Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Škoda Transtechin Kajaanin tehtaalla tikittää eläkepommi: "Nuoria on hyvin vaikea saada tilalle"

Tulevina vuosina kiskokalustovalmistajan Kajaanin Otanmäen tehtaan työntekijöistä parikymmentä jää joka vuosi eläkkeelle.

Transtechin toimitusjohtja Lasse Orre
Škoda Transtechin toimitusjohtaja Lasse Orre sanoo, että nuoria tulisi kouluttaa lisää erityisesti metallialalle. Arkistokuva. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle
Tiia Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Škoda Transtechin Kajaanin Otanmäen tehtaalla iloitaan tuoreesta uutisesta: Latvian paikallisjunien valmistaminen tuo tehtaalle satoja uusia työpaikkoja. Samaan aikaan tehtaalla painitaan saman ongelman kanssa kuin monella muulla työpaikalla Kainuussa.

Otanmäen tehtaan työntekijöiden keski-ikä on tällä hetkellä reilut 40 vuotta. Seuraavan 10 vuoden aikana 15–20 työntekijää jää joka vuosi eläkkeelle.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että noin puolet meidän omasta työvoimasta tulee vaihtumaan 10 vuoden sisällä. Se on merkittävä pitkän aikavälin ongelma, koska tällä hetkellä nuoria on hyvin vaikea saada tilalle, sanoo Škoda Transtechin toimitusjohtaja Lasse Orre.

Orren mukaan nuorten koulutusta ja koulutuspaikkoja pitäisi lisätä erityisesti metallipuolelle. Myös oppisopimuskoulutusta tulisi järjestää nykyistä enemmän.

– Kainuussa ongelmana on, että vaikka koulutusta olisi järjestettävissä, koulutukseen haluavia on hyvin vähän, Orre toteaa.

Otanmäen tehtaan kokonaisvahvuus vaihtelee 500 työntekijän molemmin puolin tilauskannasta riippuen. Tällä hetkellä tehtaalla työskentelee noin sata ulkomaalaista vuokratyöntekijää. Orren mukaan ulkomaisen työvoiman määrä tulee jatkossa kasvamaan selkeästi.

– Olemme valmiita ottamaan lisää ulkomaista työvoimaa töihin, mikäli työlupakäytäntöä saadaan nopeutettua ja selkeytettyä. Emme voi kuitenkaan nojata vain siihen, vaan omien resurssien on oltava myös vahvoja.

Jos paikallista työvoimaa ei löydy, voidaan tehtaan roolia myös muuttaa. Se tarkoittaisi sitä, että osakokoonpanoja tilattaisiin muualta ja loppukokoonpano tehtäisiin Otanmäen tehtaalla.

– Se on yksi vaihtoehto, mutta silloinkin raitiovaunussa ja junassa lukisi Made in Kainuu, kun se lähtee täältä, Orre sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Suosittelemme sinulle