg: Elias Kuosmanen, Helsingin Haka
130 kg: Konsta Mäenpää, Ilmajoen Kisailijat

Yle välittää kisat kanavillaan.

Päivitetty kello 13.45: Lisätty Kuosmasen ja Savolaisen kommentit.

Päivitetty kello 14.15: Lisätty Marko Yli-Hannukselan kommentit ja muokattu otsikkoa.

Lue myös:

Paljon yhdessä harjoitteleva suomalainen painijakaksikko mittelee tärkeästä MM-kisapaikasta katsastusottelussa – ”Ei se mitään riitoja aiheuta”

Painin MM-joukkue nimettiin – Elias Kuosmanen ja Arvi Savolainen ottelevat viimeisestä paikasta katsastusottelussa

Elias Kuosmanen oli kovilla valmistautuessaan voitokkaaseen EM-pronssiotteluun: "Piti kaivaa kaikki henkiset voimat ja kyvyt"

Arvi Savolainen jälleen kultavireessä – paini alle 23-vuotiaiden Euroopan mestariksi

Suosittelemme