Hyppää sisältöön

Aluehallintovirasto: Lääkäriin päästävä Rovaniemellä

Rovaniemen terveyskeskuksesta ei saanut vastaanottoaikaa ajoterveyteen liittyvää lausuntoa varten.

Lääkärin ja potilaan kädet
Lääkärinaikojen puuttuminen johti aluehallintoviraston selvitykseen. Kuva: Derrick Frilund / Yle
Perttu Ruokangas

Rovaniemen kaupungin perusterveydenhuollon on varmistettava, että ajoterveyttä koskevan lausunnon tarvitseva asukas pääsee lääkärin vastaanotolle, vaatii Lapin aluehallintovirasto.

Aluehallintovirasto selvitti tilannetta, kun se sai asiasta kantelun runsas vuosi sitten. Kantelun mukaan Rovaniemellä terveyskeskuksesta tai -asemalta ei ole saanut vastaanottoaikaa ajoterveyteen liittyvää lausuntoa varten, vaan lausuntoa tarvitsevia on ohjattu hakeutumaan yksityislääkäriin. Kantelun mukaan ajanvarauksesta on kerrottu, että terveyskeskuksen lääkärille ei ole saatavilla vapaita aikoja.

Aluehallintovirasto selvitti kantelun perusteella, onko Rovaniemen kaupunki järjestänyt asukkaille asianmukaisesti mahdollisuuden saada terveydentilaa koskevan lääkärinlausunnon silloin, kun sen tarve perustuu lakiin.

Aluehallintovirasto velvoittaa kaupungin hallintoylilääkärin huolehtimaan siitä, että kaupungin perusterveydenhuollossa on saatavilla vastaanottoaikoja ajoterveyslausuntoja tarvitseville. Hallintoylilääkärin on annettava selvitys toimenpiteistä, joilla vastaanottoaikojen saatavuutta parannetaan. Virasto antoi selvitykselle aikaa 13. joulukuuta saakka.

Ajo-oikeuteen liittyvän lääkärinlausunnon tarve perustuu lakiin. Lain mukaan kunnan on huolehdittava, että asukas saa tällaisen lausunnon tarvittaessa, vaikka sen antaminen ei kuulukaan hoitotakuuseen. Viraston mukaan kunta ei voi vedota puutteellisiin resursseihin. Tarvittaessa kunta voi järjestää lääkärikäynnin lausunnon saamiseksi esimerkiksi yksityiseltä taholta, mutta potilaalle ei saa aiheutua tästä ylimääräisiä kustannuksia.

Suosittelemme sinulle