Keskusta haluaa Suomesta soijattoman vuoteen 2025 mennessä, linjaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kannanotossaan.
Ministeri Lepän erityisavustaja Satu Haapaniemi kertoi aiemmin Ylelle, että tarkoituksena on tehdä Suomesta soijavapaa niin, ettei sitä käytetä rehuna eikä ihmisten ravintona.
Ministeri Leppä kuitenkin täsmensi myöhemmin illalla Ylelle, että hänen tämänpäiväinen ehdotuksensa ei koske soijan käyttöä ihmisravinnossa. Lepän mukaan ulostulo koski vain ja ainoastaan rehun käyttöä.
Leppä kuitenkin myöntää, että soijan käyttöä myös ihmisravinnossa tulisi pyrkiä korvaamaan tulevaisuudessa.
– On Härkistä, kauratuotteita ja vaikka minkälaisia. Siltä osin kun pystytään korvaamaan, niin totta kai toivomuksena on se, että myös löytyy sellaisia innovaatioita, joissa pystytään korvaamaan myös muita rehuja. Mutta rehu on tämänpäiväisen ulostulon pääsääntö ja pääviesti, ministeri totesi.
Suomessa soijan maahantuonti rehukäyttöön on ministerin mukaan noussut merkittävästi tällä vuosikymmenellä. Suurin osa soijarouheesta on peräisin Yhdysvalloista ja Brasiliasta.
Lepän mukaan sertifioimaton ja metsäkatoa aiheuttava brasilialainen tuontisoija ei kestä vastuullisuuskriteerejä eikä Suomen hiilineutraaliustavotteita, ja siksi Suomen pitäisi olla täysin soijaton vuoteen 2025 mennessä.
Soija on tärkeä valkuaislähde, mutta ministerin mukaan suomalainen rehuteollisuus on tehnyt pitkään töitä korvaavien kotimaisten raaka-aineiden lisäämiseksi. Hänen mukaansa esimerkiksi kotimaisella kauralla, herneellä ja rypsillä tyydytetään kotieläintuotannossa olevien eläinten valkuaisaineiden tarvetta.
Suomalainen maito ja naudanliha tuotetaan käytännössä jo ilman soijaa ja kotimainen vilja itsessään on hyvin valkuaispitoista, ministeri sanoo.
Sikataloudessa soijarehun käyttö on kuuden prosentin luokkaa, arvioi viime viikolla asiantuntija Marjukka Manninen Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitosta Helsingin Sanomille. Broilerien ravinnosta noin 15 prosenttia valmistetaan soijasta, mutta pääosa ravinnosta tulee kotimaisesta viljasta, lehti kirjoittaa.
– Suunta on aivan oikea, kun mietimme sekä ilmastonmuutosta että muuttuvia ruokatrendejä. Meillä on erittäin suuri potentiaali näissä valkuaisainepitoisissa kotimaisissa viljelykasveissa. Valkuaisomavaraisuuden kasvattaminen tukee myös maatalouden parempaa kannattavuutta, ministeri Leppä sanoo tiedotteessa.
Hänen mukaansa kotimaisen valkuaisen viljelyaloja on mahdollista lisätä nykyisestä. Hän pitää realistisena, että esimerkiksi 80 000 hehtaarin härkäpaputuotannolla voisi luopua soijarouheen tuonnista kokonaan, jos esimerkiksi politiikan keinoin kannustetaan viljelijöitä tuottamaan kotimaista valkuaista.
– Tämä (80 000 hehtaaria) on alle 4% Suomen peltopinta-alasta.
Juttua ja otsikkoa täsmennetty 27.8. klo 18.31. Muutettu alkuperäinen otsikko "Maa- ja metsätalousministeri: Suomesta täysin soijaton vuoteen 2025 mennessä – hyvästi soijalatte ja tofu?" muotoon "Maa- ja metsätalousministeri täsmeni avustajansa lausuntoa: Suomesta täysin soijaton rehukäytössä vuoteen 2025 mennessä". Lisätty myös ministeri Lepän kommentit soijan rehukäytöstä.
Lue myös: