Hyppää sisältöön

Muuttoauto ja ruumisauto vievät: Lapin väki hupeni yli tuhannella

Lappia tyhjentää etenkin muuttotappio.

Lappia tyhjentää nopeimmin muuttotappio: Lapista muutti pois alkuvuonna tuhat ihmistä enemmän kuin oli maakuntaan muuttajia. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Lappilaisten määrä on pienentynyt yli tuhannella tänä vuonna. Tilastokeskuksen mukaan Lappi menetti tammi–heinäkuussa 1136 asukasta.

Lappia tyhjentää etenkin muuttotappio. Lapista muutti tammi–heinäkuussa muualle maahan runsaat 5000 ihmistä ja etelästä Lappiin muutti noin 4000 ihmistä. Ulkomailta tulijoita oli vajaat 300 enemmän kuin ulkomaille lähteneitä.

Tilanne näyttää synkemmältä kuin viime vuonna, jolloin Lappi oli ensimmäistä kertaa pitkään aikaan muuttovoittoinen (siirryt toiseen palveluun) eli maakuntaan muutti enemmän väkeä kuin täältä lähti.

Viime vuosina kasvanut Rovaniemi kärsii myös muuttotappiosta monen muun kunnan tavoin. Muuttotappiosta poikkeuksia ovat tuoreiden tilastojen mukaan Pello, Savukoski ja Simo.

Rovaniemi poikkeus

Lappilaisia myös syntyy vähemmän kuin kuolee. Lappilaisia syntyi tammi–heinäkuussa 819, kuolleita oli 1235. Syntyviä on kuolleita enemmän Lapissa vain Rovaniemellä.

Lapissa oli heinäkuun lopussa 177 383 asukasta. Esimerkiksi Rovaniemen väkiluku oli 62 621, Kemin 20 841, Tornion 21 775, Sodankylän 8392 ja Kemijärven 7326 asukasta.

Tiedot ovat Tilastokeskuksen ennakkotietoja.

Haluatko lisää uutisia läheltäsi? Lataa Ylen Uutisvahti puhelimeesi täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Ylen uutiskirje uutisista läheltäsi täältä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle