Hyppää sisältöön

Suomen pohjoisin kirjastoauto loppuu Norjan kuntien rahapulaan – liikkuva kirjasto on palvellut kahta maata vuosikymmeniä

Lopettamisen vuoksi Utsjoen koululaisten kirjastopalvelut ovat vaarassa. Lähimpään kirjastoon on monella yli sata kilometriä.

Suomen ja Norjan yhteinen kirjastoauto Girjebusse saapuu Saamen siltaa Suomeen yli Tenon. Utsjoki 3.9.2019 Kuva: Tapani Leisti / Yle

UTSJOKI Valkoinen kirjastobussi ajaa Suomen ja Norjan rajalla Tenon rantatietä. Ohi vilistävät alkavan ruskan värjäämät vaaranrinteet ja vieressä kimmeltää Teno.

Toivo Rasmuksen kuljettama Girjebusse pysähtyy vakioasiakkaan Maarit Palton postilaatikolle Fierrenjoella Tenon laaksossa. Maaritilla on matkaa 80 kilometriä lähimpään, kirkonkylällä olevaan Utsjoen kunnan ainoaan kirjastoon.

Kirjastoauto on täällä viimeisiä kertoja. Sen ajo on loppumassa joulukuussa.

– On se hyvä palvelu. Nyt kun se meinaa loppua niin ruvetaan jo surutyötä tekemään. Pitääkö meidän mennä Utsjoelle sitten omalla autolla vai liftata, pohtii Maarit Paltto.

Kuva: Tapani Leisti / Yle

Norjan ja Suomen yhteinen kirjastoauto on kiertänyt kolme vuosikymmentä. Satojen kilometrien reitti ulottuu Jäämeren rannoilta Utsjoen tuntureille ja suuriin jokivarsiin.

Girjebussen hyllyissä on kirjoja, lehtiä, elokuvia ja äänikirjoja neljällä kielellä: saameksi, suomeksi, norjaksi ja kveeniksi eli ruijansuomalaisten murteella.

Norjassa saamelaiskäräjät on leikannut vuosi sitten kirjastoauton rahoitusosuuttaan. Rahapulassa olevat Norjan Karasjoen ja Porsangin kunnat eivät pysty rahoittamaan vajetta.

Kirjastoauto pysähtyy Maaritin talon kohdalla kolmen viikon välein. Lainattujen kirjojen repertuaari on laaja.

– Kaikenmoista. Filosofiaa, matkakertomuksia, romaaneja, runoja ja käsityökirjoja, luettelee Maarit Paltto.

Toivo Rasmus on kuljettanut pitkään Suomen ja Norjan yhteistä kirjastoautoa. Mittariin on kertynyt yli kolme sataa tuhatta kilometriä. Utsjoki 3.9.2019 Kuva: Tapani Leisti / Yle

Sivukylien koululaiset ja aikuiset ovat kirjastoauton varassa

Kirjastoautossa asiakkaita palvelee Soile Kokkonen. Hänen mielestään kirjastoauton toimintaa pitäisi ehdottomasti jatkaa.

– Kirjastoa pidetään yhtenä demokratian työkaluna, se on jokaiselle saavutettavissa. Me mennään sinne, missä meitä halutaan – vaikka ihmisten koteihin jos tarvitaan, kiteyttää kirjastoauton hoitajana työskentelevä Soile Kokkonen.

Utsjoen ainoa kiinteä kirjasto on kirkonkylällä. Sieltä on yli sata kilometriä Karigasniemen kylälle ja kymmeniä kilometrejä Nuorgamiin. Kylät ovat Utsjoen kunnan merkittävimmät taajamat kirkonkylän ohella.

Suomen ja Norjan kirjastoauton reitti Utsjoen, Karasjoen Porsangin kunnissa. Kuva: Joonas Haverinen / Yle

Kirjastoauto on palvellut molempien kylien kouluja, päiväkoteja ja harvaa asutusta.

Utsjoki selvittää nyt yhteistyötä naapurikunnan Inarin kirjastoauton kanssa kun nykyinen kirjastoauto lopettaa vuodenvaihteessa. Myös mahdollisuus yhteistyöhön Utsjoen kahden Norjan rajakunnan, Tanan ja Nessebyn kirjastoauton kanssa selvitetään.

– On ehdottomasti kunnan intressissä saada nämä kirjastopalvelut myös syrjäseuduille ja näihin kyläkeskuksiin jossa on kouluja ja päiväkoteja. Selvittelemme miten voimme turvata palvelut myös tästä eteenpäin, sanoo Utsjoen kirjastonjohtaja Tuija Guttorm.

Utsjoelle sopisi nyt Antti Rinteen hallituksen ministerien harrastama kirjastovierailu kuin nenä päähän. Suomen kulttuuriministeri voisi nousta Girjebussen kyytiin yhdessä Norjan kulttuuriministerin kanssa.

Lue myös:

Riittääkö sarjakuvasankarin tai pillereiden voima pelastamaan kirjastoautot?

Kirjasto houkuttelee uusien tarinoiden pariin – "Sokkotreffit kirjan kanssa" on kuin joulu arjen keskellä

Suosittelemme sinulle