Hyppää sisältöön

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Venäjän Sergei Magnitskin kuolemasta

Venäläisasianajajan tapauksen seurauksena Yhdysvalloissa säädettiin tämän vuosikymmenen alussa Magnitski-laki.

Sergei Magnitski joulukuussa 2006. Kuva: Hermitage Capital Management / AFP
Juho Takkunen

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (siirryt toiseen palveluun) on antanut tuomionsa venäläisasianajaja Sergei Magnitskin tapauksessa.

Tuomioistuin tuomitsi Venäjän useista Magnitskin ihmisoikeuksien loukkauksista ja määräsi Venäjän valtion maksamaan 34 000 euroa korvauksia Magnitskin leskelle ja äidille.

Oikeusjutun seitsemän tuomarin joukossa oli yksi venäläinen.

Ranskan Strasbourgissa toimiva ihmisoikeustuomioistuin totesi, että vartijat kohtelivat Magnitskia huonosti ja häneltä kiellettiin lääkärinhoito, vaikka hän vaati sitä useita kertoja. Magnitski joutui tuomioistuimen mukaan viettämään liian kauan aikaa vangittuna ylitäysissä olosuhteissa odottamassa oikeuskäsittelyä.

Lisäksi tuomioistuin luonnehtii Magnitskin kuoleman jälkeen pidettyä oikeudenkäyntiä kokonaisuudessaan epäreiluksi.

Venäjä syytti Magnitskia itseään veronkierron avustamisesta sen jälkeen, kun Magnitski oli paljastanut 230 miljoonan dollarin verohuijauksen, jossa oli osallisena venäläisiä virkamiehiä. Magnitski kuoli tutkintavankeudessa vuonna 2009, kun hän oli odottanut oikeudenkäyntiä 11 kuukauden ajan.

Vuosina 2012–13 Yhdysvalloissa säädettiin Magnitski-laki. Sen nojalla viranomaiset voivat estää Magnitskin kuolemaan yhdistetyiltä henkilöiltä maahantulon Yhdysvaltoihin ja Yhdysvaltain pankkijärjestelmän käytön.

Lisää aiheesta:

2013: Moskovassa alkoi oikeudenkäynti kuollutta miestä vastaan

Suosittelemme sinulle