Hyppää sisältöön

Uudenkaupungin autotehdas käynnistää yt-neuvottelut

Työnantaja harkitsee noin 250 henkilötyövuoden lomautuksia tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

Auton runko liukuhihnalla.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Hannu Vähämäki

Valmet Automotive on antanut perjantaina neuvotteluesityksen henkilöstön tilapäisestä vähentämistarpeesta Uudenkaupungin autotehtaalla.

Neuvottelut koskevat kaikkia tuotannossa ja tuotannon tukitehtävissä työskenteleviä työntekijöitä ja toimihenkilöitä. Neuvottelut eivät johda irtisanomisiin. Niiden perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt.

Toimialan viimeaikaiset muutokset lisäävät Valmet Automotiven mukaan tarvetta autotehtaan toiminnalliseen ja tuotannolliseen joustavuuteen. Tämä tarkoittaa autotehtaan loppuvuoden 2019 tuotannon vähentämistä suunnitelmallisesti.

– Taustalla ei ole mitään yksittäistä syytä, vaan tuleva vajaatyöllisyystilanne on usean osatekijän summa. Emme lähde tarkemmin yksilöimään niitä tai niiden taustoja, sanoo valmistusliiketoiminnan johtaja Pasi Rannus.

Yhtiö arvioi tilanteen kestävän tammikuuhun 2020 asti. Tämän jälkeen tilauskannan odotetaan palaavan suunnitellulle tasolle.

Henkilöstön tilapäinen vähentämistarve vastaa loppuvuoden 2019 aikana noin 260 henkilötyövuotta. Sopeutusuhka koskee kaikkia tehdashenkilöitä sekä tuotannossa ja tuotannon tukitehtävissä työskenteleviä toimihenkilöitä. Sopeutustarve ei koske Salon akkutehdasta.

Työnantaja harkitsee toimenpiteeksi enintään 90 päivää kestäviä lomautuksia, joten yhteistoimintalain mukaan neuvotteluvelvoitteen pituus on kaksi viikkoa.

Pasi Rannus ei halua arvioida lomautusten tarkempaa ajankohtaa ennen neuvottelujen käymistä.

Tavoite on löytää yhdessä henkilöstön edustajien kanssa henkilöstön asemaan mahdollisimman vähän vaikuttavat ja toiminnan jatkuvuudelle parhaat ratkaisuvaihtoehdot.

– Valmet Automotiven haasteet ovat tilapäisiä, ja tulevaisuuden näkymämme edelleen vahvat. Tavoitteemme on tehdä tänä vuonna taas uusi tuotantoennätys Uudenkaupungin tehtaalla, vakuuttaa valmistusliiketoiminnan johtaja Pasi Rannus.

Lisätty valmistusliiketoiminnan johtaja Pasi Rannuksen kommentit 30.8.2019 kello 15.40.

Suosittelemme sinulle