Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Vuosikausien odotus päättyy viimeinkin Iitissä: "Tätä on toivottu kauan" – se ja 4 muuta kuntaa vaihtavat maakuntaansa

Valtioneuvosto siunasi tänään maakuntavaihdoksen, joka toteutuu vuoden 2021 alussa. Maakuntaa vaihtavat oman toiveensa mukaisesti Heinävesi, Iitti, Isokyrö, Joroinen ja Kuhmoinen.

Iitin keskusta
Iitissä ollaan hamuttu Päijät-Hämeen puolelle jo vuosia. Kuntalaiset ottivat maakuntavaihdoksen huojentuneina vastaan. Kuva: Mika Moksu / Yle
Meeri Niinistö,
Mika Moksu
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtioneuvosto on päättänyt muuttaa viiden kunnan maakuntaa kuntien omasta aloitteesta vuoden 2021 alusta lähtien.

Iitin kunta siirtyy Kymenlaaksosta osaksi Päijät-Hämeen maakuntaa. Pohjanmaalla Isokyrö siirretään Pohjanmaan maakunnasta Etelä-Pohjanmaahan. Etelä-Savossa Heinävesi siirretään osaksi Pohjois-Karjalaa, ja Joroinen puolestaan kuuluu uudessa maakuntajaossa Pohjois-Savoon. Kuhmoinen siirtyy Keski-Suomen maakunnasta osaksi Pirkanmaata.

– Siirtojen keskeisin peruste liittyy siihen, mihin kunnan palvelut ja työmatkaliikenne luontevasti suuntautuvat. Näin voidaan tukea kunnan ja alueen elinvoimaa parhaalla mahdollisella tavalla, toteaa kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero tiedotteessa.

Maakuntavaihdoksen tekevät kunnat
Nämä kunnat vaihtavat maakuntaansa vuoden 2021 alussa. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Iitissä odotettu vaihdos otetaan tyytyväisenä vastaan

Iitissä ollaan huojentuneita siitä, että vuosien epätietoisuus saadaan vihdoin päätökseen.

Iittiläinen Jukka Härkönen on tyytyväinen vaihdokseen. Iittiläiset ovat jo vuosia saaneet terveyspalvelunsa Päijät-Hämeestä ja Härkönen kertoo, että palvelut ovat toimineet.

– Tätä on toivottu kauan, ja uskotaan, että se on parempi ratkaisu. Iitissä ollaan nähty, miten kävi Elimäelle ja Valkealalle: he menettivät kaikki palvelunsa. En tiedä, pystytäänkö täälläkään kaikkia palveluita säilyttämään, mutta terveydenhoidon puoli on käytännössä hoidettu kuntoon, hän sanoo.

Iittiläinen Jukka Härkönen
Jukka Härkönen kertoo olevansa tyytyväinen terveydenhoidon palveluihin Päijät-Hämeen puolella. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Kunnat ovat toivoneet vaihdosta jo pitkään

Iitin, Heinäveden, Joroisen ja Isokyrön vaihdoksesta päätettiin jo vuonna 2016, kun hallituksen reformiministerityöryhmä hyväksyi näiden neljän kunnan hakemukset. Kuhmoinen pysyi tuolloisessa päätöksessä vanhassa maakunnassaan, Keski-Suomessa.

Heinäveden kunnanvirasto
Heinävedellä ollaan pääosin tyytyväisiä uuteen maakuntaan. Kuntalaiset pitävät tärkeänä, että terveyspalvelut toimivat ja lääkäriin pääsisi mahdollisimman nopeasti. – Kyllä tämä on ihan hyvä asia. Ei varmaan mikään muutu käytännössä. Vanhustenhoitoon pitäisi täälläkin laittaa enemmän resursseja, kommentoi katugallupissa nuori mies Heinävedeltä. Kuva: Petri Julkunen / Yle

Esimerkiksi Iitissä ehdittiin jo juhlia maakuntavaihdosta. Kuntalaiset viettivät jo tuolloin kansanjuhlia – vaihdosta on siis ehditty toivoa jo vuosia. Vuonna 2015 Iitissä järjestettiin kansanäänestys, jossa enemmistö kuntalaisista tahtoi vaihtaa maakuntaa. Ensimmäisen kerran kunnanvaltuusto päätti hakea maakunnanvaihtoa jo vuonna 2011.

Maakuntavaihdoksen odotettiin toteutuvan viime vaalikaudella, osana sote- ja maakuntauudistusta. Se jäi kuitenkin toteutumatta ja Juha Sipilän (kesk.) hallitus erosi.

"Yhteistyötä on tehtävä"

Joroinen on vuoden 2021 alusta lähtien osa Pohjois-Savoa. Jaana Kuivalainen Joroisista pitää maakunnan vaihdosta hyvänä asiana. Kuntalaisen arkeen hän ei usko vaihdoksen tuovan kovin suurta muutosta.

– Onhan se Pohjois-Savo lähellä. Jos ajattelee meidän työssäkäyntialuettamme, sinne päin se suuntautuu. Terveyspalvelut ovat Varkaudessa, erikoissairaanhoito Mikkelissä ja vaativa erikoissairaanhoito taas Kuopiossa. Että mikä tässä nyt sitten muuttuu.

Tarmo Karjalaisen mukaan vaihto Pohjois-Savoon on luonnollinen valinta.

– Eteenpäin on mentävä, koska Joroinen on pieni kunta ja yhteistyötä on tehtävä. Terveyspalvelut haetaan nytkin Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. Ihan hyvä, että mennään Kuopioon, se on luonnollinen valinta.

Joroisten kunnantalo
Joroisissa ajatellaan, että vaihto Pohjois-Savoon ja Kuopion suuntaan on luonnollinen. Kuva: Juha Vauhkonen / Yle

Myös Kuhmoisissa ollaan tyytyväisiä maakuntavaihdoksesta. Kirpputoria Kuhmoisissa pitävä Osku Puukila kertoo olevansa sielultaan hämäläinen, mutta Pirkanmaan olevan mieluinen uusi maakunta.

– Jos me lähdemme asioimaan, lähdemme Tampereelle, Lahteen tai Helsinkiin asti. Kyllä meille Jyväskylä on aika outo paikka. Meillä ei ole sielujen sympatiaa Keski-Suomen suuntaan, ainakin näin minä olen ymmärtänyt.

– Ensinnäkin me olemme hämäläisiä. Ja jos ei ihan Hämeeseen olla menossa, niin Pirkanmaakin on parempi.

Osku Puukila Kuhmoinen
Osku Puukila pitää kirpputoria Kuhmoisten pääkadun varrella. Kuva: Jussi Mansikka / Yle

Mikä muuttuu maakuntavaihdoksen myötä?

Kunnat ovat jättäneet hakemukset maakuntavaihdoksesta toukokuun alkuun mennessä. Kun päätöstä on tehty, arvioitavana ovat olleet muun muassa asiointi- ja palveluyhteydet, työssäkäynti ja liikenne. Myös kuntien yhteistoiminta, kuntayhtymiin kuuluminen, kulttuuri ja historialliset perinteet painavat päätöstä tehtäessä.

Maakuntavaihdoksen myötä esimerkiksi kuntien ely-keskukset, pelastuslaitosten jäsenyydet ja kihlakuntajako muuttuvat. Muutoksia tulee myös tuomioistuimiin. Lisäksi kuntien vaalipiirit vaihtuvat.

Esimerkiksi Iitissä kuntalaisten arkeen ei ole luvassa suuria muutoksia, sanoo Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm. Jotkin viranomaispavelut, kuten poliisilaitos, vaihtuu Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen.

– Hirveän suurta muutosta ei ole tulossa. Palvelu pelaa varmasti edelleenkin. Käytännön kysymyksiä tulee, mutta ne eivät näy kuntalaisille, mutta varmaankin helpottavat asioita.

Suosittelemme sinulle