Hyppää sisältöön

Alkaako Kolumbiaa vuosikymmeniä riivannut sota uudelleen? Joukko FARC-sissejä ilmoittaa tarttuvansa jälleen aseisiin

FARC:n kakkosjohtaja Ivàn Márques syyttää hallitusta rauhansopimuksen lupausten pettämisestä.

Kuvakaappaus entisten sissien julkaisemalta videolta. Kuvassa keskellä FARC:n entinen kakkosjohtaja Iván Márquez. Entinen komentaja Jesús Santrich neljäs oikealta. Kuva: FARC-video / EPA-EFE

Kolumbialaisen FARC-sissiliikkeen kaksi entistä johtajaa ovat julkaisseet YouTubessa videon, jossa he ilmoittavat sisällissodan hallitusta vastaan alkavan uudestaan.

Sisällissota päättyi kolme vuotta sitten, kun vasemmistolainen FARC ja hallitus solmivat rauhansopimuksen YK:n tuella. Ne ehtivät sotia yli 50 vuotta ja sodassa kuoli arviolta 220 000 ihmistä.

Videolla (siirryt toiseen palveluun) esiintyvät FARC:n entinen kakkosjohtaja Iván Márquez sekä toinen entinen komentaja Jesús Santrich. Heidän mukaansa hallitus on petkuttanut rauhansopimuksen toimeenpanossa ja yksipuolisesti muuttanut sopimuksen sanamuotoja. Lisäksi entiset sissit eivät ole saaneet luvattua oikeudellista suojaa.

– Siksi meidän täytyy palata kentälle. Meitä ei koskaan kukistettu ideologisesti. Siksi taistelu jatkuu, Márquez sanoo videolla.

Márquez oli aikoinaan FARC:n rauhanneuvottelija, mutta hän ollut teillä tietymättömillä yli vuoden ajan. Myös Santrich on ollut kateissa sen jälkeen, kun Yhdysvallat vaati hänen luovutustaan huume-epäilyjen takia.

Márquezin mukaan video on kuvattu Amazonin sademetsässä Kolumbiassa. FARC-johtajien ympärillä on aseistettuja miehiä ja naisia.

"Yhteistyötä muiden sissiryhmien kanssa"

YK:n tukeman rauhansopimuksen myötä 7 000 FARC-sotilasta laski aseensa. Sissien paluuta arkeen ovat kuitenkin vaikeuttaneet viivästykset taloudellisen tuen maksussa, maan poliittinen jakautuminen ja turvattomuus.

Satoja entisiä sissejä on murhattu. Enimmäkseen murhaajat ovat ilmeisesti (siirryt toiseen palveluun)kuuluneet laittomiin aseistettuihin ryhmiin, jotka pyrkivät saamaan haltuunsa FARC:n entisiä alueita.

Lisäksi viime vuonna presidentiksi valittu oikeistokonservatiivi Iván Duque on sanonut muokkaavansa rauhansopimusta, joka on hänen mukaansa liian lempeä vakaviin rikoksiin syyllistyneille entisille sisseille.

Kaikki sissit eivät kuitenkaan ole valmiita hylkäämään rauhaa. FARC:in raunioille perustetun poliittisen puolueen johtaja Rodrigo Londoño sanoo Twitterissä, että enemmistö entisistä sisseistä kannattaa rauhaa vaikeuksista ja vaaroista huolimatta.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat turvallisuuslähteet arvioivat, että Márquez voisi saada taakseen runsaat 2 000 sissiä. Sissijohtajat sanovat videolla, että he aikovat tehdä yhteistyötä toisen vasemmistolaisen sissiliikkeen, ELN:n, kanssa.

Suosittelemme sinulle