Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

WHO varoittaa tuhkarokon leviämisestä Euroopassa – puolessa vuodessa jopa 90 000 tartuntaa

Järjestö on huolissaan rokotekattavuudesta.

Lapselle annetaan vesirokkorokotetta.
Suomessa rokotetutkimusta on tehty vuosikymmeniä ja tulevaisuuden näkymät ovat mielenkiintoiset esimerkiksi ykköstyypin diabeteksen ja alzheimerin tautiin kehitettävissä rokotteissa. Kuvituskuva. Kuva: Sascha Steinbach / EPA
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuhkarokkotartuntojen määrä on kasvanut Euroopassa räjähdysmäisesti, varoittaa Maailman terveysjärjestö WHO.

Järjestön mukaan tuhkarokkoa ei enää katsota hävitetyksi Britanniassa, Kreikassa, Tshekeissä ja Albaniassa. Tuhkarokko katsotaan hävitetyksi, kun tietyllä alueella ei ole havaittu yhtään kotoperäistä tartuntaa 12 kuukauteen.

– Tuhkarokon leviämisen palautuminen on huolestuttavaa. Jos korkeaa immunisaation tasoa ei saavuteta ja ylläpidetä kaikissa yhteisössä, sekä lapset että aikuiset kärsivät turhaan ja jotkut murheellisesti kuolevat, WHO:n asiantuntija Gunter Pfaff varoittaa.

Immunisaatiolla tarkoitetaan tarttuvalle taudille vastustuskykyiseksi tekemistä esimerkiksi rokotusten avulla. WHO kehottaakin Euroopan maita panostamaan rokotusohjelmiinsa.

Järjestön mukaan Euroopan 48 maassa on havaittu lähes 90 000 tuhkarokkotartuntaa kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa. Luku on kaksinkertainen verrattuna viime vuoteen.

Tapauksia raportoitu ennätysmäärä myös muualla maailmassa

WHO muistuttaa, että tauti on erittäin tarttuva, mutta se voidaan estää kokonaan rokotteella. Järjestöä kuitenkin huolettaa viimeaikaiset uutiset rokotekattavuudesta. WHO:n immunisaation osaston johtaja Kate O'Brien muistuttaa, että korkea rokotekattavuus kansallisella tasolla ei riitä.

– Tämä hälytyskello soi ympäri maailmaa: korkean kansallisen kattavuuden saavuttaminen ei riitä, samaan on päästävä jokaisessa yhteisössä ja perheessä, jokaisen lapsen kohdalla, O'Brien toteaa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tuhkarokkotapaukset ovat lisääntyneet myös muualla maailmassa Amerikkaa lukuunottamatta. Tapauksia on raportoitu jopa 365 000, mikä on isoin määrä vuoden 2006 jälkeen. Tartuntepäilyjä on jopa 6,7 miljoonaa.

Tuoreimpien tilastojen mukaan isoimmat tartuntaluvut on Kongossa, Madagaskarissa ja Ukrainassa.

Suosittelemme sinulle