Hyppää sisältöön

Pikkurikollinen, entinen vapaaottelija ja treenattu tyyppi – Nämä 5 asiaa tiedämme Porvoon epäillyistä ampujista

Kokosimme tähän juttuun, mitä tiedämme epäillyistä ampujista tässä vaiheessa.

Poliisin autoja Eestinmäen päiväkodin pihalla aikaisin sunnuntaina aamulla 25. elokuuta
Miesten epäillään ampuneen kahta poliisia sunnuntaina Porvoossa. Kuva: Lehtikuva
Markus Mäki

Poliisi otti sunnuntaina takaa-ajon päätteeksi Ikaalisissa kiinni kaksi miestä.

Heidän epäillään ampuneen kahta poliisia Porvoossa. Poliisit loukkaantuivat välikohtauksessa. Miehet ampuivat poliisia kohti myös takaa-ajon aikana, minkä vuoksi heitä epäillään useista murhan yrityksistä.

Miehet ovat veljeksiä. Nuorempi veli on 25-vuotias ja vanhempi 30-vuotias. Heillä molemmilla on Ruotsin kansalaisuus ja toisella miehistä myös Suomen kansalaisuus. Miehet puhuvat suomea ja ruotsia.

1. Kaksi kuukautta motellissa

Ylen tietojen mukaan veljekset ehtivät majoittua porvoolaisessa motellissa noin kaksi kuukautta ennen sunnuntain tapahtumia. Motelli sijaitsee noin kilometrin päässä ampumispaikasta. Pakoautona käytetty Volvo oli jo tuolloin veljesten käytössä.

Motellin omistaja kertoo, että miehet olivat siistejä, mukavia ja kohteliaita. He pukeutuivat kuin kaksoset, saunoivat ahkerasti muiden kanssa, kävivät lenkillä ja juttelivat paljon.

Omistajan mukaan miehet lähtivät liikkeelle säntillisesti aamuseitsemän aikaan ja kertoivat käyvänsä remontoimassa kerrostalokaksiota.

Miehet olivat jättäneet huoneen avaimen motelliin perjantaina tai lauantaina. Sunnuntaina poliisi kävi ampumisten jälkeen sahaamassa miesten huoneen oven auki moottorisahalla.

2. Lapsuus Porvoossa

Epäillyt tekijät viettivät lapsuutensa Porvoossa. Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan he muuttivat Porvoosta Ruotsiin noin 15 vuotta sitten.

Miesten tuttavapiiriin kuulunut henkilö kuvailee lehdelle, että nämä olivat Porvoon aikoina "pikkuisen villejä".

Toinen tuttava kertoo, että vanhemmalla veljellä oli kouluaikoina tapana muun muassa näpistellä kaupoista.

3. Koti Tukholman lähiössä

Julkisten osoitetietojen mukaan veljekset asuvat Johanneshovin asuinalueella eteläisessä Tukholmassa. Naapurusto on yleisesti ottaen hyvin rauhallinen.

Asuinalueella on 1940- ja 1950-luvulla rakennettuja matalia kerrostaloja, viheralueita ja leikkipaikkoja lapsille.

Epäillyistä veljeksistä vanhempi on kirjoilla samassa asunnossa vanhempiensa kanssa.

Ylen tietojen mukaan mies on ollut kolme vuotta sitten epäiltynä vero- ja kirjanpitorikoksista Ruotsissa. Hänet on myös tuomittu sakkoihin liikennerikkomuksesta vuonna 2014.

4. Vapaaottelua ja salitreenejä

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että vanhempi veljeksistä on harrastanut Ruotsissa vapaaottelua 2010-luvun vaihteessa. Mies otteli tukholmalaisen seuran riveissä. Seura toimii Tukholman Brommassa.

– Hän oli hyvin treenatussa kunnossa ja kiva tyyppi, mutta perheen kanssa oli jotain ongelmia ja hän poistui kuvioista, salin työntekijä kertoo Helsingin Sanomille.

5. Poliisi esittää miehiä vangittaviksi

Poliisi on kuulustellut epäiltyjä tiistaina.

Keskusrikospoliisi aikoo vaatia miehiä vangittaviksi keskiviikkona. Oikeudenkäynti pidetään keskiviikkona tai torstaina.

Lue aiheesta lisää:

Kaksi Ruotsin kansalaista otettu kiinni, tehtävä liittyi omaisuusrikokseen – Nämä asiat tiedämme Porvoon ampujista ja poliisin tutkinnasta

Poliisi on kuullut ampumisista epäiltyjä miehiä, "Hyvin on pärjätty puolin ja toisin" – Ylen tieto: Poliisipartio ei ehtinyt käyttää asetta

Ylen tieto: Porvoon epäillyt ampujat puhuvat suomea – Lehtitiedot: epäillyt ovat veljeksiä ja asuneet Suomessa

Suosittelemme sinulle