Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Saudi-Arabiassa on myönnetty naisille ensimmäiset passit ilman miesholhoojan suostumusta

Uudistus antaa naisille oikeuden matkustaa ilman perheen miesholhoojan lupaa. Käytännössä itsenäinen matkustaminen voi kuitenkin olla vaikeaa.

Saudinaisia saapuu Abhan lentokentälle 13. kesäkuuta 2019.
Saudiarabialaisia naisia Abhan lentokentällä, maan lounaisosassa kesäkuussa 2019 Kuva: Fayez Nureldine / AFP
Pirkko Pöntinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Epäuskoa, iloa ja helpotusta.

Saudi-Arabian lupaviranomaisten tiskeillä on uutistoimisto Bloombergin mukaan koettu kaikkea tätä, kun uusi asiakaskunta, yksin liikkuvat naiset, ovat alkaneet ilmestyä jonoihin elokuun puolivälin jälkeen.

– Kukaan perheessäni ei tiedä, että minulla on nyt passi. Enkä itse tiedä, kuinka kertoisin tästä, pohtii Hayfaksi esittäytyvä 28-vuotias nainen.

Hayfa kertoo, että aiempi, isän hakema passi, on vanhentunut jo vuosia sitten. Isän ehto oli, että tytär saisi uuden passin vasta avioiduttuaan.

Nyt Hayfa silittelee passin kantta, tutkii siitä nimeään ja huokaisee, kuinka mahtava olo hänellä on.

Mahdollisuus lähteä opiskelemaan tai ulkomaille töihin on nyt oikeasti saavutettavissa, hän uskoo. Uudistetun lain perusteella nainen ei enää tarvitse mieshuoltajaa matkalle mukaan.

Bloombergin haastatteleman passiviraston johtajan mukaan viranomaiset eivät tule lähettämään naisten perheille mitään viestejä, kun nämä lähtevät yksin matkoille.

Moni naisten lupa-asia helpottui elokuussa

Saudi-Arabian hallinnon lehtiin, ministeriöiden nettisivuille ja kansainvälisiin uutisiin tuli elokuun alussa tieto, että kuninkaallisella asetuksella naisten itsemääräämisoikeudet kasvavat syksyn aikana.

Passioikeus koskee täysi-ikäisiä, 21 vuotta täyttäneitä. Tämän lisäksi nainen saa nyt rekisteröidä avioliiton, avioeron tai lapsen syntymän.

Lastensa ensisijaisina huoltajina toimivat äidit voivat myös hakea lapsilleen matkustusasiakirjoja ja myöntää heille matkustusluvan.

Matkustusrajoituksista vapautettiin myös alle 21-vuotiaat naiset, jotka ovat naimisissa, opiskelevat ulkomailla hallituksen myöntämän stipendin turvin tai työskentelevät ulkomailla valtion palkkalistoilla.

Miehen asema naisen holhoojana säilyy

Arki kuitenkin iskee saudinaisia vastaan kotioloissa, sillä miehen asema naisen holhoojana ei muutu. Holhooja on joko isä, aviomies, veli tai jopa naisen poikalapsi.

Naisen opiskelu, avioituminen, mahdollinen työnteko ja esimerkiksi raha-asiat ovat edelleen täysin riippuvaisia holhoojan tahdosta.

Holhoussuhde pitää sisällään yhä mahdollisuuden kontrolloida täysi-ikäisenkin naisen liikkumista, arvioi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Mies ottaa selfien perheestään Mekassa pyhiinvaellusmatkalla.
Mies ottaa selfien perheestään Mekassa pyhiinvaellusmatkalla. Kuva: Sedat Suna / EPA

Järjestön tulkinnan mukaan miesholhooja voi passiuudistuksesta huolimatta edelleen oikeudessa riitauttaa naisten oikeuden matkustamiseen.

Samoilla linjoilla on Suomen Riadin-suurlähetystön päällikön sijainen Tiina Parviainen.

Parviainen toteaa sähköpostitse, että uudistus on ehdottomasti positiivinen askel, mutta lakimuutosten soveltamiseen liittyy vielä epäselvyyksiä.

– Karkuruuteen liittyvät lait ovat yhä voimassa. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, voidaanko ulkomaille pyrkivä täysi-ikäinen nainen edelleen pysäyttää tai pidättää karkuruuslakien nojalla, Parviainen kommentoi.

Naisten anottava passia henkilökohtaisesti

Saudi-Arabiassa viranomaisasiat ovat viime vuosina alkaneet siirtyneet nettiin. Holhoojat hoitavat naistenkin asiat verkossa erityisen Absher-ohjelman kautta. Näin haetaan muun muassa passit.

– Kansainvälisen uutisoinnin perusteella vaikuttaa siltä, että naiset voivat hakea passia vain menemällä henkilökohtaisesti passitoimistoon, Parviainen kertoo.

Suora asiointi virastossa edellyttää, että naisella on oltava hallussaan kansallinen henkilöllisyyskortti. On perhekohtaista ja epäselvää, kuinka usein miehet pitävät naisten henkilöpaperit itsellään.

Käytännön ongelmia on siis runsaasti jäljellä.

Oikeuskäytäntö vaihtelee

Seemiläisten kielten ja kulttuurien professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta muistuttaa, että Saudi-Arabian oikeuskäytäntö ei ole yhtenäinen.

– Pykälät ovat keskenään ristiriitaisia, ne perustuvat uskonnolliseen tulkintaan ja yksittäisen tuomarin valta on suuri, Juusola sanoo.

Matkustusoikeus ja moni muukin muodollisesti helpottunut, aikuisia naisia koskeva viranomaisasia testataankin lopulta käytännössä ja alueittain.

Saudi-Arabia on sosiaalisesti jakautunut ja perhekeskeinen yhteiskunta. Osa perheistä on hyvinkin avarakatseisia, ulkomailla koulutettuja ja arvostuksiltaan tasa-arvon kannattajia. Lakimuutokset eivät välttämättä merkitse heille suuriakaan muutoksia.

Sen sijaan niissä perheissä, joissa äärimmäinen uskonnontulkinta ja heimotraditiot ovat vahvoja ja joissa naisia kohdellaan kaltoin, eivät muutokset pääse naisten elämää helpottamaan.

Uutistoimisto Bloomberg siteerasi paljon puhuvaa Twitter-viestiä Saudi-Arabiasta, jossa kirjoittaja onnitteli kanssasisariaan luvasta päästä hakemaan passi: Nyt vain pitäisi taivutella isä päästämään minut kotoa ulos hoitamaan asia, viestissä sanottiin.

Naisten sulkeminen kotiin on Saudi-Arabiassa varsin yleinen valvontakeino.

Passintarkastupiste Kuningas Abdulazizin lentoasemalla Jeddassa Saudi-Arabiassa.
Passintarkastupiste Kuningas Abdulazizin lentoasemalla Jeddassa Saudi-Arabiassa. Kuva: Mast Irham / EPA

Naisten paot ulkomaille kasvussa

YK:n pakolaisavun UNHCR:n tilastojen mukaan saudinaisten paot kotimaastaan ovat moninkertaistuneet muutamassa vuodessa.

Järjestön tietojen mukaan vuonna 2012 Saudi-Arabiasta pakeni alle 200 naista vuodessa ja vuonna 2017 jo 800.

Paenneiden joukossa on ala-ikäisiäkin. Ylen Ulkolinja tapasi heitä Kanadassa maaliskuussa 2019.

Koska passiuudistus on vasta alkutekijöissään, on mahdotonta arvioida, kasvattaako matkustusrajoitusten muutos myös naisten pakenemista ulkomaille.

Shura-neuvosto on keskustellut vuosia naisten matkustusoikeudesta

Saudi-Arabiassa toimii kuninkaalle neuvoa-antava shura-neuvosto, jossa on 150 kuninkaan valitsemaa jäsentä. Naiset saivat sinne 30 kiintiöpaikkaa kuutisen vuotta sitten.

Shuran jäsenet ovat korkeasti oppineita islamin tuntijoita ja hyvin koulutettuja eri alojen edustajia, joilla on merkittävä asema yhteiskunnassa.

Jo loppuvuodesta 2015 Saudi Gazette -lehti uutisoi, että neuvostossa otetaan keskusteluun vetoomus naisten oikeudesta saada passi ilman miehen suostumusta.

Vetoomus nostatti heti kiivaan väittelyn konservatiivien ja maltillisten välillä.

Ylen haastattelussa Riadissa, maaliskuussa 2019, shuran työ- ja perheasiain komitean jäsen Mody Alkhalaf kertoi, että asia jakaa yhä mielipiteitä ja on kiistanalainen, mutta hanke etenee.

Mody Alkhalaf
Shuran työ- ja perheasiainkomitean jäsen Mody Alkhalaf Kuva: Ghadi Boustani / Yle

– Uskon, että naisten matkustusoikeus muuttuu hyvin pian, samalla tavalla kuin naisten ajo-oikeuskin muuttui vuosi sitten, sanoi Alkhalaf.

Hän totesi, että rajoituksilla ei ole mitään tekemistä islamin kanssa. Hän edustaa shuran liberaalia osaa.

Alkhalafin mukaan shura-neuvosto on jo vuoden ajan käynyt säännöllistä väittelyä myös miesholhoojan aseman kumoamisesta.

– Holhoojalla on oikeus puuttua ainoastaan nuoren naisen avioitumiseen, ei muuhun, hän tulkitsee.

Saudi-Arabia on monarkia, jossa kuninkaan sana on laki.

Nykyinen kuningas on 83-vuotias Salman bin Abdul-Aziz Al Saud.Kuningaskunnan todellista valtaa ja etenkin uudistuksia johtaa 34-vuotias kruununprinssi Mohammad bin Salman.

Lue lisää:

Naisen ei tarvitse enää hakea Saudi-Arabiassa lupaa matkustamiseen mieshuoltajalta

Naisaktivistien oikeudenkäynti alkoi Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia puolustaa kännykkäsovellusta, joka antaa miesten valvoa naisten liikkumista – hälyttää, kun nainen menee lentokentälle

Suosittelemme sinulle