Hyppää sisältöön

Jo useat pikavippifirmat ovat ilmoittaneet, etteivät enää myönnä uusia lainoja – syynä kulutusluottojen korkokaton madaltaminen 20 prosenttiin

Alalla uskotaan, että syksyn aikana markkinoilta poistuu vielä lisää yrityksiä.

Uusista pikalainoista ja muista kulutusluotoista ei saa enää periä yli 20 prosentin korkoa. Ennen 1. syyskuuta otettuja lainoja tämä lakimuutos ei koske. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Maarit Aulasmaa

Pikalainoja ja kulutusluottoja tarjoavista yrityksistä kahdeksan on ilmoittanut lopettavansa uusien lainojen myöntämisen syyskuun alkuun mennessä. Silloin tuli voimaan muutos pikalainoja ja kulutusluottoja koskevaan lainsäädäntöön.

Uusi laki säätää näiden lainojen koron ylärajan 20 prosenttiin, kun aiemmin vuosittainen korkokatto oli 50 prosenttia. Lakimuutos myös rajaa lainan kulut enintään 150 euroon vuodessa.

Osa luotonantajista poistumassa markkinoilta

Lakimuutoksen seurauksena luottoa tarjoavista yrityksistä jo kahdeksan on ilmoittanut, ettei enää myönnä uusia lainoja. Lisäksi viisi lainasivustoa on parhaillaan huoltokatkolla, joten lainoitus ei toimi.

Asiasta kertoi Ylelle taloudellisten tuotteiden hintavertailusivusto Financer.comin markkinointipäällikkö Tuukka Uimonen.

Lainaamisen lopettaneet yritykset ovat Financer.comin mukaan Luottoraha, Aasa, Yleislaina, Viikinkilaina, Everyday, Ainalaina, Fixura ja Get Capital. Huoltokatkolla ovat Lainasto, Nordcredit, eurolimiitti, Suomilimiitti ja Ekstraluotto.

Uimonen kertoo, että heidän suoraan yrityksiltä keräämiensä tietojen mukaan osa näistä yrityksistä on lopettamassa kokonaan toimintansa, ja osa jatkaa ennen syyskuun alkua otettujen lainojen takaisinmaksun hoitamista. Lakimuutos ei koske näitä vanhoja lainoja.

– Arviomme mukaan useampi muukin lainapalvelu on poistumassa markkinoilta syksyn aikana, Uimonen sanoo.

Monet alan yritykset katsovat, ettei niillä ole enää toimintamahdollisuuksia, kun ne eivät saa periä mielestään kunnon korkoa.

Tärkeä syy lainsäädännön tiukentamiseen oli halu vähentää pikalainoista ja muista kulutusluotoista aiheutuvia velkaongelmia.

Juttua korjattu kello 23.17 tietolähteenä olleen Financier.comin itsensä tekemän korjauksen mukaisesti: Euro24 ei ole lopettajien listalla, lisäksi tarkennettu lopettajien määrää ja tehty maininnat huoltokatkolla olevista sivustoista.

Lue lisää:

Pikavippimarkkinat muuttuvat nyt, ja tässä ovat seuraukset: lainansaanti vaikeutuu, maksuhäiriöt lisääntyvät – monen velkakierre voi myös katketa

Suosittelemme sinulle