Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Naisten lentopallomaajoukkueen tie kulkee oikeaan suuntaan, asiantuntija toivoo päävalmentajalle jatkosopimusta – "Tarvitaan vain lisää kokemusta kovista turnauksista"

Suomen naisten lentopallomaajoukkueen esitykset EM-turnauksessa jäivät Yle Urheilun asiantuntija Pauliina Vilposen mielestä positiivisen puolelle, vaikka jatkopaikka jäikin saavuttamatta.

Suomen naisten lentopallomaajoukkue
Suomen naisten lentopallomaajoukkue sijoittui alkulohkossaan viidenneksi. Kuva: AOP / European Pressphoto Agency EPA
Manu Myllyaho,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi voitti EM-turnauksen alkulohkossa yhden ottelun, Ranskan, ja vei Turkilta pisteen viisieräisen taiston jälkeen. Muuten saldona oli selkeitä tappioita, kuten viimeisessä ottelussa Bulgariaa vastaan.

Ailahtelevasti turnauksen aloittanut Bulgaria otti Suomea vastaan juuri sen pelillisesti viimeisen askeleen eteenpäin, jota siltä oli odotettukin.

– Bulgaria hyökkäsi todella vakuuttavasti, eikä Suomen puolustus ei keksinyt keinoja Elitsa Vasilevan sekä Nasya ja Gergana Dimitrovan pysäyttämiseksi, Yle Urheilun asiantuntija Pauliina Vilponen sanoi.

Viimeisessä ottelussa Suomen peli kaatui pienoisen ylilatauksen lisäksi lukuisiin virheisiin, mutta myös siihen, etteivät joukkueen peruspelin osa-alueet olleet kunnossa. Suomen vahvuuksina EM-turnauksessa olivat olleet puolustus ja vastaanotto. Joukkue pystyi haastamaan Euroopan ranking-kahdeksikkoa hetkittäin, mutta se ei riittänyt.

Vaikka Suomen pelit päättyivät tappioon ja tuloksena oli kivikovasta A-lohkosta viides sija, on joukkue Vilposen mielestä oikealla tiellä.

– Tästä turnauksesta jäi nälkää, ja se on tekijä, joka vie Suomea eteenpäin. Joukkueen seuraava askel täytyy olla varmuus ja saman, upean pelin tekemistä päivästä toiseen. Kyse ei ole mistään muusta, Vilponen sanoi.

– Suomella on taitoa, pelaajia ja materiaalia. Nyt tarvitaan vain lisää kokemusta tällaisista kovista turnauksista, ja varmasti menestystä tulee

Suomella oli EM-turnauksessa kaksi selkeää ykkösvastustajaa, Ranska ja Kreikka. Näistä Ranska kaatui, mutta Kreikka kukisti hieman yllättäenkin Suomen vaisun peliesityksen jälkeen 3–1.

– Kreikka-peli oli avainkohta Suomelle, ja valitettavasti tällä kertaa tilanne kääntyi näin. Uskon kuitenkin, että ensi kerralla vastaavassa tilanteessa Suomi kääntää pelin voitokseen.

Suvi Kokkonen (vas.), Kaisa Alanko ja Michaela Madsen.
Suvi Kokkonen (vas.), Kaisa Alanko ja Michaela Madsen tuulettavat Suomi-Kreikka-ottelussa. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Keskitorjujien materiaali vahvaa

Suomen avauskuusikko oli turnauksen aikana varsin selkeä, sillä muutoksia siihen tuli minimaalisesti. Kaisa Alanko oli joukkueen selkeä ykköspassari, vaikka Vilponen olisi kaivannut joskus jopa enemmänkin Katja Kylmäahoa kehiin.

– Passarin vaihto on aina uusi ärsyke vastustajalle, ja Kylmäahon yhteispeli toimi Michaela Madsenin kanssa. Päävalmentaja Tapio Kangasniemi teki kuitenkin fiksuihin paikkoihin vaihtoja.

Hakkuri Piia Korhonen Suomen tärkeimpiä pisteiden tekijöitä, vaikka Vilposen mielestä Korhosen viimekesäinen loukkaantuminen ja nilkkavamma haittasivat vieläkin. Hän uskookin suomalaishakkurin olevan ensi kesänä paremmassa kunnossa ja vielä tärkeämpi pelaaja joukkueelle. Libero Roosa Koskelo osoitti useaan otteeseen olevansa pelipaikkansa selkeä ykkönen.

Yleispelaajana itsekin urallaan pelannut Vilponen seurasi tyytyväisenä maajoukkueen yleispelaajien Suvi Kokkosen ja Salla Karhun otteita. Hänen mielestään kaksikko kesti hyvin Euroopan kovimpien joukkueiden syöttöpommitukset vastaanotossa.

– Keskitorjujat Michaela Madsen ja Roosa Laakkonen lunastivat paikkansa avauskuusikossa. Tässä Kangasniemellä on jopa vaikea valinta, koska niin moni pelaaja on hyvä tällä paikalla. Materiaali on vahvaa.

Tapio Kangasniemi
Päävalmentaja Tapio Kangasniemi on valmentanut Suomen naisten joukkuetta 5,5 vuotta. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kangasniemi EM-projektin esikuva

Suomen naislentopallolle EM-turnaus oli tärkeä näyttöpaikka, sillä edellisistä arvokisoista oli ehtinyt kulua jo 30 vuotta. EM-kisat olivat päävalmentaja Tapio Kangasniemen projekti, johon hänen työnsä on tähdännyt jo 5,5 vuotta. Edellisiin kisoihin Suomi oli hyvin tyrkyllä, mutta silloin ei puristus vielä riittänyt.

Vilponen oli Kangasniemen valmennuksessa neljä vuotta, joten hän tuntee tämän hyvin. Kangasniemen vahvuus on hänen mielestään ennen kaikkea hengen luomisessa ja joukkueen yhdistämisessä, teknisellä puolella apuja löytyy apuvalmentajilta Kasper Vuoriselta ja Aapo Rantaselta.

Kangasniemen sopimus päättyy Tokion olympiakisoihin, eikä hän ole vielä miettinyt jatkoaan.

– Kangasniemelle nämä kisat ovat olleet täyden kympin arvoiset. “Tase” on ollut ehdottomasti tämän EM-projektin esikuva, joten toivoisin, että hän jatkaisi myös tulevaisuudessa, Vilponen sanoi.

Lue myös:

Päävalmentaja Kangasniemi halusi keskittyä tappionkin hetkillä positiivisiin asioihin – "Tämä on joukkue ja joukkue pelasi tässä turnauksessa hyvin"

Kapteeni oli syystäkin ylpeä joukkueestaan – Suomen lentopallonaiset osoittivat kuuluvansa arvokisoihin: "Se oli pienistä jutuista kiinni, että pallo ei pomppinut meille"

Historiallinen EM-turnaus lentisnaisten taustajoukoille jatkuvaa opiskelua – "Tällä joukkueella on kaikki hienot eväät nousta vielä korkeammalle"

Suosittelemme sinulle