Hyppää sisältöön

Lounais-Suomessa paljastunut tänä vuonna jo yli 50 rahaväärennöstä – väärää rahaa tilataan jopa verkkokaupoista

Rahaa tilataan ulkomaisista verkkokaupoista ja Tor-verkosta ja tuodaan matkamuistona.

Leikkirahaa
Kuvan leikkirahat ovat peräisin Ylen rekvisiittaosastolta. Kuva: Paula Collin / Yle
Paula Collin

Lounais-Suomessa on paljastunut tänä vuonna runsaat 50 väärään rahaan liittyvää tapausta. Määrä on hieman suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Tapauksia tulee vuosittain säännöllisesti, mutta ne paljastuvat yleensä ryppäissä. Keskimäärin väärään rahaan liittyviä rikostapauksia on Lounais-Suomen poliisin käsiteltävänä noin sata vuosittain.

– Tyypillisin tapaus on se, että rahat menevät liikkeistä rahalaskentakeskukseen laskettavaksi ja siellä paljastuu, että joukossa on epäilty väärä raha. Siellä ilmenevät tapaukset ovat yleensä yksittäisiä seteleitä, mutta on myös tapauksia joissa esimerkiksi kotietsinnän yhteydessä löytyy jonkinlainen nippu vääriä rahoja, kertoo rikostutkintasektorin johtaja, rikosylikomisario Toni Sjöblom.

Grafiikka
Kuva: Paula Collin / Yle

Rahaa verkosta ja ulkomailta

Väärän rahan alkuperästä on usein hankala saada varmuutta, sillä jos epäily väärästä rahasta tulee rahanlaskentakeskuksesta, ovat jäljet jo kadonneet. Poliisin mukaan väärää rahaa hankitaan tavallisesti Tor-verkosta tai ulkomaisista verkkokaupoista.

– On myös tapauksia, joissa yksittäinen henkilö on tulostimella tehnyt väärennöksiä. Myös matkamuistona tuodaan rahoja, jotka joissain asiakaspalvelutilanteissa menevät läpi, Sjöblom sanoo.

Rahanväärennyksestä voidaan tuomita vankeuteen enintään neljäksi vuodeksi. Törkeästä rahanväärennyksestä tuomio voi olla jopa kymmenen vuotta. Tietoisesta väärän rahan käyttämisestä rangaistuksena on sakkoja tai enintään vuosi vankeutta.

Toisinaan väärää rahaa käyttävät ihmiset eivät edes tiedä, että heidän käyttämänsä raha on väärennetty.

– Sellaisiakin tapauksia on, että uskottavasti ihminen on itsekin ollut yllättynyt siitä, miten raha on hänelle päätynyt. Jos raha päätyy vaihtorahana eteenpäin, voi olla ettei sitä tiedä itsekään.

Oikean setelin voi tunnistaa tunnustelemalla, kallistelemalla ja katsomalla sitä valoa vasten. Setelistä tulisi löytyä useita turvatekijöitä (siirryt toiseen palveluun).

Jos törmää rahaan, jota epäilee väärennetyksi, on syytä olla yhteydessä poliisiin.

– Kannattaa pyrkiä välttämään epäillyn väärän rahan turhaa käsittelyä, jos poliisi haluaa tehdä siihen jotain tutkimuksia. Lisäksi on arvokasta, jos tietää tahon, jolta rahan on saanut, Sjöblom sanoo.

Lue lisää:

Suomessa löytyi 426 euroseteliväärennöstä alkuvuonna 2019

Suosittelemme sinulle