Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Päävalmentaja Kangasniemi halusi keskittyä tappionkin hetkillä positiivisiin asioihin – "Tämä on joukkue ja joukkue pelasi tässä turnauksessa hyvin"

Suomen naisten lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tapio Kangasniemi oli tyytyväinen, että Suomi pystyi pelitavallaan panemaan Euroopan kärkijoukkueita ahtaalle.

Nasya Dimitrova lyö, Salla Karhu torjuu.
Bulgarian Nasya Dimitrova oli vaikeasti pideltävä suomalaispuolustukselle. Torjuntavuorossa Salla Karhu. Kuva: AOP / European Pressphoto Agency EPA
Petri Sjöblom,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen päävalmentaja Tapio Kangasniemi oli Bulgaria-tappion jälkeen äärimmäisen pettynyt, mutta hän halusi mieluummin keskittyä positiivisiin asioihin. Suomen pelaajien taidot riittivät korkealla tasolla pelaamiseen, vaikka se kärsikin 0–3-tappion alkulohkon viimeisessä ottelussaan.

– Löysimme pelitapamme viimeisellä mahdollisella hetkellä tässä ennen turnausta, ja se toimi kohtuullisen hyvin koko turnauksen ajan. Se on pelitapa, jota naisten lentopallossa pelataan tulevaisuudessa, Kangasniemi sanoi Yle Urheilulle.

Suomi oli yllättää pelitavallaan lohkon toiseksi kovimman maan Turkin ja sai nipistettyä tältä yhden pisteen viisieräisessä taistossa. Ranskan Suomi kaatoi pakkovoiton edessä, mutta Serbia ja Bulgaria voittivat Suomen 3–0 ja Kreikka 3–1.

Juuri Kreikka-peli jäi joukkuetta kaihertamaan, sillä Kreikka oli yksi Suomen päävastustajista turnauksessa ja se olisi pitänyt voittaa. Euroopan rankingissa Kreikka oli lohkon heikoin maa, mutta se jatkaa nyt EM-turnaustaan 16 parhaan joukkoon.

– Kreikkaa vastaan olisi pitänyt olla pikkaisen parempi ratkaisuhetkillä, Kangasniemi myönsi.

Bulgaria on varsin kokenut arvokisakävijä ja pelaajien kokemus näkyi heidän otteissaan. Kangasniemen mielestä Suomen pelityyli on herkkä vastaanotossaan. Jos se ei toimi, on joukkue hankaluuksissa.

– Tänään ensimmäisessä ja toisessa erä vastaanottomme ei ollut ihan huippua, mutta siitä huolimatta vedimme hyvin isoja palloja. Yleensä mitä vähemmän joudumme hyökkäämään isoja palloja, sitä paremmin me siinä pelissä pärjäämme, päävalmentaja kehui.

– Bulgaria on tottunut pelaamaan erilaisia pelityylejä vastaan. Tänään he pelasivat tosi hyvin se ja pystyivät syömään meiltä aseemme.

Roosa Laakkonen
Keskitorjuja Roosa Laakkonen on viihtynyt torjuntatilastojen kärkitaistossa EM-turnauksessa. Kuva: AOP / European Pressphoto Agency EPA

Kangasniemen mielestä Suomi pelasi kuitenkin juuri sellaista lentopalloa kuin hän halusikin. Koko turnauksessa joukkue onnistui hyvin kasvamaan ottelu ottelulta, ja erittäin hyvä oli se, että ratkaisijoita oli useita.

Suomen hyökkäyspeli ei levännyt pelkästään hakkuripelin varassa, vaan pisteitä tekivät niin yleispelaajat kuin keskitorjujatkin. Kangasniemi ei kuitenkaan halunnut nostaa ketään toisen yläpuolelle.

– Tämä on joukkue ja joukkue pelasi tässä turnauksessa hyvin. Meidän laajuutemme on kasvanut, eri pelaajat voivat tehdä pelien sisällä ja eri pelien aikaan huippusuorituksia, hän sanoi.

– Liikaahan pelaajia ei tietysti ole, mutta meillä on pelaajia, jotka pystyvät tämän tason pelejä pelaamaan. Mutta kärki on ohut ja sitä yritetään rakentaa nyt junioreista. Toivotaan, että tätäkin turnausta seuranneet juniorit innostuvat lajista ja katsovat lentopallokortin loppuun asti.

Lue myös:

Kapteeni oli syystäkin ylpeä joukkueestaan – Suomen lentopallonaiset osoittivat kuuluvansa arvokisoihin: "Se oli pienistä jutuista kiinni, että pallo ei pomppinut meille"

Lentisnaisten taistelu ei riittänyt EM-jatkopaikkaan – Bulgarian leveä hyökkäysarsenaali oli myrkkyä Suomen puolustukselle

Suosittelemme sinulle