Hyppää sisältöön

Tämä ilmaisesta Venäjän-viisumista tiedetään nyt: Pietariin ja Kannakselle autolla tai lentäen, Allegro-junan kohtalo vielä auki

Ensi kuussa voimaan tulevan uudistuksen yksityiskohdat ovat vielä auki, mutta matkailun odotetaan lisääntyvän tuntuvasti.

Etualalla Iisakin kirkon kupoli, taustalla Lahta-keskus.
Pietariin on lokakuun alusta määrä päästä ilmaisella nettiviisumilla. Kuva: Nikolai Gontar
Janne Toivonen

Idänmatkailussa koittaa ensi kuussa mullistus.

Tuolloin Venäjän on määrä ottaa käyttöön kahdeksan päivän ilmainen nettiviisumi Pietariin ja Leningradin alueelle. Tämä on varmaa, ellei syyskuun aikana tapahdu odottamatonta käännettä.

– Pidän selvänä, että kun kerran Venäjän presidentti on hyväksynyt lainsäädännön niin se tulee myös voimaan, ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen sanoo.

Moni asia on kuitenkin vielä auki.

Kartta
Uusi viisumi kattaisi tämän alueen ja nämä rajanylityspaikat – Vainikkalan tilanne on vielä auki. Alueella on runsaasti suomalaisille historiasta tuttuja kaupunkeja, joissa vain harva on käynyt. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Missä uusi viisumi kelpaa ja millä liikennevälineillä?

Maantieliikenteessä uusi viisumi kelpaa näillä näkymin Kaakkois-Suomen kolmella rajanylityspaikalla eli Vaalimaalla, Nuijamaalla ja Imatralla. Rajan voisi ylittää henkilöautolla, bussilla tai moottoripyörällä.

Myös lentoliikenne eli Pulkovon kansainvälinen lentoasema Pietarissa on mukana. Uusi viisumi kelpaisi esimerkiksi Finnairin lennoilla Helsingistä Pietariin.

Sen sijaan Vainikkalan rajanylityspaikka eli Suomen ja Venäjän välinen matkustajajunaliikenne ei näillä näkymin ole mukana. Helsingistä lähtevällä Allegrolla tai muulla junalla Pietariin tai Viipuriin matkaavat tarvitsisivat jatkossakin maksullisen viisumin.

Laivaliikenteessä uusi viisumi kävisi Pietarin matkustajasatamissa ja Viipurin edustalla sijaitsevassa Uuraan satamassa. Tämä laajentaa Venäjän-laivaliikenteen nykyistä 72 tunnin viisumitonta käytäntöä. Koskeeko laajennus Viipurin kaupungin satamaa, joka on Saimaan kanavaristeilyjen päätepiste, on vielä avoinna.

Tiedot perustuvat kaksi viikkoa sitten julkistettuun Venäjän liikenneministeriön päätösluonnokseen (siirryt toiseen palveluun). Siinä on listattu rajanylityspaikat, joilla uusi viisumi kelpaisi.

Mikseivät junat ole mukana?

Tätä ei tiedetä. Suomen ulkoministeriössä ei myöskään ole tietoa, voiko listaan tulla vielä muutoksia.

– En pysty spekuloimaan. Emme ole saaneet asiasta mitään lisätietoa. Odotamme Venäjän hallituksen päätöstä, konsulipäällikkö Tuominen sanoo.

Junaliikenteen puuttuminen olisi kova pettymys.

– Toivomme kovasti, että uusi viisumi tulisi voimaan myös Allegroon. Myymme eniten juuri junamatkoja, ja tiedämme että moni lähtisi matkalle jos viisumin saisi helpommin, kotkalaisen Kymenmatkat-matkatoimiston toimitusjohtaja Satu Mäntyvaara sanoo.

Samaa harmittelee Suomi–Venäjä-seuran pääsihteeri Niina Sinkko. Junaliikenne on niin merkittävä osa Suomen ja Venäjän välistä liikennettä, että sen puuttuminen pistää silmään.

– Olisi tosi erikoista ja harmillista, jos Allegro jäisi tästä pois. En tiedä, miksi näin kävisi.

Mitä muita vaihtoehtoja matkailijalla on?

Yksi vaihtoehto olisi mennä autokyydillä rajan yli Viipuriin ja jatkaa sieltä uusilla paikallisjunilla Pietariin. Kulkuneuvorajoitukset koskevat ilmeisesti vain rajanylitystä, eivätkä rajoittaisi liikkumista Pietarin ja Leningradin alueen sisällä.

Uudistus koskisi vain rajanylityksiä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa. Matkat pohjoisempaa Karjalan tasavallan puolelle eli esimerkiksi Joensuusta Niiralan raja-aseman yli Petroskoin suuntaan jatkuvat nykyisellä käytännöllä.

Uudistus koskee myös Viroa eli Narvan–Ivangorodin raja-asemaa. Narvasta rajan voisi ylittää näillä näkymin autolla tai jalan, muttei junalla.

Liettuan naapurissa Kaliningradissa uusi viisumi tuli jo voimaan tänä kesänä. Suomalaiset pääsevät Kaliningradiin ilman viisumikuluja lentäen, bussilla tai junalla esimerkiksi Liettuan tai Puolan kautta.

Matkustajia Allegro-junan edessä Helsingin päärautatieasemalla.
Allegro-matkustajia Helsingin rautatieasemalla heinäkuussa. Kuva: Jari Pussinen / Yle

Milloin yksityiskohdat selviävät?

Uuden viisumin on määrä tulla voimaan ensi kuussa eli 1. lokakuuta.

Viimeistään silloin Venäjän hallituksen on määrä antaa tiedonanto uudistuksesta maille, joita se koskee. Käytännön yksityiskohdat selviävät Suomelle siis viimeistään tällöin.

On epätodennäköistä, että viranomaiset saisivat mitään etukäteistietoa. Yksityiskohdat selviävät todennäköisesti vasta, kun Venäjän hallitus on saanut työnsä valmiiksi ja tiedot leviävät maan mediaan.

Miten uusi viisumi toimii?

Hakulomake täytetään Venäjän ulkoministeriön internet-sivuilla.

Hakemukseen täytetään henkilötiedot ja tiedot passista sekä ladataan tuore passikuva digimuodossa. Passia ei tarvitse lähettää viisumikäsittelijöille, eikä kutsukirjettä tarvita. Hakemus on ilmainen ja toimitusaika korkeintaan neljä päivää.

Kun viisumi on hyväksytty, se on voimassa 30 vuorokautta. Sinä aikana Venäjälle voi tehdä yhden matkan, jonka kesto on korkeintaan kahdeksan vuorokautta. Tarkkoja matkustuspäiviä tai kulkuneuvoa ei tarvitse ilmoittaa etukäteen.

Viisumi on voimassa vain Pietarin ja Leningradin alueilla. Matkustaminen muualle olisi kiellettyä.

Miten uudistus vaikuttaa matkailuun?

Todennäköisesti merkittävästi.

Moni suomalainen ei matkaile lainkaan Venäjällä viisumi- ja kielihankaluuksien sekä huonojen mielikuvien vuoksi. Tallinnaan ja Tukholmaan lähteminen on huomattavasti helpompaa.

– Uudistus helpottaisi matkailua todella paljon. Olemme suurella mielenkiinnolla seuranneet sen etenemistä, sanoo Suomi–Venäjä-seuran pääsihteeri Sinkko.

Pietarin lisäksi Karjalankannas olisi pullollaan suomalaisia kiinnostavia kohteita. Viipuri, Terijoki, Käkisalmi ja koko Neuvostoliitolle luovutettu alue nykymuodossaan avautuisi suomalaisille aivan toisella tavalla kuin nykyään.

– Rajanseutu kiinnostaa suomalaismatkailijoita. Alueelle tulisi varmasti paljon omatoimimatkailua, Sinkko sanoo.

Suomalaisia kiinnostavia kohteita sijaitsee myös Pietarin takana: jatkosodan rintamalinjakaupunki Lotinapelto, Ruotsin vallan ajalta tuttu Tihvinä ja Inkerinmaan keskeinen kaupunki Hatsina.

Matkailua helpottaa myös se, että Venäjä on pannut paljon rahaa alueen surkeassa kunnossa olleiden tie- ja junayhteyksien parantamiseen.

Miksi Venäjä tekee uudistuksen?

Venäjä haluaa lisätä turismia.

Ruplan kurssi kyntää matalalla, ja talous on muun muassa kansainvälisten pakotteiden vuoksi aiempaa heikompi. Uudistuksella helpotetaan matkailua ja muita kansainvälisiä yhteyksiä.

Uudistus koskisi kaikkiaan 43 maan kansalaisia, muun muassa EU-maita.

Pietarin matkailuviranomaiset odottavat matkailijamääriin peräti 50 prosentin lisäystä (siirryt toiseen palveluun). Tämä tarkoittaisi kahdeksan miljoonan sijaan kahtatoista miljoonaa matkailijaa Pietariin vuodessa.

Korjaus 4.9. klo 14.30: Vaalimaan rajanylityspaikka sijaitsee Kymenlaakson maakunnassa.

Suosittelemme sinulle