Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Nyrkkeilijä Eva Wahlström ei halua lyödä vastustajaansa – tuore dokumentti paljastaa yllättäviä tilanteita kehästä ja sen ulkopuolelta

Tuore dokumenttisarja seuraa nyrkkeilijä Eva Wahlströmin elämää kolmen vuoden ajan. Sarjassa pyritään käsittelemään rehellisesti urheilijan elämän vaikeita puolia.

Tähtihetkessä puhuttiin nyrkkeilijä Eva Wahlströmin elämää kuvaavasta dokumenttisarjasta.
Jenni-Maarit Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viaplay-palvelussa nähtävä Eva-dokumenttisarja kuvaa nyrkkeilijä Eva Wahlströmiä kehässä ja yksityiselämässä. Aiemmin Wahlströmin elämäntarinaa on seurattu jo kirjoissa ja näytelmässä.

Evassa kuvausryhmä seuraa Wahlströmiä, mutta nyrkkeilijä on myös kuvannut itse materiaalia päiväkirjatyyliin. Eräässä päiväkirjakohtauksessa Wahlström kiroaa huonoa taloudellista tilannetta.

– Sarjassa tuon aiempaa enemmän esiin ristiriitaisia ja negatiivisia fiiliksiäni. Kuvausjaksolle mahtui paljon ylämäkiä ja alamäkiä, hyvää ja pahaa.

Walhström suhtautuu myös kuvattuun materiaaliin kahtalaisin tuntein. Joistain asioista hän on ylpeä, toisia asioita hän häpeää.

– Minua on kuvattu aina, kun on tapahtunut suurien tunteiden asioita.

Eva Wahlström
Sarjassa seurataan Wahlströmiä monenlaisissa tunnetiloissa. Kuva: CitizenJaneProductions

Urheilija taistelee empatian kanssa

Mikko Peltosen ohjaaman dokumenttisarjan piti alun perin olla tiivis paketti. Nyrkkeilijän elämässä tapahtui kuitenkin niin paljon, että seurattavaa riitti pidemmälle ajalle. Ohjaaja yllättyi, kun Wahlströmin elämä ei vastannut juurikaan ennakko-odotuksia.

– Kun oli kulunut vartti Evan voittamasta ottelusta, Eva itki yksin pukuhuoneessa. En muista, todistimmeko missään vaiheessa pelkkää voitonhuumaa, jota olisin odottanut.

Sarja käsittelee myös urheilijan etiikkaa. Yhden ottelun jälkeen Wahlström tilittää, miksi ei halunnut enää lyödä vastustajaansa. Nyrkkeilijä sanoo huomanneensa, että vastustaja on elänyt rankkaa elämää.

– Johdin ottelua. Siinä tilanteessa halusin välttää turhaa satuttamista. Minun ei tarvinnut näyttää kenellekään. Minulle riitti, että voitan ottelun. Tuollaisessa tilanteessa taistelen myös empatian kanssa.

Wahlström ja Peltonen vakuuttavat, että kamera kävi joka paikassa. Vain lapsen tai muiden läheisten omat asiat suodatettiin pois. Eva seuraa kuitenkin myös nyrkkeilijän kotielämää puolison ja lapsen kanssa.

– Eva ei koskaan pyytänyt poistamaan mitään, vaikka häntä saattoi hävettää ja ahdistaa joku juttu, sanoo Peltonen.

Eva Wahlström
Nyrkkeilijä pudottaa painoaan saunassa ottelua varten. Kuva: CitizenJaneProductions

Suorituskeskeinen nyrkkeily vaatii vastapainoksi fiilistelyä

Dokumentti seuraa myös urheilijan arkea. Ensimmäinen jakso käsittelee erityisesti painonpudotusta ottelua varten. Wahlström hikoilee lämpöpuvussa ja viimeistelee urakan saunassa. Lauteilla nyrkkeilijä vuolee iholtaan hikipisaroita kortin avulla.

– Hiki tulee pintaan, koska se viilentää ihoa. Jos hiki vedetään kortilla pois, tulee uutta hikeä. Hikoilemisprosessia siis vauhditetaan. Tätä ei kannata matkia, sillä se ei ole terveellistä. Huippu-urheilu ei ole terveellistä, sanoo Wahlström.

Wahlströmin elämään kuuluu paljon muutakin kuin urheilua. Nyrkkeilyuransa ohella Wahlström on kuluttanut koulunpenkkiä sisustusarkkitehtuurin ja huonekalumuotoilun opinnoissa Aalto-yliopistossa.

– Koulu on ollut minulle henkireikä. Olen voinut olla toinen ihminen ja päästää irti nyrkkeilystä. Nyrkkeilyssä joka päivä pitää olla parempi. Hommaa suoritetaan minuutin tarkkuudella. Muotoilu tuo vastapainoa. Silloin fiilistelen, inspiroidun ja luon.

Suosittelemme