Hyppää sisältöön

YK:n avustusjärjestöt valmiina lähtemään Bahaman avuksi – Suuri osa Grand Bahamasta uhkaa jäädä veden alle

Puhdas juomavesi lähipäivien keskeisiä kysymyksiä.

Tuhoutuneita veneitä maalla
Rannikkovartioston ottama kuva hirmumyrsky Dorianin tuhoista venesatamassa Bahamasaarilla Kuva: USA:n rannikkovartiosto / EPA
STT,
Petri Burtsov

YK on valmiina auttamaan hurrikaanin runtelemia Bahamasaaria. YK:n avustusjärjestöt kertovat, että niillä on lääketarpeita ja ruokaa valmiina lähetettäväksi Dorian-hirmumyrskyn alle jääneelle saariryhmälle.

Arvioiden mukaan ainakin 61 000 ihmistä on ruoka-avun tarpeessa myrskyn vuoksi, YK:n virkamiehet kertoivat toimittajille Genevessä.

Myrskyn kerrotaan vahingoittaneen saarten vesijärjestelmiä ja puhdas juomavesi on lähipäivinä prioriteetti alueella, YK:n hätäaputoimisto Ocha kertoo tiedotteessaan.

Bahamasaarten kalastusjärjestön julkaisema kuva tulvavedestä kadulla 2. syyskuuta.
Bahamasaarten kalastusjärjestön julkaisema kuva tulvavedestä kadulla 2. syyskuuta. Kuva: NFA Bahamas / EPA

Ochan edustajan Jens Laerken mukaan YK:n asiantuntijat odottavat lupaa maan hallitukselta ennen saapumistaan alueelle kartoittamaan tilannetta.

Ochan tiedotteessa kerrotaan, että Abaco-saarten viranomaiset ovat puhuneet katastrofaalisista vahingoista ja heidän kollegansa Grand Bahaman saarella ovat ilmoittaneet mittavista tulvista.

Maailman ruokaohjelma WFP:n arvioiden mukaan Grand Bahamalla noin 47 000 ihmistä olisi ruoka-avun tarpeessa, kertoo WFP:n edustaja Herve Verhoosel. Abaco-saarilla ruoka-apua tarvitsee 14 000 ihmistä.

Lääkintäryhmät ovat myös lähtövalmiudessa, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO:n edustaja Fadela Chaib.

Bahamasaaret.
Bahamasaaret. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kansainvälinen lentokenttä veden alla

Pelastusapua koordinoi Bahamasaarilla Karibian alueella toimiva katastrofien hallinnan virasto CDEMA.

Bahaman yllä viipynyt Dorian on kurittanut saarta tänäänkin. Jopa 13 000 kotia on tuhoutunut tai vahingoittunut. Grand Bahaman saarelle on iskenyt myrskyaaltoja, jotka ovat noin 4-5 metriä normaalia aallokkoa korkeampia.

Berkeley Earth -järjestön tutkija Roberth Rohde julkaisi Twitterissä Grand Bahama -saaren topografisen kartan.

Siitä käy ilmi, että myrskytulva saattaa pahimmillaan peittää lähes koko saaren veden alle.

Saarivaltion pääministeri Hubert Minnis kertoi aiemmin, että ainakin viisi ihmistä on kuollut hurrikaanin aiheuttamissa tuhoissa.

Hurrikaanin aiheuttamien tulvien mittavuudesta ja tuhoista on internetissä lukuisia videoita. Muun muassa floridalainen demokraattien kongressiedustaja Kionne McGhee on julkaissut Twitterissä bahamalaisen kollegansa jakaman videon, jossa näkyy kuinka Freeportin kansainvälinen lentokenttä on täysin veden alla.

Dorian on heikentynyt kategorian 3. hurrikaaniksi, mutta on edelleen hengenvaarallinen. Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen NOAA:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Dorian liikkuu nyt erittäin hidasta vauhtia (2 km/h) Bahamasaarilta kohti Floridan rannikkoa.

Satelliittikuva Dorian-hirmumyrskystä tiistaina.
Satelliittikuva Dorian-hirmumyrskystä tiistaina. Kuva: NOAA / RAMMB

Lue myös:

Yle seuraa Dorian-hurrikaanin etenemistä – heikentynyt hurrikaani jämähti Bahamalle, satojatuhansia evakuoidaan Yhdysvalloissa, ainakin viisi kuollut

Hurrikaani Dorian testaa Floridan hoitolaitosten katastrofivalmiutta: Suomalais-amerikkalainen hoitokoti ei jää hurrikaanissakaan ilman sähköä – eikä pullaa

Hurrikaani Dorian rantautui Bahamalle – Myrsky on rajuimmassa hurrikaaniluokituksessa

Suosittelemme sinulle