Hyppää sisältöön

Hurrikaani Dorian etenee hitaasti Yhdysvaltain itärannikkoa viistäen, pahimmat pelot eivät näytä toteutuvan – Yle seuraa hurrikaanin etenemistä

Bahamalla myrskyn tiedetään vaatineen ainakin 23 ihmisen hengen ja aiheuttaneen merkittäviä tuhoja.

Britannian puolustusministeriön julkaisema kuva Dorianin Bahamalla aiheuttamista tuhoista. Kuva: Paul Halliwell / British Ministry of Defence / EPA
Tekijät

Tämä on Yle uutisten jatkuva seuranta hurrikaani Dorianista. Tässä tiivistettynä pääkohdat siitä, mitä myrskystä tiedetään nyt:

  • Kategoria 2:n myrsky kulkee hitaasti Yhdysvaltain itärannikon myötäisesti pohjoiseen.
  • Pahimmat pelot USA:ssa eivät näytä toteutuvan, sillä Dorian ei välttämättä rantaudu maahan, vaan etenee merellä.
  • Yhdysvaltain laivasto on määrännyt Virginian Norfolkin laivastotukikohdan alukset siirtymään turvaan merelle.
  • Ainakin 23 ihmistä on saanut surmansa Dorian-hurrikaanin kuljettua Bahaman ohi.
  • YK:n mukaan 70 000 ihmistä on välittömän avun tarpeessa Bahamalla.
  • Saaren tuhoja päästään kartoittamaan kunnolla vasta, kun tulvavedet laskevat.
  • Yhdenkään suomalaisen ei tiedetä loukkaantuneen myrskyssä.

Atlantilla etenevä hirmumyrsky Dorian liikkuu nyt mannerta viistäen Etelä-Carolinan kohdalla Yhdysvaltain itärannikolla. Iltakahdeksalta Suomen aikaa kakkoskategorian myrsky oli noin 90 kilometrin päässä Charlestonin kaupungista.

Ainakin osia Charlestonista on joutunut veden valtaan. Amerikkalaismedian välittämissä kuvissa näkyy ihmisiä, jotka liikkuvat kaduilla veneillä.

Sekä Pohjois- että Etelä-Carolinan on kaatosateita ja ososavaltioiden rannikkoa on varoitettu myös hengenvaarallisesta tulvavuoksesta, joka saattaa nousta yli kahteen metriin. Sähköt ovat katkenneet yli 200 000 kodista ja yrityksestä.

Merenpinta on jo alkanut nousta hurrikaanin lähestyessä Pohjois-Carolinaa. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Viranomaiset ovat kehottaneet satoja tuhansia ihmisiä Pohjois- ja Etelä-Carolinassa sekä Georgiassa hakeutumaan suojaan myrskyn tieltä.

Katso tästä mobiilitarina hurrikaanin aiheuttamasta tuhosta paratiisisaarella

Bahamasaaria maanantaina ja tiistaina runnonut hurrikaani Dorian kulkee nyt viistäen Yhdysvaltain rannikkoa.

Dorian-hurrikaani puski Great Abacon saaren ohi Bahamalla jättäen jälkeensä tuhoa ja hävitystä. Dorian kulkee parhaillaan pohjoiseen Yhdysvaltojen itärannikkoa pitkin.

Hurrikaani pyyhkii reitillään Floridan, Georgian sekä Pohjois- ja Etelä-Carolinan osavaltioiden rannikkoseutua. Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen raportin mukaan alueita uhkaavat hengenvaaralliset tuulet. Veden pinta voi nousta paljon myrskytuulten edellä.

Kuva: Leena Luotio / Yle

Myrskyn ei toistaiseksi tiedetä aiheuttaneen Yhdysvalloissa merkittäviä tuhoja. Yhdysvaltojen hurrikaanikeskuksen mukaan Etelä- ja Pohjois-Carolinassa voi tänään esiintyä myrskytulvia ja rankkasateita. Ennusteiden mukaan paikoin voi sataa jopa 38 senttimetriä vettä.

Yhdysvalloissa on varauduttu Dorianiin muun muassa määräämällä asukkaita evakkoon. Myös Virginian Norfolkissa sijaitsevassa maailman suurimmassa laivastotukikohdassa olevat alukset on määrätty siirtymään turvaan merelle. Lisäksi Virginian Langleyssa sijaitsevan lentotukikohdan koneita on komennettu siirtymään turvallisempaan paikkaan.

Tuhansia lentoja on peruttu Yhdysvaltain lentokentillä.

Pahimmat pelot Yhdysvalloissa eivät kuitenkaan näytä toteutuvan, sillä Dorian ei välttämättä rantaudu maahan ollenkaan, vaan etenee merellä jonkin matkan päässä Yhdysvaltain rannikosta.

Floridan Daytona Beachin kadut tyhjentyivät hurrikaani Dorianin saapuessa. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Bahamalla myrsky aiheutti suurta tuhoa

Hurrikaani on aiheuttanut Bahamalla valtavia tuhoja ja ainakin 23 ihmisen on vahvistettu kuolleen myrskyn seurauksena. Kuolonuhrien määrän pelätään vielä nousevan. YK:n mukaan ainkain 70 000 ihmistä on välittömän avun tarpeessa Bahamalla.

Yhdysvaltojen rannikkovartioston kuvassa näkyy Dorian-hurrikaanin tekemiä tuhoja Bahamasaarilla. Kuva: US Coast Guard Handout / Epa

ABC Newsin julkaisemalla Twitter-videolla näkyy ihmisiä, jotka yrittävät selvitä uiden tulvavesien valtaamalla saarella.

Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan, että tämän hetkisten tietojen mukaan suomalaisia ei ole loukkaantunut myrskyn seurauksena.

Kolme suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen, jossa he kertovat olevansa Bahamalla. Ulkoministeriö ei voi yksityisyyden suojan vuoksi kertoa, millä saarella suomalaiset ovat raportoineet olevansa.

– Mikäli esimerkiksi omaiset eivät saa yhteyttä kohteessa olevaan henkilöön, yleensä meille tulee tällöin omaistiedusteluita, nyt niitä ei ole tullut. Myöskää paikallisten viranomaisten tai paikallisen kunniakonsulin kautta emme ole saaneet tietoa, että loukkaantuneiden joukossa olisi suomalaisia, kertoo viestintävastaava Petra Sarias UM:stä.

Sarias muistuttaa, että kaikilla alueilla viestintäyhteydet eivät toimi tai toimivat vain ajoittain.

Treasure Cayssa Abaco-saarilla Dorian-hurrikaani repi puita juurineen. Kuva: Seaman Eerik Villa Rodriguez / Epa

UM:llä on käytössä myös Nettikonsulipalvelu facebookissa, jossa neuvotaan, miten esimerkiksi hurrikaani Dorianiin tulee varautua sen lähestyessä Floridaa.

Puuskissa tuulet puhalsivat Bahamasaarilla pahimmillaan jopa 97 metriä sekunnissa. Arviolta 76 000 ihmistä on kärsinyt myrskyn vaikutuksista Grand Bahamalla ja Abaco-saarilla.

Erittäin hitaasti edennyt hirmumyrsky ehtii pudottaa saarille valtavan vesimäärän. Myrsky on myös nostanut merenpinnan tavanomaista korkeammalle, mikä merkitsee, että monet talot ovat jääneet veden alle. Myrskytuulten ja tulvien aiheuttamien tuhojen kartoittaminen pääsee Bahamalla alkuun vasta, kun tulvavedet kääntyvät laskuun.

Autoja kelluu tulvavesien valtaamassa Freeportin kaupungissa Bahamasaarilla. Kuva: Kimberly Mullings / AFP

Lukuisat Bahaman asukkaat ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa videoita, jotka todistavat Dorian-myrskyn valtavan voiman. Freeportin kaupungissa paikallinen asukas kuvasi Twitteriin videon asunnostaan, joka on täysin tulvavesien vallassa.

CNN:n Twitterissä välittämässä videossa näkyy, kuinka aallot lyövät Bahaman maatalousministerin Michael Pintardin ikkunaan. Pintard kertoo, että ikkuna on noin kuuden metrin korkeudella.

Yhdysvaltain rannikkovartiosto valmistelee avustusoperaatioita Bahamalla. Kuva: Hunter Medley / US Coast Guard
Pelastustöitä päästiin aloittelemaan Bahamalla tiistaina hurrikaanin vielä ollessa saarten ylle. Kuva: Hunter Medley / US Coast Guard

Avustusjärjestöt valmiina lähtemään Bahaman avuksi

Punaisen ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi kertoo Ylelle, että SPR yrittää koota 3–6 henkilön logistiikkaryhmän lähtemään Bahamalle avustustoimiin, kun myrsky jättää saaren.

Ryhmän on määrä lähteä torstaina Bahamalle, missä se yhdessä paikallisen Punaisen ristin kanssa ottaa ja toimittaa apua tuhoista kärsineille.

YK kertoi tiistaina olevansa valmiina auttamaan hurrikaanin runtelemia Bahamasaaria. YK:n avustusjärjestöt kertovat, että niillä on lääketarpeita ja ruokaa valmiina lähetettäväksi Dorian-hirmumyrskyn alle jääneelle saariryhmälle.

Bahamasaarten kalastusjärjestön julkaisema kuva tulvavedestä kadulla 2. syyskuuta. Kuva: NFA Bahamas / EPA

Arvioiden mukaan ainakin 61 000 ihmistä on ruoka-avun tarpeessa myrskyn vuoksi, YK:n virkamiehet kertoivat toimittajille tiistaina Genevessä.

Lue lisää Ylen artikkelista: "YK:n avustusjärjestöt valmiina lähtemään Bahaman avuksi – Suuri osa Grand Bahamasta uhkaa jäädä veden alle"

Myrsky koettelee myös eläimiä. Bahamalainen eläintensuojelija Chella Phillips otti 97 kaduilla irrallaan ollutta koiraa omaan kotiinsa suojaan hurrikaanilta. Phillips kertoi Facebookissa soittaneensa koirille musiikkia.

Phillips pyörittää kulkukoiria auttavaa pientä järjestöä Bahaman pääkaupungissa Nassaussa.

Myrskyn jälkeen Phillips kertoi Facebookissa (siirryt toiseen palveluun), että he ovat kaikki kunnossa, vaikka vettä tuli sisään ja sotku on hirveä.

Myrsky heikkenee, vaikutusalue laajenee

Uutiskanava CNN:n meteorologin Derek Van Damin mukaan myrskyn heikkeneminen merkitsee samalla, että sen vaikutusalue laajenee.

Bahamasaarten pääministeri Hubert Minnis on kuvaillut saarten olevan keskellä historiallista tragediaa.

.

Bahamasaarten pääministeri Hubert Minnis puhui lehdistötilaisuudessa Nassaussa 2. syyskuuta. Kuva: Reuters-TV

Abaco- ja Grand Bahama -saaret ovat matalia. Arviolta 70 000 asukkaan saarten korkeimmat kohdat ovat merenpinnasta laskettuna noin 12 metrin korkeudessa.

Viranomaisten mukaan Grand Bahama -saaren lentokentän päällä on jo lähes kaksi metriä vettä.

Suomalaisten ICEYE-satellittien kuvissa näkyy erot alkuperäisen vesirajan ja tulvinnan peittämien alueiden välillä. Tutkakuvantaminen läpäisee pilvet ja toimii myös yöllä, jonka vuoksi ICEYE:n Twitterissä jakamassa kuvassa näkyy ero alkuperäisen vesirajan ja tulvinnan peittämien alueiden välillä.

Asukkaat ovat monilla alueilla odottaneet apua paniikin vallassa. Viranomaisten mukaan pelastustoimet on aloitettu siellä, missä se on turvallista

.

Myrskyssä haavoittuneita kuljetettiin hoitoon Nassaussa 2. syyskuuta. Kuva: Reuters-TV

Paikallisten kuvaamassa materiaalissa näkyy tulvineita katuja, kaatuneita sähkölinjoja ja poispyyhkiytyneitä koteja.

Eräs asukas lähetti viestin kotoaan ja pyysi pikaisesti apua, sillä tulvavesi oli noussut kattoon asti.

– Olemme veden alla, olemme katossa asti. Voiko joku auttaa meitä tai lähettää apua. Pyydän. Minä, kuusi lastenlastani ja poikani, olemme katossa kiinni, paikallinen nainen kirjoitti tekstiviestissä, jonka uutistoimisto AFP on nähnyt.

Hurrikaani Dorian saapui Bahamasaarille, jossa hidasti liikettään mutta lähtenee nyt etenemään kohti pohjoista.
Hurrikaani Dorian lähtee etenemään pohjoiseen ja kaartaa myöhemmin koilliseen.

Dorian heikentyi tiistaina viisiportaisella asteikolla 2-kategorian hurrikaaniksi. Sen tuulet puhaltavat arviolta 57 metriä sekunnissa.

Hirmumyrsky on silti yhä äärimmäisen vaarallinen ja sen odotetaan pysyvän voimakkaana hurrikaanina seuraavan parin päivän ajan.

Myrskyn reitin ennustetaan muuttuvan siten, että mantereelle saapumisen sijaan se alkaakin rannikon tuntumassa nousta kohti pohjoista. Tämä merkitsee, että Yhdysvaltain itärannikko saa kokea valtavan tuulen ja rankkasateen satojen kilometrien matkalla. Hurrikaani voi myös vielä muuttaa reittiään ja kulkea hyvin läheltä rannikkoa tai sen yli

.

Ihmiset seurasivat lähestyvää Dorian myrskyä Stuartin kaupungin rannalla Floridassa 2. syyskuuta. Kuva: Joe Raedle / AFP

Näin hurrikaanin ennustetaan etenevän alkuviikon aikana:

"West Palm Beach muuttui aavekaupungiksi"

Floridassa hurrikaanin etenemistä on seurannut Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén. Hänen mukaansa Yhdysvalloissa on kuultu hirmumyrskyn aiheuttamista kuolemista ja myrskyn tekemistä tuhoista.

Hurrikaani Dorianin eteneminen liki pysähtyi tiistain vastaisena yönä Bahamalla. Sen vaikutukset alkavat näkyä myös jo Floridan itärannikolla.

– On pantu merkille se, että Bahama on ollut tällaisen hitaasti liikkuvan hirviön kourissa yli puoli vuorokautta. On selvää, että koko paratiisisaarilla on edessään valtava uudelleenrakennusurakka, Vilén sanoi Ylen aamun tv-uutisissa.

Vilén seurasi myrskyn etenemistä West Palm Beachin kaupungissa. Hän kertoi että kaupunki muuttui ”aavekaupungiksi”, kun kaupat, ravintolat ja huoltoasemat suljettiin myrskyn alla.

Yhdysvaltain rannikkovartiosto pelasti naisen pahoin hurrikaanissa kärsineiltä Abaco-saarilta keskiviikkona. Kuva: Seaman Erik Villa Rodriguez/ Epa

Myrsky ehkä voimakkain Bahamasaarille iskenyt

Ilmatieteen laitos kertoi maanantaina Twitterissä, että Dorian on 2. voimakkain tiedossa oleva hurrikaani, joka on esiintynyt Atlantilla. Sen vaikutusalueella voi Ilmatieteen laitoksen arvion mukaan sataa vettä kolmessa vuorokaudessa yhtä paljon kuin Etelä-Suomessa sataa keskimäärin vuodessa.

Dorian oli parhaimmillaan korkeimman, eli 5. luokan trooppinen hirmumyrsky. Tästä syystä se voi olla voimakkain Bahamasaarille iskenyt myrsky koko sinä aikana, kun tarkkoja mittauksia myrskyjen voimasta on tehty.

Puuskissa jopa 97 metriä sekunnissa puhaltava tuuli teki valtavaa tuhoa Great Abacon pohjoiskulmassa sijaitsevassa Marsh Harbourin kaupungissa.

Bahamasaaret. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Hurrikaanin aiheuttamista tuhoista on vielä tiistaina vähän varmistettua tietoa.

Bahaman valtiollinen TV-yhtiö (siirryt toiseen palveluun) ZNS kertoi maantaina saarella olevien työntekijöidensä nähneen ruumiiden kelluvan tulvavedessä. Pelkona on, ettei kukaan voi tietää kuolonuhrien määrää ja että ruumiit ajelehtivat avomerelle, kun vesi aikanaan laskee.

Floridassa valmistaudutaan hirmumyrsky Dorianin saapumiseen. Kuva: EPA / Jim Lo Scalzo

Evakuointimääräys sadoille tuhansille

Ihmisiä on kehotettu siirtymään turvaan Floridan pohjoisosassa. Georgiassa evakuointimääräys on annettu 540 000 ja Etelä-Carolinassa 830 000 rannikolla asuvalle ihmiselle.

Osavaltiot määräsivät maanantaina satojentuhansien asukkaiden evakuoinnit rannikkoalueilta.

Nainen yritti suojautua Dorian-myrskyn tuulilta Cocoa Beach -kaupungin rannalla Floridassa 2. syyskuuta. Kuva: Scott Olson / AFP

Dorian-myrsky saapui Bahamasaarille Karibianmeren halki (siirryt toiseen palveluun). Se voimistui hurrikaaniksi Puerto Ricon lähellä.

Trooppinen myrsky Dorian uhkaa Puerto Ricoa – Yhdysvalloissa kiistaa avustusrahoista

Myrskyn silmän ei kuitenkaan uskota rantautuvan Yhdysvaltoihin, vaan se näyttää kääntyvän pohjoiseen ja etenevän pitkin rannikkoa merellä.

Lue lisää:

Hurrikaani Dorian testaa Floridan hoitolaitosten katastrofivalmiutta: Suomalais-amerikkalainen hoitokoti ei jää hurrikaanissakaan ilman sähköä – eikä pullaa

Hurrikaani Dorian rantautui Bahamalle – Myrsky on rajuimmassa hurrikaaniluokituksessa

Listasimme Amerikan 11+1 hurjinta hurrikaania – katso video vuoden 2005 tuhoista

Suosittelemme sinulle