Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kainuulainen maito saattaa kulkea tulevaisuudessa lehmänlannalla – niin kuin autosikin

Tuore Osuuskunta Maitosuomi vie maitotiloja kohti hiilineuraalia maidontuotantoa.

Karjaa laitumella.
Lehmän lannasta halutaan tehdä biokaasua. Kuvituskuva. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valio haluaa nollata maidon hiilijalanjäljen Suomessa vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraali maito tarkoittaa, että päästöjä vähennetään muun muassa kuljetuksissa. Pääkaupunkiseudulla kerätään maitoa Valion jakeluautolla, joka liikkuu biokaasulla.

Nivalaan on suunnitteilla biokaasulaitos, jonka tekniikkaa voitaisiin hyödyntää muuallakin maassa.

– Tarvitaan vielä kokeiluja siitä kuinka tekniikka toimii ja kuinka sitä voidaan hyödyntää kaasuntuotannossa ja jakelussa, sanoo Osuuskunta Maitosuomen hallituksen puheenjohtaja Mikko Heikkinen.

– Tavoitteemme on pystyä hyödyntämään lanta biokaasutuotannossa ja saamaan lanta tulevaisuudessa liikennepolttoaineeksi Kainuussakin.

Uusi Osuuskunta Maitosuomi aloitti toimintansa syyskuun alussa, kun Osuuskunta ItäMaito ja Maitosuomi sulautuivat yhteen. Valioryhmään kuuluvan Osuuskunta Maitosuomen omistaa noin 2 400 maitotilayrittäjää ja sen yksi tavoite on tehdä maitotiloja vähäpäästöisimmiksi.

– Osuuskunnan ja maitotilojen välinen yhteistyö korostuu siinä, kun tehdään esimerkiksi satsauksia peltoviljelyyn. Eli valitaan nurmikasvilajeja, jotka tuottavat mahdollisimman hyvälaatuista ja suurta satoa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Suosittelemme sinulle