Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Lentisnaisilla ei ole varaa ailahteluun kovaa hyökkäävää Bulgariaa vastaan – "Suomen on jälleen kerran luotettava omiin avainaseisiinsa"

Suomen lentopallonaiset saavat EM-turnauksen alkulohkon viimeisessä ottelussa vastaansa kivikovan Bulgarian. Vain voittaja jatkaa pelejään turnauksessa.

Roosa Koskelo vastaanottaa palloa, Salla Karhu ja Kaisa Alanko seuraavat.
Suomen vastaanotolta vaaditaan huippupeliä Bulgariaa vastaan. Kuvassa Roosa Koskelo vastaanottaa palloa, Salla Karhu (vas.) ja Kaisa Alanko seuraavat. Kuva: CEV
Manu Myllyaho,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naisten lentopallomaajoukkue on pelannut “pudotuspelejä” jo parin päivän ajan. Tiistaina joukkue tarvitsi voiton Ranskasta pitääkseen unelmansa EM-turnauksen jatkopeleistä elossa. Tänään se on jälleen pakkovoiton edessä, kun se kohtaa Bulgarian.

Ottelun voittaja etenee 16 parhaan joukkoon, kun taas häviäjän pelit turnauksessa päättyvät.

– Suomen on voitettava peli, mutta voitolla Suomi menisi suoraan lohkon kolmoseksi. Tämä kolmospaikka olisi jatkopelejä ajatellen erittäin otollinen, sillä silloin Suomen vastus helpottuisi, Yle Urheilun asiantuntija Pauliina Vilponen sanoi.

Ottelun voittaja kohtaa C-lohkon kakkosen, ja siitä paikasta taistelevat Kroatia, Romania sekä Azerbaidzhan. Voitto ei kuitenkaan ole helposti saavutettavissa, sillä Bulgaria Euroopan rankingissa jaetulla kahdeksannella sijalla Puolan kanssa, kun Suomi on samassa tilastossa sijalla 19.

– Bulgaria on erittäin hyökkäysvoimainen joukkue. Se ei ole vielä yltänyt parhaaseen peliinsä tässä turnauksessa, mutta erityisesti joukkueen kapteeni Elitsa Vasilevaa Suomen on pidettävä tarkasti silmällä ja torjuttava hänen voimakkaat hyökkäyksensä, Vilponen varoitteli.

Kovia kansainvälisiä sarjoja kiertänyt ja huippujoukkueissa pelannut Vasileva on ollut joukkueensa syömähammasta, sillä hän on tahkonnut 12,3 pistettä peliä kohti. Toinen pelaaja, joka saattaa aiheuttaa suomalaispelaajille päänvaivaa ja jota on vartioitava tarkasti torjunnassa, on Gergana Dimitrova, eikä unohtaa sovi hakkuri Miroslava Paskovatakaan.

Suomen joukkue juhlii Ranska-voiton jälkeen.
Suomen joukkue juhlii Ranska-voiton jälkeen. Kuva: CEV

Jos Bulgarian peli on ollut ailahtelevaista, niin sitä on ollut myös Suomen peli. Vilposen mielestä joukkue on onnistunut tärkeissä paikoissa, kuten Ranskaa vastaan ja huippupelissä Turkkia vastaan, mutta parannettavaakin on jäänyt.

– Esimerkiksi Kreikka-pelissä Suomi ei onnistunut kääntämään peliä tiukoissa paikoissa erien lopuilla, Vilponen muistutti.

Myöskään keskinäisten otteluiden tilastot eivät mairittele Suomea, sillä Suomi on voittanut 17 ottelusta vain yhden. Bulgarialla on keskinäisissä peleissä peräti kymmenen erävoiton putki, sillä edellisen kerran Suomi vei Bulgarialta erän vuonna 2008 Gabrovossa pelatussa ottelussa.

Viimeksi joukkueet kohtasivat viime kesänä Euroopan liigan välierissä Budapestissa, jolloin Bulgaria voitti 3–0. Tuolloin Suomen kokoonpanossa pelasi myös Pauliina Vilponen, joka kuitenkin uskoo Suomen voittomahdollisuuksiin nyt.

– Suomen on jälleen kerran luotettava omiin avainaseisiinsa eli vastaanottoon ja puolustukseen. Puolustus korostuu juuri näiden Bulgarian kovien hyökkäyspelaajien vuoksi. Peli on sama kuin mikä tahansa muu. Se lähtee aina 0–0-tilanteesta ja jokainen pallo on tärkeä, Vilponen sanoi.

Suomen ja Bulgarian välinen ottelu pelataan Ankarassa kello 17 alkaen. Lähetystä voi seurata TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 16.40 lähtien.

Lue myös:

Bulgaria-pelin panos massiivinen: Jatkopaikkaa tavoittelevan Suomen on yllettävä huippupeliin – "Sieltä tullaan laidoilta kovaa ja keskeltä vielä kovempaa"

Historiallinen EM-turnaus lentisnaisten taustajoukoille jatkuvaa opiskelua – "Tällä joukkueella on kaikki hienot eväät nousta vielä korkeammalle"

EM-turnaus iso mahdollisuus verkolla loistaneille Suomen keskitorjujille: "Täällä saa näyttää, mitä osaa tehdä painetilanteissa"

Ranska-ottelussa flow-tilan löytänyt Salla Karhu on noussut vaihtokulmauksesta avauskokoonpanoon – "Sitä ei mieti turhia, vaan menee ja elää siinä hetkessä"

Voittoa villisti tuulettanut päävalmentaja Kangasniemi antoi tunnustuksen Suomen joukkuepelille – "Meillä ei ole tähtipelaajia, silloin pitää pystyä pelaamaan joukkueena

Suosittelemme