Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Omistajaohjausministeri Paatero tarttui tiukasti Postiin: Työehtokiistaan aikalisä, johtajien palkkoihin "merkittävä" muutos

Postin hallitukselle ministeri Paateron puuttuminen "tuli jossain mielessä yllätyksenä", keskustelua käyty aiemminkin.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero kertoi tänään, että kohua aiheuttaneissa Postin työehtosopimussiirroissa otetaan aikalisä. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa ministerin tiedotustilaisuuden.
Maria Stenroos,
Ari Hakahuhta,
Hannu Tikkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoo Postin ottavan aikalisän työehtosopimusten muuttamisessa ja arvioivan johdon palkkauksen uudestaan. Hallitus suunnittelee myös, että se ei tulouttaisi osinkoja Postista yhtä paljoa kuin tähän asti.

Valtio-omistajaa edustava Paatero tarttuu tiukalla otteella työehtokiistaan. Työntekijät, jotka oli tarkoitus siirtää heikomman sopimuksen piiriin, voivat huokaista hetken.

– Siirtoa ei nyt tehdä vaan se siirretään neuvotteluun, jossa ovat kaikki työntekijät, Paatero sanoo.

Paatero toivoo, että lopputulos selviää syksyn aikana. Neuvottelussa ovat mukana työntekijä- ja työnantajaliitot.

Omistajana valtio ohjaa yhtiön hallitusta. Paateron mukaan Postin hallitus nauttii valtio-omistajan luottamusta, jos asiat etenevät yhteisymmärryksessä.

Myös johdon palkat menevät tarkasteluun.

– Käyn vielä tänään Postin hallituksen puheenjohtajan kanssa palaverin, millaisen esityksen he tekevät Postin hallitukselle näistä palkkioista.

Kannustinjärjestelmät "kohtuuttomia"

Paateroa häiritsevät erityisesti palkitsemisohjelmat, joita Postin johto nauttii kuukausipalkkansa lisäksi. Näitä tullaan Paateron mukaan tarkastelemaan kriittisesti. Paatero ei suostu vielä arvioimaan johdon palkan pudotusten euromääriä.

– Edellytämme, että muutos on merkittävä.

Bonus- ja kannustinjärjestelmät ovat nostaneet johdon tuloja. Paatero sanoo, että niissä ei ole toteutunut kohtuullisuus. Ministeri muistuttaa, että yhtiön hallitus olisi voinut arvioida näitä kannustinohjelmia vuosittain, mutta tätä se ei ole tehnyt.

Paateron mukaan Postin hallitus on toiminut Juha Sipilän (kesk.) hallituksen omistajaohjauslinjauksen mukaan. Tämän Antti Rinteen (sd.) hallitus aikoo panna uusiksi tänä syksynä.

Hän muistutti myös, että Posti pinnistelee hankalassa raossa: paperipostin määrä on romahtanut, Posti toimii kilpailuilla markkinoilla ja samoja tehtäviä tehdään eri työehtosopimusten piirissä.

Postin tehtäviä myös arvioidaan uudelleen hallituskauden aikana.

Paatero kertoi omistajan linjauksista iltapäivällä tiedotustilaisuudessa.

Posti haluaa yhä kustannustasoa alemmas

Paateron tiedotustilaisuuden jälkeen Posti ilmoitti olevansa valmis jatkamaan työehtosopimusneuvotteluja PAU:n kanssa nopeasti. Tavoite on kuitenkin sama kuin ennenkin.

– Postin tavoitteena on, että syksyn työehtosopimusneuvotteluissa löydetään työehtosopimusratkaisu, joka vastaa yhtiön tarpeisiin kilpailuilla markkinoilla, hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola sanoo tiedotteessa.

Yhtiö muistuttaa, että muissa jakeluyhtiöissä työntekijöistä tulee yhtiölle vähemmän kustannuksia kuin Postissa. Työtä on myös voitava organisoida uudelleen, sillä yhtiö on edelleen rakennemuutoksessa.

Pohjola arvioi, että omistajaohjausministeri Sirpa Paateron väliintulo Postin asioissa oli yllätyksellistä.

– Kyllä se jossain mielessä tuli yllätyksenä, Markku Pohjola sanoo Ylen haastattelussa.

Pohjolan mukaan Postin hallitus on keskustellut valtio-omistajan kanssa työehtosopimusmuutoksen tarpeellisuudesta pitkään. Keskustelua on käyty myös nykyisen ministerin kanssa.

Johtajien palkitsemisesta keskustelu valtio-omistajan kanssa

Postin hallituksen puheenjohtaja ei halua ennakoida, miten yhtiön palkitsemispolitiikka ylimmän johdon tai toimitusjohtajan osalta muuttuu.

– Käymme tämän keskustelun aikanaan omistajan kanssa, Markku Pohjola sanoo.

Pohjolan mukaan Posti on noudattanut valtion palkitsemisperiaatteita. Postin hallitus lähtee siitä, että johdon peruspalkkojen osalta yhtiö on markkinatasossa.

– En tiedä miten muutetaan, onko tarpeen muuttaa, se jää tämän keskustelun varaan, mitä seuraavaksi tulee, Pohjola kertoo.

Postin hallitusta johtava Pohjola sanoo, että valtio-omistaja päättää, jatkaako yhtiön nykyinen hallitus omistajaohjausministerin Postin toimintaan puuttumisen jälkeen.

Yle kysyi Pohjolalta, suosittaako hän johtamansa Postin hallituksen jäsenille edelleen jatkamista.

– Tämä nyt riippuu vähän näistä keskusteluista tästä eteenpäin. Turha mennä asioiden edelle, vastasi Markku Pohjola.

Posti suunnitteli isoa palkanalennusta 700 työntekijälle

Posti ilmoitti viime viikon torstaina, että noin 700 Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa työskentelevän ihmisen työehdot muuttuvat marraskuussa. Posti ja logistiikka-alan unionin PAU:n mukaan postilaisten peruspalkka alenee keskimäärin 30 prosenttia, enimmillään jopa 50 prosenttia.

Postilaisen keskimääräinen kuukausipalkka on 2 200 euroa, josta 30 prosentin palkanalennus merkitsee 660 euron kuukausittaista laskua tuloissa.

Käsittelyn ja lajittelun työntekijät sekä trukinkuljettajat näissä palveluissa ovat parhaillaan kolmipäiväisessä lakossa vastalauseena työehtojen heikentämiselle.

Posti taas sanoo, että työntekijöiden palkkarakenne muuttuu. Työntekijän kiinteä palkka olisi nykyistä pienempi. Työntekijöitä on tarkoitus tulevaisuudessa palkita työn laadusta, asiakastyytyväisyydestä ja tuottavuudesta.

Taloussanomien julkaisemien laskelmien mukaan Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen saamat palkat ja palkkiot ovat kivunneet neljässä vuodessa 65 prosenttia 990 000 euroon vuodessa. Malisen kuukausipalkaksi tulee tällä laskelmalla 82 500 euroa.

Taloussanomien mukaan myös Postin johtoryhmän tienestit ovat kasvaneet samaan aikaan tuntuvasti.

Työntekijät: Työtaistelu jatkuu

Postin työntekijät aloittivat kolmipäiväisen lakon sunnuntaina illalla. He aikovat jatkaa työtaistelunsa loppuun asti. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU tulkitsee, että Posti suunnittelisi muidenkin palkkojen alentamista.

Liitto haluaa tietää ministerin päättämän aikalisän keston, ennen kuin se tekee omia ratkaisujaan. Ennen valtio-omistajan väliintuloa Postin työntekijät ehtivät panna vireille tukilakkosuunnitelmat.

Työntekijät, joiden palkkoja oli tarkoitus alentaa, siirrettiin Postipalvelut oy:hyn. Nyt ammattiliitto odottaa, että heistä tulee taas postilaisia.

– Haluaisin tietää, onko heidän liikkeenluovutettu takaisin Postiin ja aloitettaisiin neuvottelut ihan puhtaalta pöydältä, puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo Ylelle.

Nieminen sanoo, että päätöksen työehtosopimuksen vaihtamisesta siunasi Postin hallitus. Postin hallitus edustaa valtio-omistajaa eli Suomen hallitusta. Nykyinen työehtosopimus päättyy lokakuun lopussa.

Ammattiliiton pääluottamusmiehet ja hallitus kokoontuvat torstaina miettimään työehtokiistan tilannetta. Liitot harkitsevat myös, pyytävätkö ne tukilakkoja muilta liitoilta.

Kaakon satamien raideammattilaiset ovat Kotkan ja Haminan satamissa työvuoron mittaisessa tukilakossa keskiviikkona Postin työehtomuutosten takia. Tukilakossa olevat työntekijät kuuluvat Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon JHL:ään.

Yle seurasi Paateron infoa kello 12.30:

Korjaus 17.26: Lakossa on Postin lajittelun ja käsitelyn työntekijöitä, eivät jakelijat.

Lue lisää:

Raideammattilaiset tukilakkoon Postin työehtomuutosten vuoksi: ''Postin toiminta on käsittämätöntä tässä maailmassa''

Miten perustelette toimitusjohtajan jättipalkkaa? Yle esitti 14 kysymystä Postin hallituksen puheenjohtajalle

Kriisiviestinnän asiantuntijoilta Postin tiedottamiselle risuja ja ruusuja: "Laastari, ei tätä päivää", "Ei kivaa tapaa kertoa avioerosta"

Ministeri Paatero Demokraatille: Postin ylimmän johdon palkkiot ehkä tarkasteluun – PAU:n Nieminen: Johto ei ole halunnut leikata omasta pussistaan

Suosittelemme