Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

EM-turnaus iso mahdollisuus verkolla loistaneille Suomen keskitorjujille: "Täällä saa näyttää, mitä osaa tehdä painetilanteissa"

Palloiluperheessä kasvaneet Roosa Laakkonen ja Michaela Madsen ovat hurmanneet Suomen verkolla lentopallon EM-kisoissa Ankarassa.

Michaela Madsenin (keskellä) ja Roosa Laakkosen roolit ovat kasvaneet EM-turnauksen aikana.
Michaela Madsenin (keskellä) ja Roosa Laakkosen roolit ovat kasvaneet EM-turnauksen aikana. Kuva: CEV
Petri Sjöblom
Avaa Yle-sovelluksessa

ANKARA. Suomen naisten lentisjoukkue juhlisti EM-kisojen avausvoittoaan pienellä herkkuhetkellä, mutta nyt katseet ovat jo torstain Bulgaria-pelissä.

Panoksena on jatkopaikka, ja voitolla Suomi voisi nousta A-lohkossa jopa kolmanneksi, joka takaisi hieman helpomman vastustajan pudotuspelien avauskierrokselle.

Turnauksen edetessä keskitorjujien rooli on kasvanut kentällä, sillä Suomen joukkueen menestys ei ole pelkästään yleispelaajien Salla Karhun ja Suvi Kokkosen tai hakkuri Piia Korhosen iskulyöntien varassa.

– Kun en ole ennen ollut täällä EM-kisoissa, niin ajattelin, että tietäisin mitä se on. Turnaus on kuitenkin paljon isompi ja hienompi. Tosi iso näyttämö näkyvyydelle, ja täällä saa näyttää, mitä osaa tehdä isoja joukkueita vastaan painetilanteissa. Se on tosi tärkeätä, varsinkin jos ei ole seuraa, keskitorjuja Michaela Madsen kertoi Yle Urheilulle.

Madsen juhli viime kauden päätteeksi Ranskan mestaruutta Cannesin joukkueessa, mutta ensi kauden kuviot ovat vasta hahmottumassa.

Mikä on sopimustilanne nyt?

– Minulla on viritelmiä, ei ole hätää siitä, 25-vuotias Madsen naurahti, sillä uusi sopimus on pöydällä odottamassa allekirjoitusta EM-turnauksen jälkeen.

Serbian Jelena Blagojevic ja Suomen Roosa Laakkonen naisten lentopallon Suomi - Serbia ottelussa lentopallon EM-kilpailuissa Ankarassa.
Roosa Laakkonen on kärkipaikalla torjuntatilastossa. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Keskitorjujat nauttivat EM-huumasta

Suomen keskitorjujilla riittäisi varmasti kysyntää EM-turnauksen näyttöjen perusteella. Madsenin lisäksi kentällä on loistanut erityisesti Roosa Laakkonen, joka on viihtynyt torjuntatilaston kärkiporukassa. Neljän ottelun jälkeen Laakkonen jakaa ykköspaikan (14 torjuntaa) Bulgarian Nasya Dimitrovan kanssa.

– Olen tosi iloinen, että olen päässyt pelaamaan joka pelissä. On tullut itseluottamusta lisää. Se on minun palkintoni, että olen noin korkealla tilastoissa EM-turnauksessa, Laakkonen kiitteli valmennusjohtoa vastuusta.

Laakkonen ja Madsen osaavat nauttia kisahuumasta myös kentän ulkopuolella, vaikka turistikierroksille ei Ankarassa ole mitään asiaa. Yhteisistä hetkistä otetaan kaikki irti hotellissa ja läheisessä kisapuistossa.

– Mielestäni meillä on aivan ihana ryhmä koossa. Kaikki ovat hyviä kavereita keskenään, tulemme vain niin hyvin toimeen kentällä ja ulkopuolella. Läppä lentää, ei tule tylsää hetkeä, 25-vuotias Laakkonen kiitteli tunnelmaa.

EM-turnauksen alkutaipaleesta on jäänyt harmittamaan vain Kreikka-peli, jossa Suomella oli saumat voittoon, mutta käteen jäi 1–3-tappio.

– Kultaisessa liigassa ja harjoituspeleissä osasimme hoitaa erien loppuja tosi hyvin, jos olimme tiukoilla. Nyt yllätti se, että loimme itsellemme sellaisen paineen, ettemme pystyneet täysin toteuttamaan itseämme – vaikka se olisi se paikka, milloin pitäisi olla juuri niin rohkea kuin mitä olemme olleet koko pelissä, Kreikka-pelin parhaan torjujan tittelin napannut Madsen muisteli.

Suomen Michaela Madsen lentopallon naisten EM-kilpailuiden ottelussa Suomi - Turkki.
Michaela Madsen on näyttänyt vahvuuksiaan joka ottelussa. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Madsenin vahvuutena nopeat sataset

Madsenin ja Laakkosen perheillä on paljon yhteistä. Laakkosen äiti Outi pelasi SM-koripalloa KTP:ssä, ja Roosa onkin suvun musta lammas lentisvalinnan ansiosta. Madsenin perheessä on myös vahva korishenki, sillä veli Alexander voitti SM-kultaa Kouvoissa 2016 ja pelaa nykyisin Kanarialla.

EM-areenalla kaksikon vahvuudet ovat loistaneet joka ottelussa. Madsenin tavaramerkkinä ovat räväkät sataset passarin vierestä, kun Laakkonen metsästää loistotorjuntoja verkolla.

– Valmentaja Rantasen Aapo on tosi tärkeänä tässä mukana. Saatan katsoa juuri ennen palloa ja hän näyttää kakkosen tai nelosen. Iso tuki. Pelaaja ja valmentaja kommunikoivat koko ajan yhdessä, Laakkonen kiitteli.

Ensi kaudeksi Laakkonen palaa Ranskasta LP Kangasalan liigajoukkueeseen, mutta osoite voi muuttua taas jo keväällä.

– Minulta puuttuu Suomen mestaruus, ja se olisi hienoa voittaa Kangasalan kanssa. Katsotaan sitten, lähdenkö keväällä ulkomaille. Italiahan olisi ihan huikeeta, mutta vaikeata sanoa vielä.

Kaksikon tiivis yhteys jatkuu tulevien vuosien pelikaupungeista huolimatta. Yhteinen projekti on jo pohjustettu, sillä vaatetusompelijaksi valmistunut Madsen on luvannut suunnitella 193-senttiselle Laakkoselle juhlavan hääpuvun.

– Teen just sellaisen, kun Roosa haluaa, ainakin pitkän!

Entä väri?

– Valkoinen tulee, Roosa on niin viaton, Madsen kailotti ja katsoi, kuinka Laakkonen reagoi viereisestä pöydästä.

Lue myös:

Ranska-ottelussa flow-tilan löytänyt Salla Karhu on noussut vaihtokulmauksesta avauskokoonpanoon – "Sitä ei mieti turhia, vaan menee ja elää siinä hetkessä"

Voittoa villisti tuulettanut päävalmentaja Kangasniemi antoi tunnustuksen Suomen joukkuepelille – "Meillä ei ole tähtipelaajia, silloin pitää pystyä pelaamaan joukkueena

Juhlakalu-Alangolla oli helppo passata, kun hyökkääjien käsi kävi kuumana Ranska-voitossa – "Jos jollakin on heikkoa, niin toinen auttaa" EM-unelma jatkopaikasta elää! Lentisnaiset taistelivat voiton Ranskasta

Suosittelemme