Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Oululaisinsinöörien jackpot: Tekniikan näpertely sormuksen sisään kannatti – Oura-sormus kiinnostaa ympäri maailma

Oulussa kehitetty sormus mittaa unta tarkemmin kuin muut puettavat laitteet

Oura-älysormus
Muun muassa käyttäjänsä sykettä, liikkumista ja lämpötilaa mittaavia sormuksia tekevä oululainen Oura aloittaa yhteistoimintaneuvottelut. Kuva: AOP
Matti Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

– Huomenta, kuinka nukuit?

Aamudialogin - sellaistakin kuulemma käydään - voi kuitata nykyään täsmällisesti yhdellä luvulla. Jos lukema sattuu likemmäs sataa, olet nukkunut erinomaisesti, viidenkympin pinnassa on syytä jo huolestua.

Jos siis luottaa suomalaisen älysormuksen, Ouran, arvostelukykyyn.

Oura-sormuksen pääosat lähikuvassa pöydällä: piirilevy, sormuksen harmaa runko, laturi, jossa musta sormus.
Piirilevy ja akku (vas.) taivutetaan sormuksen rungon (keskellä) sisään. Ouran laturi on myös sangen kompaktin kokoinen. Kuva: YLE / Oulu

Kilpailu päälle puettavien (wearables) yksilön suorituskykyä mittaavien laitteiden sarjassa on kova. Oura on vastannut perustamalla kokonaan uuden palautumisen sarjan. Nerokas markkinointitapa syntyi liikunnallisen perustajajoukon omasta tarpeesta.

– Halusimme ymmärtää, miten arjen puitteissa voisimme palautua paremmin ja kohentaa unemme laatua. Kun pääsimme asiaan syvemmälle, päätimme tarjota ratkaisua myös muille ihmisille, muistelee innovaatiojohtaja Petteri Lahtela, yksi Ouran perustajista.

Oura Healthin sovelluksen valmius-näkymä  (readiness) miehen kädessä olevan älypuhelimen näytöllä.
Tällä valmiuslukemalla kannattaa ottaa vähän rennommin. Oura on mitannut pienen kuumeenpoikasen. Kuva: YLE / Thomas Hagström

Oulussa kehitetty sormus mittaa sormivaltimoista kantajansa sydämen jokaisen sykkeen, sen voimakkuuden ja sykkeen vaihtelun. Rannemittareiden akku ei kestä jatkuvaa mittausta, vaan ne ottavat näytteitä sieltä täältä. Oura seuraa myös nukkujan liikkeitä ja ruumiinlämpöä.

Tieto siirtyy bluetooth-yhteydellä älypuhelimessa pyörivään sovellukseen, joka tulkitsee tiheästi otetun raakatiedon (satoja signaaleja sekunnissa) muutamaksi ydinviestiksi.

Nämä paketoidaan vielä kerran yhdeksi numeroksi. Sen perusteella sovellus joko kannustaa menemään täysillä alkavaan päivään taikka sitten ottamaan vähän rauhallisemmin.

Ranne, korva vai sormi

Lahtela oli ehtinyt jo testata kaikenlaisia ihmistä mittaavia laitteita aiemmassa työpaikassaan, joka joka kehitti terveydenhuollon tietojärjestelmiä. Rinnanympärysvyöt olivat epämukavia, rannekkeet epätarkkoja. Korvanappiakin harkittiin, mutta voiton vei sormi, josta sairaalassa mitataan veren happipitoisuus.

Tiedejohtaja Hannu Kinnunen (vas.) ja innovaatiojohtaja ja perustaja Petteri Lahtela Oura Healthin Helsingin toimiston käytävällä tutkivat älypuhelinta, jossa Oura-sovellus avoinna.
Kumpi nukkui paremmin? Oululaisen Oura Healthin sormus ja sen keräämää raakatietoa jalostava puhelinsovellus ratkaisevat tämänkin kysymyksen kerralla. Nyt voiton vei innovaatiojohtaja Petteri Lahtela (oik.). Tiedejohtaja Hannu Kinnunen oli valvonut myöhään tyttärensä syntymäpäivien takia. Kuva: YLE / Thomas Hagström

Sormenpäähän tuleva klipsi ei kuitenkaan toimi läpi vuorokauden. Sormusta täytyy valmistaa eri kokoisina, mutta käyttömukavuus vei voiton valmistuskustannuksista.

Teknisenä suorituksena Oura on suomalaisen insinööritaidon helmi. Vain hieman röyhkeämmän kokoiseen kantasormukseen on paketoitu tuplaydinprosessori, sykettä seuraavat ledit, liikeanturi, lämpömittari ja akku, joka kestää päiväkaupalla.

Ohjelmisto-osaamista ja onnenpotkuja

Raikkaan poikkeuksen rautaan keskittyneestä suomalaisesta suunnittelukulttuurista tekee Ouran ohjelmisto-osaaminen. Monta tärkeää vaikuttajaa pysähtyi kuuntelemaan, kun oululaiset kiersivät maailmaa esittelemässä keksintöään, joka tulkitsee raakadatan ja esittää sen älypuhelimen näytöllä näppärästi ja kiinnostavasti.

Prinssi Harry ja Sussexin herttuatar Meghan Markle Australian ja Uuden-Seelannin-kiertueella syksyllä 2018. Musta Oura-sormus Harryn oikeassa nimettömässä.
Kuninkaallista medianäkyvyyttä ei voi ostaa rahalla. Siksi Ouralle olikin onnenpotku, kun prinssi Harryn henkilökohtainen lääkäri määräsi maailmankiertäjän seuraamaan untaan ja palautumistaan Oulussa kehitetyllä sormuksella. Kuva: Michael Bradley / EPA

Menestykseen tarvitaan toimivan tuotteen lisäksi myös kysyntää. Piilaakson piinkova johtajakulttuuri suosii kaiken mittaamista. Kun tietokoneimperiumin luonut Michael Dell kehui Ouraansa, innostuivat yritysjohtajat.

Huippu-urheilijat ja heidän valmentajansa kaipaavat kaiken mahdollisen tiedon suorituskyvystä, siis myös palautumisesta. (Arvoisa kännykkälukija, juttu jatkuu kommentin jälkeen!)

Lääkärit ja tutkijat saivat kaipaamansa pienen ja pitkiä aikoja mittaavan laitteen.

Varsinainen onnenpotku osui kohdalle, kun yksi Ouraan ihastuneista lääkäreistä sattui määräämään sormuksen valmennettavalleen, brittiprinssi Harrylle.

Syksyllä 2018 prinssin Etelämeren-kiertueella kuvattiin hänen tummaa näyttelijävaimoaan, Meghan Marklea, mutta Ouralle prinssin kädestä bongattu tumma sormus sai aikaan myyntipiikin.

Tuotanto laajeni Viroon, jakelu Hollantiin

Tuotantomallin sormuksia on toimitettu yli 100 000 sataan eri maahan.

Aiemmin tilaajat joutuivat odottelemaan pitkään, koska Ourat syntyivät käsityönä Haukiputaalla.

Kesän aikana tuotanto on aloitettu myös Virossa sopimusvalmistajan linjalla. Valmiit sormukset kuljettaa perille yksi maailman logistiikkajäteistä Hollannin kautta.

Paine tuotantokustannusten alentamiseen on sama kuin kaikilla aloittelevilla yrityksillä. Toistaiseksi Oura on pystynyt vakuuttamaan mukaan tulleet pääomasijoittajat.

– Niin kauan kuin se on meistä kiinni, Oura pysyy suomalaisena, vakuuttaa Lahtela.

Mikä tarkkuudessa menetetään, se ajassa voitetaan

Asiantuntijat arvostelevat Ouraa ankarasti. Tutkijat toteavat, että unesta saadaan varmaa tietoa vain aivoja mittaamalla.

Ouralaiset myöntävät laitteensa puutteet; sormus ei ole unilaboratorio. Mutta yhden johdoissa nukutun yön sijaan sormus tuottaa pitkän aikavälin mittaustuloksia, jotka antavat samansuuntaisia tuloksia kuin laboratorio-olosuhteet. Monelle se riittää.

Lähikuva älypuhelimesta, jossa näkyy Ouran mittaama leposykekäyrä.
Pitkien aikasarjojen mittaaminen onnistuu Ouralla vaivattomasti. Ajallinen seuranta on monelle käyttäjälle tärkeämpi ominaisuus kuin unilaboratorion tarkkuus. Kuva: Yle / Jari Kovalainen

Tiedejohtaja Hannu Kinnunen, jolla on kokemusta myös Polar Electron aktiivisuusmittareista, näkee sormuksen osana suurempaa kokonaisuutta. Ihmisessä kun kaikki vaikuttaa kaikkeen.

– Ouran avulla selviää, miten päivän aktiivisuus vaikuttaa unen laatuun, syvän unen määrään. Ravinnon laatu ja nukkumaanmenoaikakin vaikuttavat toinen toisiinsa. Vasta kun eri tietoja yhdistetään, ne alkavat saada merkitystä. Ne alkavat jopa ohjata elämää.

Aamun lisäksi Oura on aktiivinen myös illalla. Hetken kantajansa rytmiä opeteltuaan sovellus alkaa lähettää kännykkän näytölle hyvissä ajoin kohteliaan ilmoituksen, että nukkumaanmenoaika lähestyy. Yllättävän aikaisin.

Lisää Ourasta esim. Helsingin Sanomien teknologia-jutusta tai Yle Uutisten pohdinta brexitin vaikutuksesta Pohjois-Suomen vientiyrityksiin.

Katso Puoli seiskan juttu Oura-sormuksen kehittäjistä tästä:

Palautuminen on kuntoilun uusi musta. Oululainen Oura-sormus seuraa kantajansa unta ja arvioi sen perusteella alkavan päivän toimintakyvyn. Näppärä mittalaite ja miellyttävä käyttöliittymä älypuhelimessa on yhdistelmä, joka myy itse itsensä.

Suosittelemme sinulle