Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Teemu Pukin kotikaupunki Kotka esiteltiin maailmalle kalastajakylänä – "Ei se ihan putkeen mennyt"

Moni KTP-fani hieraisi silmiään, kun näki Teemu Pukista kertovan jutun otsikon The Athleticissa.

Jesse Ojala
Jesse Ojala esitteli viime viikolla Kotkaa brittitoimittaja Michael Baileylle. Kuva: Jesse Mäntysalo / Yle
Satu Krautsuk
Avaa Yle-sovelluksessa

Jesse Ojala sai viime viikon maanantaina poikkeuksellisen puhelun. Linjan toisessa päässä oli Norwichissä asuva toimittaja Michael Bailey, joka oli tulossa tutustumaan Englannin Valioliigassa jyräävän Teemu Pukin kotikaupunkiin Kotkaan.

– Hän esitteli itsensä ja sanoi samaan hengenvetoon, että tiedät varmaan mitä asia koskee. Lento Suomeen oli buukattu jo samaksi illaksi, kertoo kotkalaisen jalkapalloseuran FC KTP:n media- ja markkinointivastaavana toimiva Ojala.

Teemu Pukki on KTP:n kasvatti. Ojalan mukaan Bailey halusi ehtiä Kotkaan ensimmäisenä.

– Hän oli kuullut kollegoiltaan, että muutkin ovat kiinnostuneet tulemaan tänne. En itse ajatellut, että tänne kukaan raahautuisi. Toki on hyvä, että Teemu ja Kotka saavat huomiota noinkin isossa julkaisussa.

The Athleticin otsikko: "This is Teemu's town" - how Pukki went from humble boy in a Finnish fishing port to Premier League star
Suomen suurin vientisatama muuttui The Athleticin otsikossa ensin kalastajakyläksi, sitten kalastussatamaksi. Kuva: Kuvakaappaus The Athleticin jutusta

Bailey oli kirjoittamassa Kotkasta juttua englanninkieliselle The Athletic -sivustolle. Ojala tapasi hänet seuraavana aamuna Kotkan Arto Tolsa -areenalla. Mies järjesti Baileylle haastatteluja Teemu Pukin taustajoukkojen kanssa ja esitteli Baileylle Kotkaa kolmen päivän ajan.

KTP:n peliin he eivät päässeet, koska Baileyn vierailun ajalle ei osunut yhtään ottelua.

– Pyörimme puistoissa ja muissa hienoissa paikoissa. Hän oli tosi kiinnostunut Kotkasta yleiselläkin tasolla. Kerroin myös, että Kotka on merkittävä satamakaupunki. Britti kun oli, niin pitihän häntä käyttää paikallisissa pubeissakin.

"Toimittajat soitelleet ympäri Eurooppaa"

Kun The Athleticin juttu ilmestyi perjantaina, moni KTP-fani hieraisi silmiään. Jutun alkuperäinen otsikko kuului vapaasti suomennettuna näin: "Tämä on Teemun kaupunki" – näin suomalaisen kalastajakylän vaatimattomasta pojasta tuli Valioliigan tähti.

Itse jutusta käy selvästi ilmi, että Kotka on kaupunki, mutta fishing village -ilmaisu sai aikaan riemukkaita reaktioita sosiaalisessa mediassa ja jalkapalloaiheisilla keskustelupalstoilla.

Myös Jesse Ojalaa nauratti, kun hän näki otsikon.

– Kun Michael sitten laittoi minulle viestiä ja pyysi tarkistamaan nimet ja faktat, annoin otsikosta palautetta.

Michael Bailey
The Athletic -urheilujulkaisuun kirjoittava Michael Bailey vietti Suomessa kolme päivää. Kuva: Yle / Jussi Vainikka

Otsikon ilmaisua muutettiin hiukan. Kalastajakylä vaihtui kalastussatamaan.

– Ei sekään ihan putkeen mennyt, mutta olkoon. Painotin Michaelille kyllä monta kertaa, että Kotkassa on Suomen suurin vientisatama. Ehkä hän ei ihan ymmärtänyt ja luuli, että täältä viedään kalaa.

Jesse Ojalan puhelin on pirissyt ahkerasti jo pari viikkoa. Hän kertoo saaneensa puheluita toimittajilta ympäri Eurooppaa.

– Paljon on soiteltu Ruotsista, Englannista ja mistä kaikkialta. Olen antanut heille valmentajien ja muiden haastateltavien yhteystietoja.

Sankaritarinoita tarvitaan

Ojalalla ei kuitenkaan ole toistaiseksi tiedossa muita toimittajia, jotka olisivat tulossa Kotkaan tutustumaan Pukin kotikaupunkiin ja kasvattajaseuraan.

Hän arvelee, ettei Pukin suosio Englannissa ei perustu pelkkiin maaleihin vaan ennen kaikkea kovaan työmoraaliin kentällä ja treeneissä.

– Teemu on myös miellyttävä persoona ja kohtelias kaikille. Hän on varmasti täydellinen paketti brittikulttuuriin. Ja tällaiset sankaritarinat tuovat paljon hyvää koko suomalaiselle jalkapalloilulle.

Suosittelemme