Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ranska-ottelussa flow-tilan löytänyt Salla Karhu on noussut vaihtokulmauksesta avauskokoonpanoon – "Sitä ei mieti turhia, vaan menee ja elää siinä hetkessä"

Yleispelaaja Salla Karhu on noussut Suomen lentopallojoukkueessa tärkeään rooliin, vaikka ei alun perin ollut edes avauskokoonpanon pelaajia.

Salla Karhu
Salla Karhu on ollut Suomen joukkueen yllättäjiä EM-turnauksessa. Kuva: AOP / European Pressphoto Agency EPA
Petri Sjöblom,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun Suomi pelasi ensimmäisen ottelunsa EM-turnauksessa Serbiaa vastaan, ei aloituskuusikosta löytynyt Salla Karhua. 25-vuotias yleispelaaja pääsi kentälle kesken peliä, kun Suomen hyökkäykseen tarvittiin monipuolisuutta, ja hän käytti tilaisuutensa hyväkseen.

Avausottelun jälkeen Karhu on peliesityksillään osoittanut olevansa ykköskokoonpanon naisia, ja tiistaisessa Ranska-ottelussa hän otti joukkueen vaikeilla hetkillä reppuselkäänsä ja kantoi sen voittoon.

Karhu nakutteli ottelussa peräti 19 pistettä ja hänen pitkien syöttöputkiensa aikana rakennettiin Suomen elintärkeän 3–1-voitto. Se oli samalla Suomelle historiallinen, sillä edellisestä EM-turnauksessa tulleesta voitosta oli ehtinyt kulua jo 42 vuotta.

– Noiden kanssa on vain helppo pelata. Siellä homma toimii ja pelaamme hyvin yhteen, ottelun vaatimaton sankari sanoi taiston tauottua ja kiitteli joukkuekavereitaan.

– Aina puhutaan flow-tilasta, niin ehkä se oli sitä flow-tilassa pelaamista. Sitä ei mieti turhia, vaan menee ja elää siinä hetkessä ja pelaa. Sitten tapahtuu tällaisia asioita!

Yle Urheilun asiantuntija Pauliina Vilponen kertoi ihailevansa Karhun hyökkäystaktiikkaa.

– Salla ei haparoinut hyökkäyksissä. Hän muun muassa käytti power tip -lyöntiä niin kauan kun sillä tuli pisteitä eli aivan pelin loppuun saakka, Vilponen kehui.

– Hän on yksi niistä harvoista pelaajista, jotka onnistuvat piste pisteen jälkeen käyttämään samaa hyökkäystä ilman, että vastustaja pystyy lukemaan ja muuttamaan puolustustaktiikkaansa.

Salla Karhu
Salla Karhu on onnistunut EM-turnauksessa myös syöttöruudussa. Kuva: AOP / European Pressphoto Agency EPA

Karhu on neljän pelatun ottelun jälkeen Suomen joukkueen toiseksi tehokkain pistenikkari. Hakkuri Piia Korhonen on Karhua vielä yhdeksän pistettä edellä, mutta ensi kaudella LiigaPlokissa pelaava Karhu on kivunnut jo lähelle kymmenen parhaan joukkoa.

Syöttötilastossa Karhu kuuluu kärkijoukkoon, sillä hän on tähän mennessä tehnyt jo 11 ässää. Myös Ranskan vastaanotto oli hänen kanssaan ongelmissa, sillä Karhu viimeisteli peräti viisi ässää.

– Normaalisti syötän vähän nopeampaa, joten ehkä he odottivat nopeampia palloja. He olivat niin kujalla, kun se tulikin hitaasti, että se hämäsi heitä, Karhu naurahti.

Suomen peli toimi Ranskaa vastaan hyvin, sillä sekä vastaanotto että torjunta onnistuivat ja Karhu sekä muut suomalaishyökkääjät pääsi lyömään pisteitä hyvistä passeista.

Voitto piti myös joukkueen unelman jatkopeleistä elossa. 16 parhaan joukkueen joukkoon pääsyyn se tarvitsee kuitenkin vielä voiton torstaisesta Bulgaria-pelistä. Karhu on kuitenkin sitä mieltä, että kaikki on mahdollista.

– Meillä on koko turnauksen läpi ollut sellainen fiilis, vaikka voittoja ei ole tullutkaan. Nyt kun vihdoin saimme sen voiton, jonka ansaitsimme, niin se antoi paljon lisää energiaa viimeiseen peliin.

Suomen ja Bulgarian välinen ottelu pelataan torstaina kello 17 alkaen. Lähetystä TV2:sta ja Yle Areenasta voi seurata kello 16.40 alkaen.

Lue myös:

EM-unelma jatkopaikasta elää! Lentisnaiset taistelivat voiton Ranskasta

Voittoa villisti tuulettanut päävalmentaja Kangasniemi antoi tunnustuksen Suomen joukkuepelille – "Meillä ei ole tähtipelaajia, silloin pitää pystyä pelaamaan joukkueena

Juhlakalu-Alangolla oli helppo passata, kun hyökkääjien käsi kävi kuumana Ranska-voitossa – "Jos jollakin on heikkoa, niin toinen auttaa"

Suosittelemme