Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Historiallinen EM-turnaus lentisnaisten taustajoukoille jatkuvaa opiskelua – "Tällä joukkueella on kaikki hienot eväät nousta vielä korkeammalle"

Naisten lentopallomaajoukkue on elännyt EM-turnauksessa omassa kuplassaan. Päävalmentajan ja joukkueenjohtajan mielestä tämä on ollut hienointa aikaa suomalaisessa naislentopallossa.

Tapio Kangasniemi joukkueensa kanssa.
Tapio Kangasniemi (keskellä) on valmentanut Suomen naisten joukkuetta jo viiden ja puolen vuoden ajan. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Petri Sjöblom,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naisten lentopallomaajoukkueen pelaajat ovat hyvissä käsissä. Olleet jo usean vuoden ajan. Tapio Kangasniemi otti ohjat käsiinsä viisi ja puoli vuotta sitten ja puolta vuotta myöhemmin Mariliisa Salmi palasi pienen tauon jälkeen joukkueenjohtajaksi. Kaksikko on tehnyt joukkueen takana töitä pyyteettömästi ja nyt EM-turnauksessa he ovat päässeet nauttimaan arvokisatunnelmasta pelaajien kanssa.

– Onhan se aivan loistavaa elää tätä arkea näiden naisten ja “staffin” kanssa. Elämme nyt hienointa aikaa, mitä Suomen naisten lentopallossa on ikinä ollut, Salmi, joka 30 vuotta sitten oli EM-kisajoukkueen kapteeni, hehkutti Yle Urheilulle.

Kangasniemi nauttii EM-kuplassa elämisestä, jossa ei viikonpäivistä ole niin väliä eikä aina tiedä, mitä on seuraavaksi ohjelmassa. Se on kuitenkin varmaa, että kun erotuomari puhaltaa pilliin, on jokaisen joukkueen jäsenen keskittyminen ottelussa maksimaalista.

– Tämä prosessi on ollut pitkään päällä. Tietenkin näin valmentajan mielestä prosessi voisi tietenkin edetä nopeamminkin. Kolkuttelimme arvokisojen ovea jo vuonna 2016 ja olimme periaatteessa valmiita, mutta pallo on pyöreä, Kangasniemi totesi.

Ei valmiiksi pureskeltuja asioita

Kaksikolla on selvät roolit ja molemmat ovat omalla tavallaan johtajia. Kangasniemi hoitaa valmennuspuolen, Salmi toimii pelaajien ja valmennusjohdon välisenä linkkinä ja suodattaa asioita tarvittaessa.

– “Maikki” on kulmapeluri. Hän pitää homman niin sanotusti kulisseissa niin, että pelaajilla asiat rullaavat, Kangasniemi kehui Salmea.

– Yksi meidän isoja juttujamme on ollut, että emme tee asioita valmiiksi pelaajille. Pelaajat joutuvat itsekin miettimään, miten asiat menevät. Kuten Maikki on sanonut: se opettaa samalla myös elämään.

Salmi taasen kuvaa Kangasniemeä toteamalla “Tase on Tase”, sillä tämä ei yritä olla mitään muuta kuin on. Ja se tuo arvoa joukkueeseen, että jokainen voi olla oma, aito itsensä.

Salmi itse kuuluu suomalaisiin pelaajalegendoihin ja on edustanut maajoukkuetta peräti 235 kertaa. Voisikin luulla, ettei kukaan joukkueesta uskaltaisi kukkoilla hänelle.

– Kyllähän ne aina välillä yrittää, mutta ei mitään pahempia ole tullut, Salmi naurahti.

Salmi itse yrittää välillä pilailla Kangasniemen kustannuksella ja horjuttaa tämän itseluottamusta.

– Hänellä ei tuolloin ilmekään värähdä. Pitää olla hereillä, että oliko nyt totta vai tarua, mitä tässä tehdään, Kangasniemi kertoi.

Mariliisa Salmi
Mariliisa Salmen rooli pelaajien ja valmentajien välisenä linkkinä on Tapio Kangasniemen mielestä yksi tärkeimmistä joukkueessa. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

EM-turnaus ollut opettelua kaikille

EM-turnaus on ollut pelaajille jatkuvaa opettelua, mutta se on ollut sitä myös valmentajille. Kangasniemen mukaan kaikesta huomaa, että joukkueen jäsenillä on liian vähän EM-tason otteluja alla.

– Kun seuraa vaikka Serbian ja Turkin juttuja, niin näillä porukoilla on kymmeniä arvoturnauksia takana. He tietävät tasan tarkkaan, kuinka tämä homma menee. Meille tulee uusia asioita eteen vähän väliä.

Kangasniemi on seurannut tyytyväisenä sitä, miten nopeasti pelaajat ovat imeneet tietoa itseensä koko kesän ajan. Vielä Kultaisessa liigassa joukkueen peli ei ollut tasapainossa, mutta jo EM-turnausta edeltävät Slovakia-pelit antoivat viitteitä paremmasta.

– Täällä taso on noussut. Se on henkisesti vahvan joukkueen ja yksilöiden merkki, että pystymme silloin nostamaan tasoa, kun se täytyy tehdä.

Salmi myöntää, ettei hän nauti olostaan kentän laidalla, kun joutuu vain seuraamaan sivusta peliä. Mutta voitot ja pelaajien onnistumiset saavat ilon läikähtämään kokeneessa joukkueenjohtajassakin.

– Totta kai yritän antaa jonkinlaista henkistä tukea ja pitää hyvää fiilistä päällä, mutta osa on jo sellaisia konkareita, että he tietävät, miten toimitaan. Kaikki rullaa vähän niin kuin omalla painollaan

Kangasniemi haluaa tulla jatkuvasti paremmaksi valmentajaksi, ja hän on ollut tyytyväinen, että on saanut olla mukana nostamassa suomalaista tyttö- ja naislentopalloa siihen, missä se on tänä päivänä.

– Matka on vasta nuori. Yläpuolellamme on joukkueita, jotka pelaavat vielä parempaa lentopalloa, Kangasniemi sanoi, mutta sanoi, ettei mieti asioita vielä liian pitkälle.

– Nyt ollaan tässä, Suomi-paita päällä, näiden naisten kanssa. Tämä on tällä hetkellä paras paikka, missä voin valmentajana olla.

Tapio Kangasniemi
Tapio Kangasniemi on ollut tyytyväinen joukkueensa pelitasoon EM-turnauksessa, vaikka sitä ei ole palkittukaan kuin yhdellä voitolla. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Pelaajien peli

Suomen valmennusjohto on ollut tyytyväinen joukkueen panokseen EM-turnauksessa, sillä peli on ollut “hyvässä tikissä”, silloin kun joukkue on ollut hereillä ja pelannut sitä lentopalloa, mitä heiltä on odotettukin.

– Valitettavasti se on tässä kohtaa riittänyt ainoastaan yhteen voittoon, mutta meidän kirkas tavoitteemme eli päästä alkulohkosta jatkoon, on vielä olemassa ja pelaamme täysillä sitä kohti, Kangasniemi vakuutti.

Jos joukkueen nestoria, 39-vuotiasta Saara Eskoa ei oteta huomioon, on ryhmä varsin nuori. Salmi muistuttikin, että monella pelaajalla on vielä useita pelivuosia edessä myös maajoukkueessa.

– Koskaan ei tiedä huomisesta, mutta tällä joukkueella on kaikki hienot eväät nousta vielä korkeammalle.

Torstaina joukkue pelaa tähän asti tärkeimmän ottelunsa. Se tarvitsee voiton Bulgariasta, jotta sen pelit jatkuisivat EM-turnauksessa. Salmi ei ole huolissaan pelaajien paineensietokyvystä, sillä hänen mielestään Suomen joukkueella ei ole mitään menetettävään. Hän toivoo, että television ääressä olisi tuolloin paljon junioripelaajia oppimassa, imuroimassa virikkeitä ja saamassa motivaatiota omaan harrastukseensa.

– Lähdemme pelaamaan omaa peliämme ja sitten perinteisesti katsotaan, mihin se riittää. Toivottavasti saamme kaiken irti pelaajista. Tämä on loistava tiimi, joukkue isolla J:llä. Tytöt tekevät joukkuehengen, me olemme siinä vain tukemassa. Tämä on pelaajien peli, Salmi sanoi.

Suomen ja Bulgarian välinen ottelu pelataan Ankarassa kello 17 alkaen. Lähetystä voi seurata TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 16.40 lähtien.

Lue myös:

Lentisnaisilla ei ole varaa ailahteluun kovaa hyökkäävää Bulgariaa vastaan – "Suomen on jälleen kerran luotettava omiin avainaseisiinsa"

Bulgaria-pelin panos massiivinen: Jatkopaikkaa tavoittelevan Suomen on yllettävä huippupeliin – "Sieltä tullaan laidoilta kovaa ja keskeltä vielä kovempaa"

Joukkueenjohtaja kipparoi lentopallonaisia edellisellä EM-kisakerralla 30 vuotta sitten – Salmella on sormet pelissä naisten lentopallon kehityksessä

EM-turnaus iso mahdollisuus verkolla loistaneille Suomen keskitorjujille: "Täällä saa näyttää, mitä osaa tehdä painetilanteissa"

Ranska-ottelussa flow-tilan löytänyt Salla Karhu on noussut vaihtokulmauksesta avauskokoonpanoon – "Sitä ei mieti turhia, vaan menee ja elää siinä hetkessä"

Suosittelemme sinulle