Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Bulgaria-pelin panos massiivinen: Jatkopaikkaa tavoittelevan Suomen on yllettävä huippupeliin – "Sieltä tullaan laidoilta kovaa ja keskeltä vielä kovempaa"

Suomen naisten lentopallomaajoukkueen peli on mennyt EM-turnauksen aikana isoin harppauksin eteenpäin. Tänään viimeisessä alkulohkon ottelussaan se on jälleen pakkovoiton edessä.

Piia Korhonen (vas.), Kaisa Alanko ja Michaela Madsen puolustavat Turkin Ebrar Karakurtin hyökkäystä.
Piia Korhonen (vas.), Kaisa Alanko ja Michaela Madsen puolustavat Turkin Ebrar Karakurtin hyökkäystä. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Manu Myllyaho,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naisten lentopallomaajoukkue otti ensimmäisen voittonsa EM-kisoissa 42 vuoteen, kun se kukisti tiistaina Turkin Ankarassa pelatussa ottelussa Ranskan. Kauaa eivät pelaajat ehtineet voittoa juhlia, sillä jo keskiviikkona heidän piti keskittyä jo seuraavaan peliin.

Tänään torstaina joukkue onkin tosipaikan edessä, kun se kohtaa viimeisessä alkulohkon ottelussaan Bulgarian. Tämän ottelun panos on massiivinen: voittaja jatkaa EM-kisoissa, kun taas häviäjän turnaus päättyy.

Suomen pelaajat ovat olleet tyytyväisiä EM-turnaukseensa tähän asti, vaikka puhtaasti voitto-tappio-saraketta tuijotellessa siihen ei kolmen tappion jälkeen välttämättä ole niin suurta syytä.

– Jos miettii turnausta pelillisesti, niin olemme pelanneet tosi hyvää lentopalloa ja menneet eteenpäin. Se on ollut tosi hieno juttu, joukkueen hakkuri Piia Korhonen totesi Yle Urheilulle.

Ratkaisupelin panos ja sen tuomat paineet eivät pelaajia hätkäytä, vaan joukkue noudattaa jokaisessa ottelussa peliteemaansa; se pelaa vain pallo kerrallaan.

– Yritämme olla miettimättä sitä lopputulosta ja mitä siitä seuraa, jos voitetaan tai hävitään, Korhonen sanoi.

Kokkonen parantanut vastaanottoaan

Suomen joukkue on varsin nuori ja arvokisat ovat jokaiselle pelaajalle ensimmäinen, silti joukkueesta löytyy kansainvälisissä peleissä kokeneita konkareita.

Laitapelaaja Suvi Kokkonen, 19, sai hyvää kosketusta huippupeleihin viime kaudella HPK:n riveissä, kun joukkue pelasi Mestarien liigassa. Siitä huolimatta ensimmäinen EM-ottelu jännitti.

– Olen ollut tyytyväinen, että olen saanut pidettyä oman pelini enemmän omalla tasollani, avauskuusikkopaikan turnauksen aikana napannut Kokkonen arvioi.

– Tykkään siitä, että saan peliaikaa ja vastuuta. Olen tosi tyytyväinen vastaanottopeliini. Se on ollut minun heikkouteni, joten jos sitä saa pienestikin eteenpäin, niin kyllä se on hieno juttu.

Suomen Suvi Kokkonen lentopallon naisten EM-kilpailuiden ottelussa Suomi - Turkki.
Vastustajat ovat pommittaneet Suvi Kokkosta paljon vastaanotossa, mutta Kokkonen on parantanut peliään tällä osa-alueella EM-turnauksen edetessä. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Hyökkäyksen monipuolisuus ilahduttanut

22-vuotias Korhonen on ollut joukkueen tehokkain pistenikkari 61 pisteellään ja on turnauksen tilastoissa 19. tilalla.

Ennen turnauksen alkua Suomen pistetehtailun odotettiin lepäävän täysin Korhosen harteilla, mutta pelien edetessä ratkaisijoita on löytynyt paljon myös yleispelaaja- ja keskitorjuja osastolta. Ranska-ottelussa hyökkäyksessä onnistuivat Korhosen ja Kokkosen lisäksi niin Salla Karhu, Roosa Laakkonen kuin Michaela Madsenkin.

– Hyökkäyksen monipuolisuus on onnistunut meiltä tosi hyvin tässä turnauksessa. Siitä olen pitänyt eniten, Korhonen kehaisi.

Bulgaria-pelissä vaaditaan jokaisen osa-alueen onnistumista, mutta etenkin vastaanoton ja puolustuksen, sillä vastaan asettuu kovaa hyökkäävä joukkue. Suomalaispelaajat tietävät, ettei keskittyminen saa herpaantua hetkeksikään, tai muuten vastustaja vie tavoitellun jatkopaikan.

– Sieltä tullaan laidoilta kovaa ja keskeltä vielä kovempaa. Siihen tarvitsee valmistautua, tasaista peliä odottava Korhonen totesi.

Sekä Kokkonen että Korhonen uskovat vankasti, että Bulgaria on kaadettavissa.

– Kaikki on ihan mahdollista. Jos me pystymme pelaamaan omaa, rentoa peliämme ja nautimme pelaamisesta, niin kyllä me voitamme, Kokkonen vakuutti.

Suomen ja Bulgarian välinen ottelu pelataan Ankarassa kello 17 alkaen. Lähetystä voi seurata TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 16.40 lähtien.

Lue myös:

Lentisnaisilla ei ole varaa ailahteluun kovaa hyökkäävää Bulgariaa vastaan – "Suomen on jälleen kerran luotettava omiin avainaseisiinsa"

Historiallinen EM-turnaus lentisnaisten taustajoukoille jatkuvaa opiskelua – "Tällä joukkueella on kaikki hienot eväät nousta vielä korkeammalle"

EM-turnaus iso mahdollisuus verkolla loistaneille Suomen keskitorjujille: "Täällä saa näyttää, mitä osaa tehdä painetilanteissa"

Ranska-ottelussa flow-tilan löytänyt Salla Karhu on noussut vaihtokulmauksesta avauskokoonpanoon – "Sitä ei mieti turhia, vaan menee ja elää siinä hetkessä"

Voittoa villisti tuulettanut päävalmentaja Kangasniemi antoi tunnustuksen Suomen joukkuepelille – "Meillä ei ole tähtipelaajia, silloin pitää pystyä pelaamaan joukkueena

Juttua muokattu 29.8. klo 15.28: Korjattu Suvi Kokkosen ikä.

Suosittelemme