Valtakunnallinen Kunnossa kaiken ikää -ohjelma kiersi Suomea vuosina 2007–2016 ja tapasi noin 60 000 suomalaista, joista valtaosa oli miehiä.
Rekka torille ja mies terveystarkastukseen -tyyli puri, ja monet vaikeasti tavoitettavat miehet saivat tietoa omasta terveydestään.
– Kävi ilmi, että suomalainen mies on omasta terveydentilastaan varsin tietoinen, mutta tarvitsee apua liikunnan saamiseksi osaksi omaa arkea, kertoo kehittämispäällikkö Miia Malvela KKI-ohjelmasta.
1. Muuta arkea, älä pakota
Älä aloita liian lujaa, fätistä fitiksi -metamorfoosi tarvitsee aikaa. Anna itsellesi mahdollisuus omaksua uutta omaan tahtiin. Elämäntapamuutosta toteuttavat miehet tarttuvat toimeen joskus liian rivakasti ja projektiluontoisesti.
– Liikunnan ja ruokailutottumusten muuttaminen tulee miettiä siten, että uusia tapoja jaksaa toteuttaa vielä viidenkin vuoden kuluttua, neuvoo Miia Malvela.
2. Urheilutaustainenkin voi hyytyä - hae vertaistukea porukasta
Peli ei ole menetetty, vaan aina on hyvä hetki aloittaa liikunnan harrastaminen. Vaikka taustalla olisi mitalisadetta, on urheiluun voinut tulla pitkäkin tauko. Erkki Ekholm Hämeenlinnasta antaa vertaistukea.
– Uin kilpaa koko 1960-luvun, jonka jälkeen valmensin uimareita reilut parikymmentä vuotta. Mutta sen jälkeen liikuntaan tuli noin kymmenen vuoden mittainen tauko. Kyllähän tuolla miesten jumpparyhmässäkin on paljon minua notkeampia miehiä, mutta täältä tullaan. Kausi on vasta alussa, Erkki Ekholm kannustaa.
3. Peili ei kerro kaikkea - etsi peilistä myönteiset asiat
Sinussa saattaa olla enemmän lihasta kuin luulet. Älä anna ulkoisen olemuksen hämärtää myönteistä kokonaiskuvaa. Vaikka puntari näyttää liikaa kaakkoon, voi kehossa olla paljonkin lihasta.
– Tämän osoittivat lukuisat SuomiMies seikkailee -rekassa tehdyt kehonkoostumusmittaukset, jossa vatsakas korkean painoindeksin omaava mies saattoi olla hyvinkin lihaksikas, kertoo KKI- ohjelman kehittämispäällikkö Miia Malvela.
4. Vaadi tukea perheeltä, pomolta ja ystäviltä - älä kuuntele naureskelijoita
Puuttuuko kotoa rakas raipanheiluttaja? Älä anna parin puuttumisen haitata liikunnan aloittamista. Monia lajeja voi harrastaa yksin tai miesporukassa.
Esimerkiksi tanssissa pistetään töihin molemmat aivopuoliskot, se parantaa muistia ja saa hien virtaamaan. Ryhmäliikunta lisää sosiaalisia kontakteja ja voit saada uusia kavereita.
Pekka Kujansuu ja Lea Autero ovat harrastaneet tanssia koko ikänsä ja vetävät myös senioritanssikursseja.
– Parin puute ei saa estää tanssiharrastusta. Senioritansseissa ei tarvita paria, ja tämä harrastus torjuu yksinäisyyttä. Moni harrastaja sanoo meidän tanssipäivän olevan viikon tärkein päivä, kertoo Lea Autero.
– Se on niin tärkeää, ettei jää yksin. Meistä vanhoista aina sanotaan, että kun me ei enää opita uutta. Mutta tanssissa aina oppii uuden kuvion, ja huomaa - opinpa tämänkin vielä, kannustaa Pekka Kujansuu.