Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Maailmanennätysmies ohjeisti Karsten Warholmia – norjalaistähti valitsi päinvastaisen taktiikan ja ampaisi kuin tykin suusta Euroopan ennätykseen

400 metrin aitojen ME-mies Kevin Young toivoo, ettei hänen 27 vuotta vanhaa ennätystään rikota vielä muutamaan vuoteen.

Karsten Warholm
Karsten Warholm juhli torstai-iltana Zürichissa voittoa ja uutta Euroopan ennätystä. Kuva: Fabrice Coffrini / AFP / Lehtikuva
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Torstai-iltana uuden Euroopan ennätyksen 400 metrin aitajuoksussa kellottanut Karsten Warholm on omapäinen tapaus, joka ei pelkää ratakierroksella iskeviä maitohappoja.

Norjan yleisradioyhtiö NRK julkaisi torstaina artikkelin, jossa 400 metrin aitajuoksun maailmanennätysmies Kevin Young ohjeisti 23-vuotiasta norjalaista aloittamaan hitaammin, mikäli tämä haluaa parantaa aikaansa.

Edellisessä ennätysjuoksussaan heinäkuussa Lontoossa Warholm oli 200 metrin väliajallaan 21,98 peräti 41 sadasosaa yhdysvaltalaisen olympiavoittajan ME-aikaa edellä. Hän jäi ennätyksestä lopulta reilut kolme kymmenystä.

Warholm aloitti torstaina Zürichin illassa kuitenkin tuttuun tyyliinsä kuin tykin suusta, mutta niin teki myös Yhdysvaltain Rai Benjamin. Kauden tilastokakkonen Benjamin johti vielä viimeisellä aitavälillä, mutta Warholm puristi lopussa ohi.

Warholm kertoo NRK:lle, että hän huomasi Youngista kertovan artikkelin hieman ennen kuin hän alkoi verrytellä Zürichin Timanttiliiga-finaalin päätöslajiin.

– Ajattelin, että jos aloitankin vähän kovempaa, näemme miten jaksan, Warholm kertoi NRK:lle.

Kevin Young
Kevin Young kehotti Karsten Warholmia starttaamaan 400 metrin aitajuoksuun hieman rauhallisemmalla vauhdilla. Kuva: Getty Images

Norjalaistähti paransi aiempaa Euroopan ennätystä kaksi kymmenystä aikaan 46,92. Warholm on kohentanut maanosan ennätystä kesän aikana jo kolmesti ja henkilökohtaista ennätystään peräti 0,72 sekuntia. Benjaminkin juoksi kaikkien aikojen tilastossa jaetulle kolmannelle tilalle ajalla 46,98.

Warholm on historian toinen norjalainen, joka on voittanut Timanttiliigan kokonaiskilpailun. Vain keihäänheittäjä Andreas Thorkildsen on pystynyt samaan.

"Olen nostanut riman korkealle"

Warholmin edellä 400 metrin aitojen kaikkien aikojen listalla on ainoastaan häntä opastanut ME-mies Kevin Young, jonka maailmanennätys 46,78 on pysynyt voimissaan Barcelonan olympialaisista 1992 asti.

Vaikka Warholm uhmasi maailman kaikkien aikojen parhaan ratakierroksen aiturin vinkkiä, kertoo hän NRK:lle, että hän voisi joskus kokeilla juosta erilaisella taktiikalla.

– Haluan nostaa oman suorituskykyni ja koko lajini uusiin korkeuksiin, ja sen tehdäkseni täytyy joskus kokeilla uusia asioita. Mutta kovaa aloittaminen on minun tyylini. En usko, että voisin juosta alussa hiljempaa ja lisätä vauhtia lopussa. Kevinille ehkä toimi erilainen vauhdinjako, Warholm sanoi.

Warholm kertoo, että hän kuulee jatkuvasti, että hänen pitäisi startata hiljempaa. On olemassa vain yksi mies, jota Warholm haluaa kuunnella: hänen henkilökohtainen valmentajansa Leif Olav Alnes.

– Valmentajani kuunteleminen on ollut palkitsevaa. Hän käski minua aloittamaan kovaa ja näin jälkikäteen ajateltuna se oli hyvä neuvo, Warholm kehuu Alnesia.

Maailmanmestaruutta kuukauden päästä puolustava juoksija muistuttaa, että ennätyksiä verratessa Kevin Young on ollut aikoinaan kovempi menijä.

– Kyllä hän varmasti tietää mistä puhuu, Warholm hymyili.

Kevin Young
Kevin Young juoksi 400 metrin aitojen maailmanennätyksen Barcelonan kesäolympialaisissa vuonna 1992. Kuva: Mike Powell / Allsport / Getty Images

52-vuotias Young paljasti NRK:lle, että hän toivoo Warholmin ja hänen haastajiensa juoksevan kovia aikoja, mutta ei kuitenkaan hänen ennätystään kovempaa.

Hän uskoo 27 vuotta vanhan ennätyksen menevän rikki ennemmin tai myöhemmin, todennäköisesti Warholmin, Benjaminin tai qatarilaisen Abderrahman Samban juoksemana. Young ei kuitenkaan halua sen päivän koittavan vielä lähiaikoina.

– Haluaisin pitää ennätystä nimissäni ainakin 30 vuoden ajan. Kun joku sen rikkoo, otan siitä kunnian. Minä olen nostanut riman korkealle heidän tavoiteltavakseen, Young sanoi.

Warholm löysi suorituksestaan parantamisen varaa heti Zürichin kilpailun jälkeen, vaikka hän kellottikin hurjan ajan.

– Yhdeksäs aita oli aika kehno. Seuraavaa kertaa odotellessa, maailmanennätystä tavoitteleva mies sanoi viekkaana.

Karsten Warholm kilpailee seuraavan kerran vasta Dohan MM-kisoissa, jotka alkavat 27. syyskuuta.

Lue myös:

Kaikkien aikojen kakkosajan pistellyt Karsten Warholm lähestyy ME-aikaa – "Parempaa vielä tulossa"

Norjalaistykki Karsten Warholm rutisti Timanttiliigan aitakisassa ylivoimaiseen voittoon

Norjan aituritähti palasi tauolta ennätysvireeseen, vaikka osui aitaan – olympiavoittaja povaa jo maailmanennätystä: "Todella varmaotteista!"

Norjalaiset hurjassa vauhdissa Lontoossa – Warholm paransi jälleen Euroopan ennätystä, vasta 18-vuotias Ingebrigtsen juoksi 5000 metrillä Norjan ennätyksen

Suosittelemme